Terra

De ce nu simţim mișcarea de rotație a Pământului în jurul propriei axe?

Viteza de rotație a Pământului la ecuator este de aproximativ 1.675 km/h sau 465 m/s. Dacă ne aflăm undeva mai aproape de unul dintre polii Pământului, atunci înseamnă că ne rotim cu o viteză ceva mai mică.

Rotația PământuluiRotaţia Pământului. Credit: Rob Byron/Shutterstock.com

De ce nu putem simți rotaţia Pământului? Datorită faptului că această mişcare este practic uniformă. Imaginaţi-vă că vă aflaţi într-un avion care zboară cu o viteză constantă la o altitudine constantă. Chiar dacă vă desfaceţi centura de siguranță şi vă deplasaţi pe culoarul avionului, nu veţi simți că acesta se află în mişcare. Motivul este simplu: pasagerii, avionul și orice altceva aflat în interiorul acestuia se deplasează cu aceeași viteză. Pentru a percepe mișcarea avionului, trebuie să privim norii de afară.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte rotația Pământului. Planeta noastră efectuează o rotație completă în jurul axei sale la fiecare 23 ore și 56 minute, fără întrerupere, cu o viteză unghiulară aproape constantă. Nu putem percepe mișcarea de rotaţie a Pământului în jurul axei sale sub forma unui vânt, deoarece şi atmosfera Pământului se deplasează alături de noi cu aceeași viteză.

Dacă Pământul şi-ar schimba brusc viteza de rotaţie, atunci cu siguranță am simți mişcarea acestuia şi n-ar fi deloc plăcut. Ar fi ca o frână bruscă în urma căreia atmosfera Pământului s-ar deplasa în continuare cu o viteză de 465 m/s și ar șterge tot de pe suprafața planetei. Deoarece mişcarea de rotaţie a Pământului este aproape uniformă, aceasta este imperceptibilă.

De ce este însă mișcarea de rotaţie a Pământului atât de uniformă? Pentru că nu există nimic care să o oprească. Sistemul Solar s-a format prin colapsul gravitaţional al unui nor molecular și astfel a rezultat un disc de acreţie plat în centrul căruia s-a format Soarele, iar toate planetele au căpătat această mişcare de rotație în jurul axei proprii. Datorită inerţiei, Soarele, planetele din vecinătatea sa şi sateliții acestora continuă să se rotească după miliarde de ani de la formarea lor. Practic, doar ciocnirea cu un alt obiect cosmic ar putea schimba mişcărea uniformă de rotaţie a acestor corpuri cerești.

Aşa cum am menţionat anterior, viteza unghiulară de rotaţie a planetei noastre este aproape constantă. Mai exact, viteza de rotaţie a Pământului se micşorează foarte lent datorită efectului gravitaţional al Lunii asupra Pământului (forţa mareică).

Ca rezultat, din când în când trebuie să mai adăugăm o secundă în plus la ceasurile noastre, tocmai pentru că rotația Pământului încetinește cu două miimi de secundă în fiecare zi. Cu toate acestea, deoarece această variaţie a vitezei de rotaţie este atât de mică, putem considera că Pământul se rotește cu o viteză constantă. Şi acesta este motivul pentru care rotaţia Pământului nu poate fi percepută.

Sursă: Sciencealert

36 de comentarii la „De ce nu simţim mișcarea de rotație a Pământului în jurul propriei axe?

  • Dacă ne aflăm undeva mai aproape de unul dintre polii Pământului, atunci înseamnă că ne rotim cu o viteză ceva mai mică.
    De ce nu putem simți rotaţia Pământului? Datorită faptului că această mişcare este practic uniformă. Imaginaţi-vă că vă aflaţi într-un avion care zboară cu o viteză constantă la o altitudine constantă. Chiar dacă vă desfaceţi centura de siguranță şi vă deplasaţi pe culoarul avionului, nu veţi simți că acesta se află în mişcare. Motivul este simplu: pasagerii, avionul și orice altceva aflat în interiorul acestuia se deplasează cu aceeași viteză. Pentru a percepe mișcarea avionului, trebuie să privim norii de afară.

    Și atmosfera se mișcă mai încet la polul nord.? S-a măsurat așa ceva? Nu mai e compactă?
    Pământul e ca un avion, adică are o carcasă (la ce distană?) Ia ieși afară din avion!
    Și când bate vântul invers cum mai urmează atmosfera rotația Pământului?

    Răspunde
    • Ce intentionezi tu sa spui de fapt, ca teoria nu sta in picioare ? Pai sa argumentez printr-o simpla comparatie , sistemul atmosferic si sistemul acvatic sunt doua medii diferite dar in principiu functioneaza pe acelasi criteriu , in ambele gasesti aceste forme de curenti /marini/acvatici si atmosferici(aer)
      Iar acest lucru ne demonstreaza ca un front (curent) atmosferic se poate intersecta cu un alt curent atmosferic in aceste situatii se mai regasesc si turbulentele resimtite in timpul calatoriei cu avioanele.
      Acel vant pe care il mentionezi nu este un vant de vara sau o adiere oarecare acel vant este un curent atmosferic ce tranziteaza de la o emisfera la alta si se formeaza sau ia nastere prin influenta unor factori de natura climaterica.
      Cand nu te documentezi sau te documentezi doar din surse indoielnice fara nici un fel de argumentatie stiintifica ajungi sa crezi doar ce iti sugereaza unul sau altul prin intermediul unor poze fabricate ce stau ca probe pentru niste aberatii de genul ; pamantul este plat sau traim intr-o cutie , ori suntem sub un glob de sticla. Documentati-va si va veti lumina , lectura si cunoasterea sunt elemente de baza ale ratiunii.

      Răspunde
      • A caltorit cineva de la polul nord la polul sud si continuid sa traverseze Antartica sa ajunga inaopoi la polul nord…????

        Răspunde
        • Nu poti.vin aia de la protectia pinguinilor si te rad.Semnat in 1961/47 de state.mecanica clasica Newtoniana,definitie forta centripeta la corpuri aflate in miscare uniforma pe un plan centrifugal,fara nici o demonstratie forta centripeta se aplica automat si cu semn schimbat la forta centrifuga.Einstein : E=mc2,a inlocuit etherul cu o constanta(Michelson-Morley experiment demonstreaza existenta eterului actual principiul giroscopului),chestia cu „urci pe pod si sari pe un tren ce se deplaseaza cu 300km/h”darima practic sistemul creeat de alt comentari de aici(sistem inchis centura magnetica Van Allen),definitiile di fizica clasica si contemporana ce contin cuvintele”ideal,numai pentru,etc”reflecta doar conceptul de creatie si limitate la un postulat dar nu contin forma reala a adevarului total pe care uni de aici (oameni de stiinta) au aroganta de al considera adevar absolut.Le recomand inca odata sa parcurga forma de elaborare a uniu postulat.in concluzie cu mijloacele limitate de fizica clasica actuala nu poate fi demonstrata teoria uniu pamint rotund.toti puteti face experimente bazat pe istoric gen Newton :mar(g) si carusel(forta centripeta).

          Răspunde
    • ce spui Constantin din S ??? nu ai inteles nimic.
      viteza unghiulara se exprimă prin relația:
      ω = Δ θ/Δ t sau ω = 2π/T sau ω= 2 π ⋅ ν iar Relatia cu viteza tangentială e:
      v=r⋅ω. Asta inseamna ca la aceeasi viteza unghiulara viteza tangentiala (la marginea cercului) este dependenta de raza cercului. la poli raza cercului scade si implicit si viteza tangentiala. asa ca atmosfera se invarte cu aceeasi viteza unghiulara dar vitezele tangentiale sunt variabile dupa raza pamantului. atmosfera ramane compacta. Chiar putem considera pamantul oceanele si atmosfera un corp compact. GREU FRATE GREU

      Răspunde
    • Și mai este ceva …..cum poate sa ajungă la destinație un avion dacă zboară in aceeași direcție cu rotirea pământului el zburând cu 800 sau 1000 km / h ?
      Cum poate să aterizeze și sa ajungă le pistă sburând in direcții opuse ? In permanenta pista s-ar deplasa ……
      Un elicopter ar trebui sa se ridice in aer și sa stea pe loc și pământul s-ar învârti sub el …..Terminați naiba cu pământul se învârte …. eu sunt adept al teoriei pământului plat

      Răspunde
      • Faza cu avionul: Daca zboara cu 800…la ora ,si tu sari in sus de pe podea,doar nu ramai in urma avionului ..Asa cred ca si cu avionul ,la randul lui se intampla acelasi lucru cand se desprinde de pamant!

        Răspunde
        • Exemplul avionului nu corespunde , deplasarea spre Europa din America , ar fi imposibilă ,avionul ridicat în aer ar rămâne pe loc sau ,,, în urma , tot gravitația rezolvă problema deplasării.

          Răspunde
    • 1.Stratul atmosferic nu se misca. Sunt imagini sincron pe care ochiul uman percepe ca fiind miscatoare. Ma mir ca n-ai spus, ca ionosfera se intrepatrunde cu stratosfera (ultimul strat de atmosfera).
      2.Miscarea circulara a maselor de aer (reci si calde) se intrepatrund.
      Tu simti „vantul” doar aici pe Pamant. Dincolo de atmosfera nu mai este nimic.
      Dar se pare ca nu ai creierul conectat cu gura.

      Răspunde
  • Prostii, teoria ar sta in picioare, daca pamantul ar fi un spatiu inchis, adica daca ar avea o carcasa, un dom , care ar tine in interior atmosfera statica ! Ca-n masina, avion, tren, etc ! Altfel, totul e bullshit !

    Răspunde
  • de ce nu avem nici o imagine ( filmata ) cu planeta rotindu-se in jurul sau; de pe statia spatiala internationala ar trebui sa se poata vedea; sau oricum exista o distanta optima de la care se poate vedea planeta rotindu se;

    Răspunde
    • Stația spațială se mişcă ea în jurul Pământului, dându-i ocol în 90 de minute.
      Dacă chiar vrem să ve-
      dem planeta în rotație,
      mergem pe Lună, care dă
      ocol Pământului într-o
      … lună şi vom vedea
      cum pământul face 28 de
      rotații complete în acest timp. Luna se roteşte şi ea în jurul
      axei proprii, dar numai
      atât cât să pară nemiş-
      cată de pe Pământ, ca o
      găleată cu apă ținută de toartă când ne în –
      vârtim odată cu ea. Deci, stând pe partea
      dinspre Pământ a Lunii,
      vom vedea planeta ro –
      tindu-se deasupra noas-
      tră, cu forma ei sferi-
      că şi cu tot ce are pe
      ea

      Răspunde
  • Este cu mult mai usor sa prostesti oamenii, decat sa-i lamuresti ca au fost prostiti ! Aceasta fraza este super adevarata in cazul de fata,prin faptul ca prin indoctrinare din frageda pruncie oamenii in marea lor majoritate devin ei insisi promotorii unei aberatii numita heliocentrism.Daca ai inteligenta unui copil de clasa a treia, si deschiderea de a afla lucruri noi, vei constata cu o usurinta extraordinara cat de falsa este aceasta teorie.Daca tot vorbim stiintific,hai sa venim cu argumente stiintifice, nu cu exemple copilaresti ce tin de magie.Ex : Daca un elicopter se ridica in aer fara a se deplasa, ar trebui sa vada cum pamantul se roteste, ca doar nu face parte din atmosfera pamantului,sau cumva in mod magic ramane tintuit pe aceeasi pozitie latitudine-longitudine pana i se termina combustibilul si coboara la loc,sau poate gravitatia este cea care este atat de puternica in cazul de fata si atat de slaba in cazul unui fluture ce zboara de colo colo. Daca un avion isi stabileste cursul de zbor la o anumita altitudine si este pus pe pilot automat,datorita curburii pamantului,ar trebui sa-si corecteze altitudinea la fiecare cateva minute,lucru ce nu se intampla niciodata,sau tot in mod magic este mentinut la aceeasi altitudine de „Forta Gravitationala”.Acestea sunt doar doua exemple din sute de alte exemple,dar nu avem suficient spatiu pentru dezbatere.Mai bine ati incepe sa cercetati singuri, putin cate putin, si nu o spun cu aroganta ci cu prietenie.

    Răspunde
  • Mama ce comentarii paralele,mai cititi si voi inainte sa vorbiti.Normal ca pamantul se invarte in jurul axei sale si in orice directie ne miscam noi pe el (est vest) se adauga sau se scade din viteza lui de rotatie fata de univers.Deci viteza avionului e fata de pamant,nu fata de univers.Totul se rezuma la punctul de referinta.Tu daca alergi in avion,viteza ta de alergat e fata de avion,care e punctul tau de referinta.Daca nu se roteste pamantul de ce avem zi si noapte? Iar daca brusc sar oprii pamantul din rotatie am murii instant din cauza inertiei,nu a atmosferei cred.Am zbura vreo 400 de metrii intr-o secunda inspre peretii cei mai apropiati.Cutremurul face acelasi lucru,la o scara mult mai mica.

    Răspunde
    • Pai apa e tinuta in mari si oceane de gravitatie asta in cazul care teoria rotatiei pamantului e ,,adevarata”.
      La acea viteza apa ar sari din ocean neavand pamantul o ,,carcasa”
      Nici un avion nu zboara cu geamuri deschise.
      Dar daca totusi gravitatia adica atractai gravitationala tine apa la locul ei insemnand milioane de tone noi am fi paralizati datorita acestui fenomen.
      In cazul in care nu spui ca gravitatia are senzor :)))

      Răspunde
  • Pamantul are forma bombata la poli datorita fortei centrifuge, atunci de ce avem portiuni de uscat la ecuator , de ce nu se stringe toata apa la poli ? ? ?
    ,, Viteza de rotație a Pământului la ecuator este de aproximativ 1.675 km/h”

    Răspunde
    • Datorita fortei centrifuge. Daca pamantul s-ar opri din rotatie, adancimea oceanelor la poli ar creste, iar la ecuator ar aparea mase noi de pamant. Tot datorita fortei centrifuge, atmosfera terestra este mai groasa la ecuator (18 km – troposfera la ecuator, doar 5 km la poli).

      Răspunde
  • Simplu pentru ca nu exista , Pamantul este plat oceanele sunt PERFECT plate, repet PERFECT plate , teoria asta , a guri 3D ESTE O VRAJELA foarte simplu nimic ce spune NASA nu este adevarat , PAMANTUL PLAT ESTE CEL MAI MARE SECRET AL OMENIRI CERCETATI STIU ESTE , O NEBUNIE DAR ESTE ADEVARAT !! 200 dovezi pentru Pamantul Plat , nu putem aduna nici cel putin 5 dovezi ca degetele de la o singura mana , nu va bazati pe coincidente ele nu exista , PAMANTUL ESTE PLAT CERCETATI SI VA ELIBERATI !!

    Răspunde
    • Dar tu cine te crezi sa spui ca NASA minte? De ce te-as crede pe tine si nu as crede NASA? Toate cele 200 de dovezi ca pamantul e plat sunt doar 200 de prostii imense! Se vede ca nu ai inteles nimic din fizica elementara de la scoala!

      Răspunde
  • Daca Pamantul se invarte inseamna ca se manifesta forta centrifuga. Daca se manifesta forta centrifuga atunci ea o face astfel: la poli este nula iar la ecuator este maxima direct proportionala cu viteza de rotatie.

    Pai, daca la poli este nula inseamna ca un kilogram cantareste la poli mai mult decat la ecuator unde greutatea kilogramului este afectata de forta centrifuga.

    Asadar, teoretic, se poate verifica empiric daca Pamantul intradevar se invarte sau nu, doar ca… practic este extrem de greu s-o faci, aproape imposibil, pentru ca la polul nord vara este ocean si iarna e cam frig iar la polul sud vara nu prea iti dau niste baieti voie sa te duci tu asa ca vrei tu in vacanta, de dus iarna nu merge ca e la fel de frig ca dincolo.

    Deci stam cuminti acasa si credem ce ne spune nasa sau cine ne-o spune, ca totuna e.

    Răspunde
    • Forta centrifuga exista la ecuator si se poate masura! Cel mai evident de masurat este chiar la 45 grade latitudine, unde face si un unghi cu directia gravitatiei terestre. Dar valoarea fortei cetrifuge este foarte mica in raport cu gravitatia, pentru ca viteza unghiulara de rotatie a pamantului este foarte mica: 360 grade / 24 ore. Repet: desi viteza liniara la ecuator pare mare (1460 km/h), viteza unghiulara este mica, deci forta centrifuga este si ea mica. Dovada fortei centrifuge este faptul ca pamantul este aplatizat la poli cu o rata de 1/297 (diferenta dintre diametrele ecuatorial si polar raportata la diametrul mediu).

      Răspunde
    • unul dintre cele mai tari comentarii :)).
      Poi daca se adevereste ca pamantul se invarte intra in vigoare teoria ta, prin urmare se poate face comert cu superprofit pentru Romania….cumperi de la ecuator si vinzi la eschimosi. Un kil de banane devine 2 kile de banane…..iti dublezi venitu’ la fiecare tranzactie chiar fara valoare adaugata :))))).

      acu’ fara gluma: toate comentariile sunt absurde, deoarece: NU SE POATE DEMONSTRA NICI CA PAMANTUL SE INVARTE (SISTEM HELIOCENTRIC, SAU MAI NOU CUM SE VEHICULEAZA ACUM ACENTRIC) NICI CA STA (SISTEM GEOCENTRIC)
      Crestinii afirma: „CRED” (referitor la geocentrism)
      Cei care se INCRED in stiinta sunt penibili in frunte cu Copernic, deoarece: NU EXISTA O DEMONSTRATIE. (referitor la heliocentrism)

      Răspunde
      • PS
        Afirmatie:
        Nici crestinii, nici stientologii nu pot DEMONSTRA teoriile referitoare la geocentrism si heliocentrism.
        …a spus-o chiar si marele Einstein pe undeva.

        iar chestiia cu avionu’ si masinile care se deplaseaza sunt copilarii.

        Răspunde
  • Sa admitem ca atmosfera se rotește și ea tot cu 1675… la ecuator . Asta înseamnă că un avion care se ridică de la sol și zboară către vest, întâmpină o viteză a vântului de 1675 km/h?

    Răspunde
  • pentru astia cu pamantul plat am si eu niste nelamuriri, si anume:
    -cum stau satelitii spanzurati acolo sus si ne permit noua sa folosim gps-ul?
    -cum se formeaza eclipsele de Luna?
    -de ce umbra ce formeaza elipsa de luna este rotunjita?
    -de ce constelatiile emisferei nordice sun diferite de cele a emisferei sudice in coditii in care toti privim in aceeasi directie?
    – de ce de la poli la ecuator duradta zilei variaza la poli ziua dureaza 6 luni si noaptea alte 6(vara si iarna polara) iar la ecuator sau jumatatea distantei ziua dureaza 12 ore iar noaptea alte 12 petru ca la nivelul tarii noastre paralela 45 ziua si noapte sa varieze cu +/- 3 minute ceaa ce duce la echinoctii si solstitii?
    – de ce toate celelate planete si stele sunt sferice si doar pamantul e plat?

    Răspunde
    • perfect de corect.. auzi ba frate cică pământ plat,oceane si mari plate (de ce dispare in larg vasul care e destul de mare
      de nu-l mai vezi si doar catargul?simplu dar n-ai cui ca sare de pe tren! ….doamne si te mai miri de ce-și bate Băsescu,hotul de case si altii ca ei de noi… bravo gigel felicitari!..

      Răspunde
  • eu as dori sa stiucine ar avea interesul sa zica ,ca pamantul este sferic cind de fapt ar fi plat sau invers?si ce beneficii ar avea avand in vedere ca noi vom trai la fel,,,nu s-ar schimba nimic in viata noastra . Cu stima

    Răspunde
  • Nu mai incercati oameni buni sa explicati platistilor, despre cadre de inertie referentiale, sau de conservarea momentului :))) ca e simpla treaba, cine a inteles astea in gimnaziu si n-a dormit cu bale la gura a inteles si le-a luat ca atare… cine a dormit sau n-a dat pe la scoala, bineinteles ca acum e mare erou, razboinic al luminii cunoasterii adevarate, deschizatori de cale intr-ale universului :))) cu mouse-u sau telefonul in mana abonat pe youtube :)))

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *