Terra

Tuburi uriașe de plasmă plutesc deasupra Pământului

În anul 2015 astronomii au descoperit primele dovezi vizuale ale existenţei unor structuri tubulare din plasmă în straturile interioare ale magnetosferei Pământului, deşi prezenţa lor a fost bănuită de mult timp.

„Oamenii de ştiinţă au presupus existenţa acestor structuri de mai bine de 60 de ani, dar abia acum am reuşit să găsim dovezile vizuale care confirmă prezenţa acestora în magnetosfera Pământului”, a declarat Cleo Loi de la CAASTRO (ARC Centre of Excellence for All-sky Astrophysics) și School of Physics din cadrul University of Sydney.

Tuburi uriașe de plasmă deasupra Pământului

Tuburi uriașe de plasmă deasupra Pământului. Credit: CAASTRO/Mats Bjorklund

Loi a fost autorul principal al acestei cercetări pentru care a şi fost premiată. Studiul ei a fost publicat în revista Geophysical Research Letters şi a făcut obiectul tezei sale de doctorat.

„Descoperirea acestor structuri este importantă, deoarece ele pot afecta sistemele de navigație civile și militare prin satelit. În consecinţă, trebuie să le înțelegem”, a declarat Loi.

În clipul video de mai jos puteţi urmări o prezentare a structurilor din plasmă aflate în magnetosfera Pământului.

Regiunea din jurul Pământului în care se manifestă câmpul magnetic terestru, denumită magnetosferă, conţine plasmă creată prin ionizarea atmosferei de către radiaţia solară.

Ionosfera reprezintă regiunea interioară a magnetosferei, iar deasupra acesteia se afla „plasmasfera”. Aceste regiuni ale magnetosferei conţin o varietate de structuri din plasmă, inclusiv unele sub formă de tuburi.

„Am măsurat poziția acestor structuri şi am aflat că ele se află la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri deasupra solului, în ionosfera superioară, și se pare că ele urcă până în „plasmasferă”, a declarat Loi.

Cleo Loi

Cleo Loi. Credit: Sydney Morning Herald

Folosind radiotelescopul Murchison Widefield Array, Loi a reuşit să surprindă mişcarea în timp real a plasmei din magnetosfera Pământului.

Loi a primit Premiul Bok 2015 al Astronomical Society of Australia pentru cercetarea sa.

Credit: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *