Un pahar zilnic de lapte poate reduce riscul de cancer intestinal cu până la 14%, arată un studiu
O nouă cercetare sugerează că un pahar de lapte, în fiecare zi, are potențialul de a îmbunătăți sănătatea intestinului.
Un studiu observațional pe mai mult de jumătate de milion de femei a constatat că consumul a 200 de grame de lapte pe zi ar putea reduce riscul de cancer colorectal cu până la 14%.
Această descoperire se alătură altor studii observaționale recente care au arătat, de asemenea, că produsele lactate, în special cele bogate în calciu, pot avea un rol protector în intestin, în special în rândul femeilor, care au tendinţa să consume mai puțin calciu și care sunt predispuse la deficiențe de calciu.
Cercetarea actuală a fost condusă de oameni de știință de la Universitatea din Oxford și ţine cont de starea de sănătate, pe termen lung, a femeilor europene de vârstă mijlocie și mai în vârstă, care au completat un chestionar alimentar.
Dintre toate cele 97 de opțiuni alimentare luate în considerare în acest studiu, alimentele pe bază de lapte au prezentat cele mai puternice corelații negative cu apariţia cancerului colorectal.
Nu toate aceste alimente de bază au rezistat unor analize ulterioare, dar laptele și calciul au fost excepții. De fapt, consumul a 300 de miligrame de calciu zilnic reduce riscul de cancer cu 17 procente, cu trei puncte procentuale mai mult decât laptele.
Un pahar zilnic de lapte poate reduce riscul de cancer intestinal cu până la 14%. Credit: Goran13/Getty Images
Cercetătorii au descoperit că legătura dintre reducerea incidentei cancerului intestinal și lapte se datorează, în primul rând, calciului. Ca atare, există șansa ca alimentele bogate în calciu, chiar dacă sunt opțiuni nelactate precum soia, să protejeze împotriva problemelor de sănătate pe termen lung la nivelul intestinului.
Cu toate acestea, oricât de riguros și de amplu a fost acest studiu, el poate doar să sugereze posibilele cauze și prevenirea cancerului.
Cancerul intestinal este în creștere în multe părți ale lumii, iar cercetătorii bănuiesc că alegerile alimentare nesănătoase contribuie la această creștere.
Se crede că alcoolul și carnea procesată sau roșie, de exemplu, cresc riscul de cancer intestinal, iar în studiul actual toți cei trei factori au fost legați de un risc crescut.
De fapt, consumul a două băuturi alcoolice pe zi a avut cea mai puternică asociere pozitivă cu riscul de cancer, ajungând la maximum 15%, potrivit autorilor analizei. Treizeci de grame de carne roșie și procesată pe zi au fost legate de o creștere cu 8% a riscului de cancer.
Studiile randomizate, controlate, au susținut, în mare măsură, asocierile dintre carne și alcool și cancerul intestinal, dar rolul calciului este mai puțin evident.
În timp ce studiile observaționale continuă să stabilească o legătură, unele studii randomizate, controlate, care au investigat dacă suplimentele de calciu pot avea un impact asupra cancerului intestinal, nu au găsit niciun efect.
„În timp ce acest studiu evidențiază un potențial beneficiu al creșterii calciului alimentar, jurnaliștii și publicul ar trebui să abordeze rezultatele cu prudență.
Cifrele raportate pot exagera efectul real din cauza limitărilor metodologice. Este nevoie de cercetări mai solide, cum ar fi studiile controlate randomizate pentru a stabili cauzalitatea”, avertizează David Nunan, care se concentrează pe medicina bazată pe dovezi la Universitatea din Oxford și care nu a fost implicat în studiul actual.
Stadiile creșterii cancerului colorectal. Credit: Dalal și colab., Biomedicine and Pharmacology , 2020
Oamenii de știință cred astăzi că până la jumătate din toate cancerele intestinale pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și prin modificări ale dietei. Analiza actuală are limitările sale, dar sugerează, în mare măsură, că alcoolul și carnea roșie și procesată pot pune în pericol sănătatea intestinelor dacă sunt consumate prea des.
Între timp, sursele lactate și nelactate de calciu, în afară de înghețată și brânză, pot fi un stimulent intestinal.
Cafeaua nu a fost luată în considerare în analiza actuală, dar studiile anterioare au descoperit că persoanele care beau mai multă cafea au, de asemenea, un risc redus de cancer intestinal.
Studiul a fost publicat în Nature Communications.
Traducere după Daily Glass of Milk May Reduce Bowel Cancer Risk by Up to 14%, Study Shows