Viteza de rotație a Pământului la ecuator este de aproximativ 1.675 km/h sau 465 m/s. Dacă ne aflăm undeva mai aproape de unul dintre polii Pământului, atunci înseamnă că ne rotim cu o viteză ceva mai mică.

Rotația PământuluiRotaţia Pământului. Credit: Rob Byron/Shutterstock.com

De ce nu putem simți rotaţia Pământului? Datorită faptului că această mişcare este practic uniformă. Imaginaţi-vă că vă aflaţi într-un avion care zboară cu o viteză constantă la o altitudine constantă. Chiar dacă vă desfaceţi centura de siguranță şi vă deplasaţi pe culoarul avionului, nu veţi simți că acesta se află în mişcare. Motivul este simplu: pasagerii, avionul și orice altceva aflat în interiorul acestuia se deplasează cu aceeași viteză. Pentru a percepe mișcarea avionului, trebuie să privim norii de afară.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte rotația Pământului. Planeta noastră efectuează o rotație completă în jurul axei sale la fiecare 23 ore și 56 minute, fără întrerupere, cu o viteză unghiulară aproape constantă. Nu putem percepe mișcarea de rotaţie a Pământului în jurul axei sale sub forma unui vânt, deoarece şi atmosfera Pământului se deplasează alături de noi cu aceeași viteză.

Dacă Pământul şi-ar schimba brusc viteza de rotaţie, atunci cu siguranță am simți mişcarea acestuia şi n-ar fi deloc plăcut. Ar fi ca o frână bruscă în urma căreia atmosfera Pământului s-ar deplasa în continuare cu o viteză de 465 m/s și ar șterge tot de pe suprafața planetei. Deoarece mişcarea de rotaţie a Pământului este aproape uniformă, aceasta este imperceptibilă.

De ce este însă mișcarea de rotaţie a Pământului atât de uniformă? Pentru că nu există nimic care să o oprească. Sistemul Solar s-a format prin colapsul gravitaţional al unui nor molecular și astfel a rezultat un disc de acreţie plat în centrul căruia s-a format Soarele, iar toate planetele au căpătat această mişcare de rotație în jurul axei proprii. Datorită inerţiei, Soarele, planetele din vecinătatea sa şi sateliții acestora continuă să se rotească după miliarde de ani de la formarea lor. Practic, doar ciocnirea cu un alt obiect cosmic ar putea schimba mişcărea uniformă de rotaţie a acestor corpuri cerești.

Aşa cum am menţionat anterior, viteza unghiulară de rotaţie a planetei noastre este aproape constantă. Mai exact, viteza de rotaţie a Pământului se micşorează foarte lent datorită efectului gravitaţional al Lunii asupra Pământului (forţa mareică).

Ca rezultat, din când în când trebuie să mai adăugăm o secundă în plus la ceasurile noastre, tocmai pentru că rotația Pământului încetinește cu două miimi de secundă în fiecare zi. Cu toate acestea, deoarece această variaţie a vitezei de rotaţie este atât de mică, putem considera că Pământul se rotește cu o viteză constantă. Şi acesta este motivul pentru care rotaţia Pământului nu poate fi percepută.

Sursă: Sciencealert