Persoanele înalte sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer

Persoanele înalte prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer în comparaţie cu persoanele mai scunde, conform unui nou studiu care stabileşte legătura dintre înălţime şi riscul de apariţie a cancerului.

Oamenii de ştiinţă de la Karolinska Institutet și de la Universitatea din Stockholm au analizat 5,5 milioane de persoane, bărbaţi şi femei, din Suedia, născute între 1938 și 1991 și cu înălțimi cuprinse între 100 cm şi 225 cm. Ei au constatat că riscul de cancer creşte cu 11% la bărbaţi şi cu 18% la femei pentru fiecare 10 cm în plus la înălţime.

Mai mult, femeile înalte prezintă un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cancer de sân, în timp ce riscul de a dezvolta melanom a crescut cu aproximativ 30% pentru fiecare 10 cm în plus la înălţime, atât la bărbaţi cât şi femei.

Celule ale cancerului de sânCelule ale cancerului de sân văzute la microscopul electronic. Credit: Wellcome Trust, CC BY-NC-ND.

Studiile anterioare au arătat aceeaşi asociere între înălțime și cancer. Cu alte cuvinte, persoanele înalte au un risc mai mare de a dezvolta diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân şi melanomul. Cu toate acestea, această asociere nu a fost studiată anterior, la bărbaţi şi la femei, pe un eşantion atât de mare de persoane.

„Din ceea ce ştim, acesta este cel mai amplu studiu asupra legăturii dintre înălțime și cancer, atât la femei, cât și la bărbați”, a declarat Dr. Emelie Benyi de la Karolinska Institutet, autorul principal al studiului.

Studiul s-a bazat pe datele de naştere, militare şi pe cele privind sănătatea pentru 5,5 milioane de persoane născute în perioada 1938-1991.

„Trebuie subliniat faptul că rezultatele noastre reflectă incidența cancerului la nivel de populaţie”.

„Deoarece apariţia cancerului depinde de mulţi factori, este dificil de prezis ce impact au rezultatele noastre asupra riscului de apariţie a cancerului la nivel individual”, a declarat Dr. Emelie Benyi.

Legătura dintre înălţime şi apariţia cancerului se datorează mai multor factori. „Un factor ar fi acela că persoanele înalte au un număr mai mare de celule în corp care ar putea conduce la apariţia cancerului. Un alt factor ar putea fi, de asemenea, faptul că persoanele înalte au un aport de energie mai mare, un aspect care a fost asociat în trecut cancerului”, afirmă Dr. Benyi.

„Studiile noastre arată că persoanele înalte sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer, dar nu este încă clar dacă acestea prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a muri de cancer”, a adăugat Dr. Benyi.

Dr. Benyi şi echipa sa de cercetători au anunţat rezultatele lor în cadrul întâlnirii anuale a European Society for Pediatric Endocrinology care a avut loc recent în Spania.

Studiul a fost primit cu oarecare reţinere de alţi experţi care au avut dubii în privinţa metodologiei cercetării. Unii dintre aceştia au considerat că studiul nu ţine cont şi de alţi factori de risc cu privire la apariţia cancerului, precum ar fi tabagismul, ereditatea, obezitatea, sedentarismul.

Sursa: Sci-News.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *