Sonda spaţială Rosetta a descoperit molecule organice complexe pe cometa Churyumov-Gerasimenko
Sonda spațială Rosetta a descoperit molecule organice complexe în particulele de praf de pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, ceea ce susţine ipoteza conform căreia compușii organici provin din spaţiul cosmic.
Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. Credit: Agenția Spațială Europeană
Agenția Spațială Europeană a lansat în anul 2004 sonda spațială Rosetta către cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko și în data de 6 august 2014 aceasta a ajuns la destinație, devenind primul obiect artificial care orbitează în jurul unei comete.
Mai mult, în data de 12 noiembrie 2014 robotul Philae s-a desprins de pe Rosetta și a aterizat pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, o adevărată premieră în istoria explorării spaţiale.
Misiunea spațială Rosetta. Credit: NASA
Pe parcursul misiunii sale, sonda spaţială Rosetta ne-a furnizat date valoroase despre comete: de unde provin, din ce sunt formate și ce rol au avut în apariția vieții pe Pământ.
Din păcate, sonda spațială Rosetta se apropie de finalul misiunii sale, aceasta urmând să se prăbuşească pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko la sfârșitul acestei luni, după ce va rămâne fără energie de la panourile solare.
Cu toate acestea, chiar înainte de sfârşitul misiunii sale, Rosetta mai are o surpriză pentru noi.
Oamenii de ştiinţă care coordonează misiunea Rosetta au anunţat că sonda spaţială a descoperit materie organică complexă, sub formă solidă, în particulele de praf din jurul cometei, adică ceva ce nu s-au aşteptat niciodată să găsească acolo.
Deoarece viteza sondei Rosetta poate fi redusă, s-a reuşit colectarea a 27.000 de particule de praf din apropierea cometei, adică un număr suficient de mare de particule care au putut fi analizate de spectrometrul de masă COSIMA (Cometary Secondary Ion Mass Analyser ) de la bordul sondei spaţiale.
Într-o lucrare publicată în Nature, oamenii de știință au prezent șapte particule reprezentative care au fost colectate de sonda Rosetta, dintre care două au fost denumite Kenneth și Juliette.
Materie organică în particulele provenite de pe cometa Churyumov-Gerasimenko. Credit: Nature
„Analiza noastră a relevat prezenţa carbonului într-o formă mult mai complexă decât ne-am așteptat”, a remarcat Herve Cottin, unul dintre autorii studiului din Nature.
„Este o formă atât de complexă, încât deocamdată nu avem o formulă adecvată sau un nume pentru ea!”
Aceste rezultate sunt mult mai valoroase decât cele obţinute anterior, atunci când robotul Philae și chiar sonda spaţială Rosetta au descoperit doar molecule organice gazoase, foarte diferite de cele detectate în urma acestui studiu.
„Aceste particule au rămas curate și neatinse timp de miliarde de ani…”, a declarat Martin Hilchenbach, autorul principal al studiului.
„Noile rezultate susţin ipoteza că cometa Churyumov-Gerasimenko conține materie primitivă dintr-o perioada timpurie a Sistemului Solar”, a adăugat Martin Hilchenbach.
Sursă: Futurism