Astronomie

Universul se încălzeşte, se arată într-un studiu recent

Temperatura medie a gazelor din Univers a crescut de peste 10 ori în ultimii 10 miliarde de ani și a ajuns astăzi la aproximativ 2 milioane Kelvin, potrivit unei noi cercetări publicate în Astrophysical Journal.

„Noua noastră măsurătoare oferă o confirmare directă a lucrării fundamentale a lui Jim Peebles, care a prezentat teoria modului cum se formează structurile pe scară mare în Univers”, a declarat autorul principal Dr. Yi-Kuan Chiang, cercetător la Centrul pentru Cosmologie și Fizica Astroparticulelor la Universitatea de Stat din Ohio.

Structura pe scară mare a Universului se referă la modelele globale ale galaxiilor și grupurilor de galaxii, care se formează prin colapsul gravitațional al materiei întunecate și a gazului.

Universul se încălzește

Cluster galactic. Credit: Pixabay

„Pe măsură ce Universul evoluează, gravitația atrage materia întunecată și gazul din spațiu în galaxii și grupuri de galaxii. Acest proces este atât de violent încât tot mai mult gaz este comprimat și încălzit.

Noile măsurători le-au permis oamenilor de știință să urmărească evoluţia formării structurilor cosmice prin „verificarea temperaturii” Universului”, afirmă Dr. Chiang.

Dr. Chiang și colegii săi au folosit o nouă metodă prin care au reușit să estimeze temperatura gazelor îndepărtate de Pământ, adică dintr-un trecut îndepărtat şi să o compare cu cea a gazelor mai apropiate de Pământ, adică mai recente.

Folosind datele obţinute de satelitul Planck al Agenţiei Spaţiale Europene și în urma studiului Sloan Digital Sky Survey, astronomii au estimat deplasarea spre roșu a concentrațiilor de gaze, în domeniul microundelor, din urmă cu mai mult de 10 miliarde de ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că gazele din Universul actual ating temperaturi de aproximativ 2 milioane Kelvin în jurul obiectelor mai apropiate de Pământ. Adică de aproximativ 10 ori temperatura gazelor din jurul obiectelor îndepărtate.

Evoluția temperaturii în Univers

Pe măsură ce Universul evoluează, concentrațiile de materie sunt înconjurate de halouri gazoase care devin din ce în ce mai calde și mai mari. Credit: D. Nelson/Illustris Collaboration.

Această tendință este prezisă de altfel de simulările numerice care arată modul cum materia întunecată și atomii prezenți în gaze evoluează în timp.

„Universul se încălzește din cauza procesului natural de formare a galaxiilor și clusterelor galactice.

Acest proces nu are legătură cu încălzirea de pe Pământ. Aceste fenomene se produc la scări foarte diferite şi nu sunt conectate”, a declarat Dr. Chiang.

„Am măsurat temperaturile de-a lungul istoriei Universului şi pe măsură ce timpul a trecut grupurile de galaxii au devenit din ce în ce mai fierbinți, deoarece gravitația lor atrage din ce în ce mai mult gaz spre ele”, a declarat profesorului Brice Ménard, coautor şi cercetător la Institutul Kavli pentru Fizică și Matematică al Universului și la Departamentul de Fizică și Astronomie de la Universitatea Johns Hopkins.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *