Economie

Este venitul universal de bază o idee bună?

Se pare că în anul 2017 programele de testare a venitului universal de bază, care vor fi derulate în Canada, Finlanda, Uganda și în alte țări, vor închide dezbaterea, într-un fel sau altul, privind venitul universal de bază.

Indiferent dacă venitul universal de bază va fi acceptat sau nu, trebuie găsită o soluție la problemele cu care societatea umană se va confrunta inevitabil în următorii ani, cum ar fi, de exemplu, creşterea șomajului pe măsură ce roboții şi inteligenţa artificială vor ocupa tot mai multe locuri de muncă.

O dezbatere animată

Prin introducerea venitului universal de bază toți cetățenii primesc un venit minim necondiţionat, indiferent dacă au avut sau nu un loc de muncă. Această idee este în curs de dezbatere, ea fiind considerată o posibilă soluţie la creșterea șomajului, care se datorează, în parte, roboticii și inteligenței artificiale.

Venitul universal de bazăVenitul universal de bază. Credit: rangizzz

Deși simplă în concept, ideea venitului universal de bază a stârnit dezbateri aprinse.

În luna februarie a anului 2016, Sir Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel, a afirmat la Forumul Economic Mondial că se impune dezvoltarea unui nou sistem de redistribuire a veniturilor, astfel încât acestea să ajungă de la cei bogaţi la cei nevoiaşi. Sir Christopher Pissarides consideră că venitul minim universal este una dintre modalităţile prin care se poate realiza acest lucru, atâta timp cât știm cum să-l aplicăm.

De asemenea, Sam Altman, președintele Y Combinator, susţine introducerea venitului universal de bază, iar compania sa intenționează să testeze această soluţie în Oakland. Altman explică:

„Venitul universal de bază oferă o siguranţă financiară şi noi credem că oamenii ar trebui să poată lucra și să câștige atât de mult cât îşi doresc. De aceea, sperăm că un nivel minim de securitate economică le va da oamenilor posibilitatea să-şi continue studiile, să-şi găsească un loc de muncă mai bun sau să-şi planifice mai bine viitorul”.

Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de Elon Musk, Director General al SpaceX, care crede că există şanse ca venitul universal de bază să fie acceptat, dar şi de Arvind Subramanian, un economist de top din India, care a declarat că „un număr destul de mare de oameni ar putea beneficia de venitul de bază furnizat de stat și tocmai acesta este meritul său”.

Cu toate acestea, nu toată lumea aprobă introducerea venitului universal de bază.

Astfel, Charles Wyplosz, profesor de economie la Geneva Graduate Institute, consideră că dacă remunerația nu este rezultatul muncii, atunci oamenii nu vor mai fi interesați să muncească.

„Dacă plătim oamenii fără ca aceștia să muncească, atunci ei nu vor mai fi interesați să se angajeze în muncă”, a declarat Charles Wyplosz după ce alegătorii au respins introducerea venitului universal de bază în Elveția la începutul anului trecut.

Luzi Stamm, un membru al parlamentului elvețian, a avertizat că introducerea venitului universal de bază ar afecta grav imigraţia în această ţară:

„Dacă oferim fiecărui individ o anumită sumă de bani, atunci am avea miliarde de oameni care ar încerca să se mute în Elveția”, a declarat Stamm.

Între timp, Robert Greenstein, fondator și președinte al Center on Budget and Policy Priorities, a avertizat că implementarea venitului universal de bază nu înseamnă că banii ce vor ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ei, adică cei mai nevoiaşi, vor fi suficienţi pentru aceştia. Logica lui este greu de combătut. Dacă toți oamenii primesc bani de la stat, indiferent de veniturile pe care le au, înseamnă că banii ce vor ajunge la cei mai nevoiaşi ar putea fi insuficienți pentru o îmbunătățire semnificativă a vieții acestora.

Datele contează mai mult decât părerile personale

Indiferent de care parte a dezbaterii ne aflăm, datele obţinute prin aplicarea programelor de testare a venitului universal de bază contează mai mult decât opiniile personale. Deşi se estimează că introducerea venitului universal de bază poate îmbunătăți şi starea de sănătate a oamenilor, nu doar finanţele acestora, numai prin punerea în aplicare a programelor de testare a venitului universal de bază se va putea determina dacă aceasta este soluția potrivită pentru problemele societăţii moderne.

În anul 2017 diferite guverne și instituții din întreaga lume sunt pregătite să testeze venitul universal de bază, iar Finlanda va fi prima ţară din lume care va testa venitul universal de bază pentru şomeri.

Alte programe de implementare a venitului universal de bază sunt programate în acest an în Canada și Uganda. Se sperăm că în urma acestora se va putea stabili dacă această soluţie satisface cel mai bine cerințele vieții moderne sau dacă este necesar să căutăm o soluție complet nouă pentru problemele cauzate de automatizare și inteligenţa artificială.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *