Terra

Polul Nord al Pământului se deplasează lent spre Londra, iar oamenii de ştiinţă au înţeles de ce

Polul Nord al Pământului nu este chiar atât de stabil pe cât rezultă din hărțile noastre. Datorită mişcării de rotaţie a Pământului în jurul axei proprii şi a precesiei, Polul Nord se află în derivă.

În urmă cu 15 ani, direcţia de deplasare a Polului Nord s-a schimbat în mod misterios. În prezent Polul Nord se deplasează spre est, către meridianul Greenwich, cu o viteză aproape dublă faţă de cea din trecut. Recent, oamenii de știință de la NASA au înţeles motivul acestei deplasări.

În perioada anilor 1900, Polul Nord s-a deplasat cu o viteză aproximativă de 10 cm/an spre vest, către Golful Hudson din Canada. Surprinzător, în anul 2000, direcția de deplasare a Polului Nord s-a schimbat spre est și viteza de deplasare este acum de aproximativ 17 cm/an.

„În prezent Polul Nord nu se mai deplasează spre Golful Hudson, ci spre Insulele Britanice, a declarat Surendara Adhikari, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA. „Este o schimbare importantă”.

Polul Nord al PământuluiPolul Nord. Credit: Marion Doss/Flickr

Chiar dacă informaţia că Polul Nord se deplasează lent spre Londra este surprinzătoare, cercetătorii de la NASA au descoperit ceva mai important. Pe baza datelor provenite de la sateliţi, ei au constatat că oamenii sunt răspunzători pentru această schimbare, datorită contribuţiei lor la modificarea conţinutului de apă al planetei.

Adhikari şi Erik Ivins au folosit datele de la sateliții GRACE ai NASA pentru a verifica dacă există o corelaţie între masa de apă la nivel planetar şi axa de rotație a Pământului. Ei au descoperit o legătură incredibil de puternică între acestea. Ca dovadă, pe baza variaţiilor masei de apă la nivel planetar, cercetătorii au prezis poziția Polului Nord și a Polului Sud între anii 2003 și 2015, iar rezultatele obţinute s-au potrivit perfect cu datele reale.

„Acest lucru este mult mai mult decât o simplă corelație”, afirmă Ivins. „Noi am aflat cauza”.

Anterior s-a presupus că apa are o influenţă în acest proces, dar schimbările climatice și topirea calotei glaciare din Groenlanda au fost considerate mai importante.

Adhikari și Ivins au arătat că schimbările din Groenlanda nu pot genera o energie suficient de mare pentru a deplasa axa de rotaţie a Pământului atât de mult. Ei au calculat că ceva aflat la est de Groenlanda determină deplasarea Polului Nord şi acel ceva se află în Eurasia.

„Aici este vorba de un deficit de apă în Eurasia, în regiunea subcontinentului indian şi Marea Caspică”, a declarat Adhikari.

Chiar dacă efectul pierderilor de apă din Eurasia nu se compară cu efectul produs de topirea calotelor glaciare arctice, cercetătorii au constatat că axa de rotaţie a Pământului este deosebit de sensibilă la aceste schimbări care se produc la o latitudine de 45 de grade, atât la Nord, cât și la Sud. Acesta este motivul pentru care schimbările ce au loc în India, de exemplu, sunt atât de importante.

Vestea bună e că deplasarea Polului Nord nu ne afectează viața de zi cu zi. Din câte ştim, se pare că Polul Nord s-a deplasat, cel mai departe, cu doar 12 m. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont de această deplasare pentru a ne asigura că sistemul de poziționare globală GPS (Global Positioning System) funcţionează corect.

Mai mult de atât, cunoscând ce anume modifică direcția și mișcarea polilor, putem avea o imagine mai clară a conținutului de apă a Pământului în trecut și vom putea prezice mai bine mișcarea polilor în viitor.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în Scientific Advances.

Sursă: Sciencealert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *