Terra

Suntem pregătiţi pentru un tsunami distrugător în Marea Mediterană?

A trecut aproape un secol de la ultimul tsunami devastator din Europa, un val de 13 m înălţime cauzat de un cutremur ce s-a produs în largul coastelor Siciliei şi care a provocat aproximativ 2.000 de decese. Uneori efectul acestor valuri tsunami din Marea Mediterană poate fi chiar mai distrugător. Ca exemplu, o puternică erupție vulcanică de pe insula Thera (Santorini), care s-a produs în urmă cu aproximativ 3.500 de ani, a generat un val tsunami care a decimat civilizația minoică și care probabil a stat la baza legendei Atlantidei.

În prezent milioane de oameni trăiesc de-a lungul coastelor mediteraneene, fiind expuşi efectelor devastatoare provocate de vulcani și cutremure. Într-adevăr, într-un nou studiu din revista Ocean Science se sugerează că un cutremur moderat în estul Mării Mediterane ar putea declanșa un tsunami ce poate afecta o mare parte din cei 130 milioane de oameni care trăiesc pe coasta Mării Mediterane.

Marea MediteranăMarea Mediterană. Credit: NASA

Valurile tsunami devastatoare care au lovit Indonezia și țările din jurul acesteia în anul 2004, precum și Japonia în anul 2011, au fost un apel la trezire. De la începutul secolului s-au înregistrate 177 valuri tsunami și dintre acestea patru au avut loc în bazinul mediteranean. Din fericire acestea au avut o intensitate relativ mică și în urma lor nu a murit nimeni. Dar istoria, seismologia în mod special, ne arată că producerea unor valuri distructive este inevitabilă. Suntem pregătiţi pentru un tsunami devastator?

Tsunami în Marea Mediterană

Marea Mediterană este predispusă unei activităţi tectonice (și vulcanice) intense ca urmare a ciocnirii dintre placa africană şi placa eurasiatică în partea de vest a acesteia din urmă. În ultimii 65 de milioane de ani această coliziune a determinat apariţia Munţilor Alpi, care se află încă în creștere și închiderea Mării Tethys care separa odată ambele continente.

Marea Mediterană este o rămășiță a Mării Tethys și întinderea acesteia se micşorează pe măsură ce placa africană continuă să avanseze spre nord cu aproximativ 2,5 cm pe an. Frontiera dintre aceste plăci tectonice nu este clar delimitată și, ca rezultat, regiunea mediteraneană este străbătută de falii active care împreună cu mișcările plăcilor creează un cadru tectonic complex caracterizat de un risc seismic ridicat.

Arcul ElenicArcul Elenic, unul din locurile în care placa africană lovește placa eurasiatică. Credit: MIkenorton / NASA, CC BY-SA

Cu toate acestea, tectonica regiunii nu este similară cu cea din Indonezia sau Japonia. În Oceanul Pacific și Oceanul Indian activitatea tectonică se datorează, în cea mai mare parte, existenţei unor zone de subducție, regiuni în care o placă tectonică se scufundă sub o altă placă adiacentă. Cutremurele de mare intensitate se produc de obicei în vecinătatea acestor frontiere de subducție și de cele mai multe ori ele provoacă o deplasare a fundului oceanului care generează valuri tsunami foarte mari.

Deși există zone de subducție şi în Marea Mediterană, acestea sunt mult mai mici şi în consecință ele nu provoacă deplasări mari ale  fundului mării şi nici valuri tsunami mari. Oamenii de ştiinţă sugerează că valul tsunami din anul 1908 care a afectat Sicilia nu s-a datorat în mod direct deplasării fundului mării, ci mai degrabă a fost consecinţa unui cutremur ce a produs alunecări de teren pe fundul mării.

Milioane de oameni trăiesc în regiuni cu un risc ridicat de tsunami

De multe ori numărul pierderilor de vieţi omeneşti nu este o consecinţă a mărimii valurilor tsunami, ci mai degrabă a caracteristicilor regiunilor în care se concentrează acestea. De exemplu, în anul 1958 s-a produs cel mai mare tsunami din istorie care a lovit Golful Lituya dn Alaska. Deşi atunci s-a format un val ce a avut o înălţime de 524 m doar cinci persoane au fost ucise, datorită faptului că regiunea era în mare parte pustie. În schimb, valul tsunami din Indonezia din anul 2004 a avut o înălţime de 24 m în unele locuri, dar acesta a izbit o regiune dens populată astfel încât consecinţele acestuia au fost de neimaginat.

Având în vedere toate acestea, valurile tsunami mediteraneene prezintă un risc semnificativ. Aproximativ 130 de milioane de oameni trăiesc pe coasta Mării Mediterane, de multe ori în orașe mari precum Barcelona și Alger la vest (ambele cu o populație de 1,6 milioane oameni), Napoli și Tripoli în regiunea centrală (ambele cu o populaţie de 1 milion oameni) și Alexandria (4 milioane locuitori) sau Tel Aviv ( 400.000 locuitori) la est.

Riscul este agravat și de faptul că Marea Mediterană este relativ mică și închisă, ceea ce înseamnă că orice tsunami se poate răspândi în întregul său bazin. Din această cauză nu există timpul suficient pentru ca oamenii să poată reacţiona în timp util la avertismentele de tsunami, un factor esenţial pentru reducerea la minimum a pierderile umane. Impactul economic al unui tsunami major în Marea Mediterană ar putea fi, de asemenea, semnificativ, din moment ce în bazinul mediteranean se află mari centre industriale și porturi.

Ce se poate face?

În ceea ce priveşte riscul de producere a unui tsunami, nu se poate face mare lucru, deoarece activitatea seismică și vulcanică nu poate fi prezisă cu precizie. Cu toate acestea, există măsuri care pot reduce consecinţele valurilor tsunami mediteraneene.

În urma valului tsunami din Indonezia din anul 2004, UNESCO a înființat ICG/NEAMTWS (Intergovernmental Coordination Group for the Tsunami Early Warning and Mitigation System în the North-eastern Atlantic, the Mediterranean and connected seas). Acest grup de lucru este responsabil pentru monitorizarea activității seismice, a nivelului mării și a altor date relevante. De asemenea, acest grup emite avertismente atunci când este necesar. Aceste avertismente au salvat deja multe vieţi în Japonia, în anul 2011.

S-au dezvoltat sisteme de avertizare timpurie, dar acestea nu sunt încă disponibile pe o scară largă. Având în vedere acest lucru, educația comunităților umane vulnerabile este esențială pentru a se identifica semnalele de avertizare timpurie și pentru a se acţiona în consecință.

Din păcate, în prezent s-ar putea produce un tsunami devastator în Marea Mediterană înainte ca avertismentele şi măsurile de protecţie împotriva acestuia să fie luate în serios. Putem doar spera ca valul, atunci când va veni, să nu fie atât de distructiv pe cât ar putea fi.

Traducere după Are we prepared for the next big Mediterranean tsunami?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *