Terra

Polul Nord Magnetic al Pământului continuă să se deplaseze spre Siberia într-un ritm alert

Polii magnetici ai Pământului se deplasează ca urmare a fluctuațiilor din fluxul de fier topit din nucleul planetei, care afectează modul cum se comportă câmpul magnetic al Pământului.

Astfel, chiar dacă Polul Nord geografic este staţionar, omologul său magnetic, indicat de orice busolă, se îndreaptă spre Siberia cu o viteză pe care oamenii de știință nu o înțeleg pe deplin.

Ce ar putea provoca aceste variaţii ale câmpului magnetic al Pământului?

Unii oameni de știință cred că un ocean de fier topit, turbionar, care formează nucleul exterior al planetei noastre și care se află la 3.000 de kilometri sub picioarele noastre, generează câmpul magnetic al Pământului.

Acest efect este cunoscut sub numele de efect de dinam şi se crede că el se produce datorită deplasării sarcinilor electrice prezente în structura nucleului exterior al Pământului.

„De la prima sa descoperire oficială din anul 1831, Polul Nord Magnetic a parcurs aproximativ 2.250 km.

Această deplasare a fost, în general, destul de lentă, ceea ce le-a permis oamenilor de știință să urmărească poziția Polului Nord Magnetic destul de ușor”, se arată pe site-ul National Centres for Environmental Information (NCEI) al NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Cu toate acestea, în ultimele decenii deplasarea Polului Nord Magnetic s-a accelerat până la o viteză medie de 55 de kilometri pe an.

Cele mai recente date sugerează că deplasarea Polului Nord Magnetic spre Rusia s-ar putea să încetinească până la aproximativ 40 de kilometri anual, dar, chiar și așa, o deplasare atât de rapidă nu concordă cu estimările teoretice pentru ultimele sute de ani.

„Deplasarea Polului Nord Magnetic din anii ’90 a fost cea mai rapidă din ultimele patru secole, iar fenomenele din nucleul Pământului care ar putea provoca acest efect nu sunt încă înţelese”, a declarat pentru Financial Times cercetătorul Ciaran Beggan din cadrul British Geological Survey (BGS).

Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu pot explica pe deplin fluctuațiile din fluxul de fier topit din nucleul planetei care provoacă deplasarea Polului Nord Magnetic al Pământului, ei pot măsura câmpul magnetic al planetei și pot estima variaţia acestuia în timp.

Deşi se crede de mult timp că efectul de dinam reprezintă cauza variaţiilor câmpului magnetic, abia recent cercetătorii au reușit să realizeze o hartă a modificărilor care se produc, în acelaşi timp, atât în miezul format din fier lichid, cât şi în câmpul magnetic care îl înconjoară.

Modelul câmpului magnetic terestru WMM

Modelul câmpului magnetic terestru WMM. Credit: NOAA NCEI/CIRES

Oamenii de ştiinţă au creat un model al câmpului magnetic al Pământului (World Magnetic Model-WMM). Această reprezentare a câmpului magnetic este utilizată de instrumentele de navigație, precum GPS, serviciile de cartografiere și aplicațiile de tip busolă destinate utilizatorilor obişnuiţi, dar şi de sistemele unor instituţii precum NASA, FAA (Federal Aviation Administration), U.S. Department of Defense, North Atlantic Treaty Organization (NATO) şi altele.

Ca urmare a importanței sale, capacitatea de previziune a WMM, precum deplasarea Polului Nord Magnetic, trebuie în permanenţă îmbunătăţită, astfel încât datele acestuia trebuie actualizate la fiecare cinci ani pentru a păstra modelul corect.

„La începutul acestui interval, atunci când sunt disponibile date recente din satelit cu privire la câmpul magnetic al Pământului, predicția WMM este extrem de precisă. Ulterior, spre sfârșitul perioadei de cinci ani, este necesară o reactualizare a datelor care stau la baza WMM”, se arată pe site-ul NCEI.

Recent, instituţiile care administrează WMM, NCEI și BGS, au actualizat modelul WMM.

Această actualizare a apărut cu un an înainte de termen ca urmare a vitezei neobișnuite cu care s-a deplasat Polul Nord Magnetic, ceea ce înseamnă că previziunile WMM s-au deteriorat mai repede decât de obicei în acest ciclu de 5 ani, în ciuda unei încetinirii recente a deplasării Polului Nord Magnetic.

Chiar dacă variaţiile actuale ale vitezei de deplasare a Polului Nord Magnetic par neobişnuite, trebuie remarcat că acestea sunt moderate în comparaţie cu ce s-a întâmplat în istoria Pământului.

Atunci când polii magnetici ai Pământului se îndepărtează mult faţă de poziţiile lor obişnuite se poate produce o inversare a polilor magnetici, un fenomen care se întâmplă la fiecare câteva sute de mii de ani.

Nu ştim când se va produce următoarea inversare a polilor magnetici ai Pământului, dar aceasta ar putea avea implicații serioase pentru umanitate.

Aceasta nu este o predicţie apocaliptică. Chiar dacă polii magnetici ai Pământului se vor inversa, la un moment dat, putem să ne pregătim din timp pentru această schimbare.

Conform specialiştilor, noile date WMM sunt bune până în anul 2025 şi o inversare a polilor magnetici ai Pământului nu este, deocamdată, iminentă.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *