Terra

Pădurea Amazoniană arde! 5 lucruri pe care trebuie să le cunoaşteţi

Incendiile din Pădurea Amazoniană din Brazilia au atins un nivel record, numărul acestora fiind în prezent mai mare de 2.500. Toate aceste incendii degajă cantități enorme de carbon, norii de fum proveniţi de la aceste incendii fiind vizibili la mii de kilometri depărtare.

Numărul incendiilor de pădure din Brazilia s-a mărit cu 85% în anul 2019, mai mult de jumătate din acestea declanşându-se în regiunea Amazon, potrivit Agenției Spațiale din Brazilia.

Această creștere bruscă a numărului de incendii şi a intensităţii acestora este, cel mai probabil, o consecinţă a degradării terenului ca urmare a defrişărilor și agriculturii care reduc rezervele de apă din sol, încălzesc terenul și intensifică seceta.

1. De ce arde Pădurea Amazoniană

Numărul tot mai mare de incendii este rezultatul defrişărilor ilegale de pădure, care au avut drept scop obţinerea unor terenuri pentru agricultură. Multe dintre aceste incendii sunt provocate în mod deliberat, iar răspândirea lor se produce cu uşurinţă în sezonul uscat.

Încă din anii ’70, din dorința de a se obţine noi terenuri pentru creșterea bovinelor, defrișările din Pădurea Amazoniană s-au amplificat.

În mod ironic, acum s-ar putea ca agricultorii să nu mai aibă nevoie de noi terenuri pentru păşunatul vitelor. Cercetătorii au identificat un număr semnificativ de pășuni degradate și neproductive care ar putea oferi noi oportunități pentru creşterea animalelor.

De asemenea, există posibilitatea transformării unor ferme extinse în ferme mai compacte și mai productive, care obţin aceleași rezultate consumând mai puține resurse naturale.

Fumul acoperă orașul Porto Velho, Rondonia, Brazilia

Fumul acoperă orașul Porto Velho, Rondonia, Brazilia. Credit: EPA / Roni Carvalho

2. De ce incendiile din Brazilia trebuie să preocupe pe toată lumea

Pierderea biodiversității nu afectează doar Brazilia. Distrugerea vegetației amazoniene reduce cantităţile de apă provenite din ploaie în America de Sud și în alte regiuni ale lumii.

Se ştie că plantele asimilează şi fixează carbonul din atmosfera prin fotosinteză, iar incendiile de pădure nu fac altceva decât să injecteze, în mod direct, carbonul în atmosferă.

Dacă nu putem opri defrişările din Pădurea Amazoniană și incendiile aferente, atunci înseamnă că prevederile Acordului de la Paris pentru limitarea încălzirii globale şi încetinirea schimbările climatice sunt puse sub semnul întrebării.

Guvernul brazilian și-a stabilit un obiectiv ambițios: stoparea defrișărilor ilegale și refacerea a 4,8 milioane de hectare de teren degradat din Pădurea Amazoniană până în anul 2030.

Dacă aceste obiective nu sunt abordate cu atenție în prezent, atunci atenuarea, în mod semnificativ, a schimbărilor climatice s-ar putea să nu fie îndeplinită.

3. Ce rol a avut politica

Începând cu anul 2014, rata de pierdere a pădurilor amazoniene din Brazilia s-a mărit cu 60%, iar numărul incendiilor din pădurea amazoniană s-a mărit cu 85% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acesta este rezultatul crizelor economice, desființării reglementărilor braziliane de mediu și slăbirii autorității Ministerului Mediului, care au urmat după alegerea președintelui Jair Bolsonaro în anul 2018.

Programul politic al lui Bolsonaro include măsuri controversate despre care criticii acestora susțin că vor amenința atât drepturile omului, cât și mediul. Una din primele sale măsuri după ce a fost ales președinte a fost aprobarea unor reforme ministeriale care au afectat considerabil autoritatea Ministerului Mediului.

De asemenea, reglementările și programele pentru protejarea drepturilor comunităților tradiționale au fost amenințate de interesele economice.

În ultimele luni guvernul Braziliei a anunțat reducerea sau desfiinţarea unor agenții de mediu, inclusiv a celei care este responsabilă de combaterea defrișărilor și a incendiilor de pădure.

Distrugerile provocate de incendiile din pădurea amazoniană

Distrugerile provocate de incendiile din pădurea amazoniană. Credit: EPA / ROGERIO FLORENTINO

4. Cum ar trebui să reacționeze statele lumii

Dezbaterile și finanțările internaționale, alături de intervențiile și reacţiile pe plan local, au schimbat modul cum este folosit terenul la tropice. Acest lucru înseamnă că orice măsură guvernamentală care periclitează politicile de conservare a climei și a pădurii amazoniene poate avea consecințe diplomatice și economice semnificative.

De exemplu, schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și ţările din America de Sud sunt condiţionate de respectarea unor condiţii de mediu. În consecinţă, orice boicot comercial asupra mărfurilor din Brazilia va atrage, cu siguranță, atenția autorităţilor din Brazilia, având în vedere că agricultura reprezintă mai mult de 20% din PIB-ul Braziliei.

Incapacitatea Braziliei de a opri defrișările a redus și finanțarea internațională destinată protejării pădurii amazoniene. Astfel, Norvegia și Germania, ţările care au contribuit cel mai mult la Fondul de Conservare a Pădurii Amazoniene, și-au suspendat sprijinul financiar.

Reglementările și organizațiile internaționale au capacitatea de a exercita o influență considerabilă asupra Braziliei pentru respectarea angajamentelor și acordurilor existente, inclusiv a celor de restaurare a pădurii amazoniene.

5. Există o soluție

Brazilia a adoptat deja măsuri politice de pionierat pentru a opri defrişările ilegale în bazinul Amazon. Defrişarea a atins apogeul în anul 2004, dar s-a redus drastic în urma măsurilor guvernamentale de protecţie a mediului și de combatere a defrișărilor ilegale.

Reglementările de mediu au fost adoptate pentru a dezvolta un program național de protecție a bazinului Amazon, compensaţiile financiare pe care autorităţile le-au acordat în acest scop scăzând cu mai mult de două treimi între anii 2004 și 2011.

Mai mult, unele acorduri globale private, cum ar fi Amazon Beef și Soy Moratorium, prin care companiile sunt de acord să nu cumpere produse agricole despre care există vreo suspiciune că ar proveni în urma unor defrişări ilegale, au micşorat, în mod semnificativ, compensaţiile financiare.

Există instrumente financiare, diplomatice și politice despre care știm că pot opri defrişările ilegale şi incendiile devastatoare. Acum este timpul să le folosim.

Traducere după The Amazon is on fire – here are 5 things you need to know

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *