Terra

Nucleul Pământului este format din fier, nichel şi siliciu

Se ştie că miezul sau nucleul Pământului este format din fier (aproximativ 85%) şi nichel (aproximativ 10%). Cu toate acestea, elementul chimic care reprezintă restul de 5% din compoziţia miezului Pământului a rămas mult timp necunoscut.

O echipă de cercetători din Japonia a ajuns recent la concluzia că siliciul este, cel mai probabil, elementul chimic care alături de fier şi nichel formează, în cea mai mare parte, nucleul Pământului.

Miezul Pământului este format din fier, nichel și siliciuNucleul Pământului este format din fier, nichel şi siliciu. Credit: Vadim Sadovski/Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au prezentat rezultatele cercetării lor la reuniunea de toamnă a American Geophysical Union din San Francisco.

Deoarece nucleul Pământului se află la o adâncime de aproximativ 3.000 km faţă de scoarţa terestră, este practic imposibil să-l studiem în mod direct pentru a afla cu precizie din ce este format. Pentru comparație, cele mai adânci găuri de foraj ajung doar până la o adâncime de aproximativ 4 km.

Structura internă a PământuluiStructura internă a Pământului. Credit: Wikipedia

Oamenii de ştiinţă au presupus că în nucleul Pământului ar trebui să se găsească un element uşor, alături de fier şi nichel, iar prezența siliciului a fost sugerată de mai multe ori datorită proprietăţilor acestui element şi a modului cum acesta formează compuşi alături de metale.

În consecinţă, în loc să sape prin scoarţa terestră, cercetătorii de la University of Tohoku au decis să creeze în condiţii de laborator un „Pământ în miniatură”, având crustă, manta şi nucleu.

Mai întâi, oamenii de ştiinţă au creat aliaje de fier și nichel pe care le-au amestecat cu siliciu şi pe care ulterior le-au supus unor presiuni uriaşe şi unor temperaturi extrem de ridicate, de aproximativ 6.000 °C. Aceste condiţii extreme sunt specifice celor din nucleul Pământului, ele fiind deduse pe baza undelor seismice care provin din apropiere de centrul planetei.

Pe baza datelor obţinute, cercetătorii cred că siliciul este, cel mai probabil, elementul care alături de fier şi nichel formează nucleul Pământului.

„Aceste experimente dificile sunt foarte interesante, deoarece ele ne pot ajuta să înţelegem cum arăta interiorul Pământului imediat după formarea planetei, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, atunci când nucleul a început să se separe de părțile stâncoase ale Pământului”, a declarat Simon Redfern, profesor de geologie la University of Cambridge.

Concluzia cercetătorilor de la University of Tohoku este foarte importantă, deoarece prin cunoaşterea compoziţiei miezului Pământului oamenii de ştiinţă ar putea determina condițiile care au favorizat formarea planetei.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *