Suedia renunţă la numerar până în anul 2023

Suedia se îndepărtează de numerar în favoarea cardurilor bancare și a aplicațiilor mobile de plată. Potrivit unui nou studiu, Suedia urmează să renunţe complet la numerar până în anul 2023, deși comercianții cu amănuntul se așteaptă ca plățile în numerar să mai fie acceptate încă câțiva ani după aceea.

Suedia renunță la numerarCredit: The Hamster Factor/Flickr

Sfârşitul banilor?

Ați observat că, de-a lungul anilor, utilizați cardurile bancare sau aplicațiile mobile de plată mult mai frecvent decât banii fizici? Această tendință există şi s-a amplificat şi în alte țări din întreaga lume.

În China, de exemplu, plata în numerar a înregistrat un declin semnificativ, acest fapt fiind evidenţiat de dublarea volumului plăților mobile din această ţară în ultimul an.

De asemenea, tot mai mulţi suedezi au renunţat în ultimii ani la plata în numerar, iar experții prevăd că este doar o chestiune de timp până când Suedia va renunţa în totalitate la numerar.

Aşa cum estimează cercetătorii Niklas Arvidsson de la KTH și Jonas Hedman de la Copenhaga School of Economics, Suedia va adoptă în totalitate plata electronică în doar câțiva ani. Cei doi cercetători cred că numerarul nu va mai fi utilizat sau acceptat de către comercianții cu amănuntul din Suedia începând cu anul 2023.

Aproximativ jumătate dintre comercianții cu amănuntul din Suedia se așteaptă ca plata în numerar să dispară în această țară din anul 2025. În prezent, 97% din toți comercianții cu amănuntul acceptă plăți în numerar, însă numai 18% din toate tranzacțiile implică efectiv numerar.

Card bancar sau smartphone?

Interesant este faptul că volumul plăților mobile este destul de mic. În prezent cardurile de credit și de debit reprezintă principalele instrumente de plată în rândul suedezilor, aplicațiile mobile de plată reprezentând doar 0,4% din volumul plăţilor. Nu este încă clar de ce numai o mică cantitate dintre suedezi utilizează aplicaţiile mobile de plată. Poate că această preferinţă ține de confortul personal, lipsa de încredere în aplicaţiile mobile sau de faptul că oamenii nu ştiu încă să folosească aceste aplicaţii.

Potrivit lui Arvidsson, suedezii preferă plata digitală, într-o formă sau alta, chiar dacă banii fizici nu mai trec prin mâinile lor.

„Suntem o țară mică care a avut o democrație foarte stabilă de mult timp. Pentru noi nu este nicio problemă faptul că banii sunt vizibili doar pe un site de Internet, deoarece avem încredere în această formă de plată”, a declarat Arvidsson.

Băncile și comercianții cu amănuntul au avut un rol important în schimbarea preferinţelor suedezilor, prin încurajarea oamenilor să renunțe la banii fizici pentru a nu se expune riscului de a fi jefuiți.

„Ne-am dorit să minimalizăm riscul jafurilor și să mărim viteza de efectuare a plăților. Aceste obiective sunt mult mai ușor de atins atunci când clienții plătesc cu cardul bancar, iar reacţiile oamenilor au fost pozitive”, a declarat Victoria Nilsson, manager de panificație, pentru BBC.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *