Medicină-Sănătate

Oamenii de știință au stabilit cât de mult exercițiu fizic este necesar pentru a „compensa” o zi de stat pe scaun

Știm că a sta mult timp pe scaun nu este bine pentru sănătatea noastră, dar cât de mult exercițiu fizic este necesar pentru a contracara efectele negative asupra sănătății ale acestei obişnuinţe?

Cercetările sugerează că aproximativ 30-40 de minute pe zi de activitate fizică ar trebui să anuleze efectele negative asupra sănătăţii ale statului prelungit pe scaun.

Pentru a echilibra 10 ore de stat nemișcat, arată cercetarea, este necesară o „activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă” în fiecare zi de până la 40 de minute, deși orice exercițiu fizic, indiferent de durata acestuia, sau chiar ridicarea în picioare ajută într-o oarecare măsură.

Această concluzie se bazează pe un studiu publicat în 2020, care a analizat 9 studii anterioare şi care au implicat un total de 44.370 de persoane, din patru țări diferite, care au purtat un dispozitiv de monitorizare (tracker) al activităţilor de fitness.

Studiul a constatat că riscul de deces în rândul celor cu un stil de viață mai sedentar a crescut pe măsură ce timpul alocat unor activități fizice de intensitate moderată până la viguroasă a scăzut.

„La indivizii activi care fac aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, asocierea dintre perioadele prelungite de sedentarism și riscul de deces nu este semnificativ diferită de cei cu perioade scurte de sedentarism”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Cu alte cuvinte, desfășurarea unor activități fizice destul de intense, precum mersul cu bicicleta, mersul rapid, grădinăritul, vă poate reduce riscul de deces prematur, ca şi cum nu aţi petrece atâtea ore stând pe scaun, după cum reiese din datele adunate de la multe mii de oameni.

Deşi studiile ca acesta necesită întotdeauna o îmbinare elaborată a a datelor provenite din studii separate cu voluntari, intervale de timp și condiții diferite, beneficiul acestei cercetări particulare este acela că s-a bazat pe date relativ obiective de la dispozitivele portabile de înregistrare a activităţii fizice şi nu pe datele declarate de către participanți.

La acea vreme, studiul a fost publicat odată cu lansarea Ghidurilor globale 2020 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, elaborate de 40 de oameni de știință de pe 6 continente. British Journal of Sports Medicine (BHSM) a publicat, de asemenea, o ediție specială care conţinea atât studiul, cât și liniile directoare revizuite.

„Așa cum subliniază aceste linii directoare, toate activitățile fizice contează și orice activitate fizică este mai bună decât niciuna.

Oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele nocive ale inactivității fizice”, a spus Emmanuel Stamatakis, cercetător în activitate fizică și sănătatea populației de la Universitatea din Sydney, Australia.

Cercetarea bazată pe trackere de fitness este în linii mari în conformitate cu ghidurile OMS din 2020, care recomandă 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă, în fiecare săptămână, pentru a contracara sedentarismul.

Exercitiu fizic

Credit: Science Photo Library/Canva Pro

Mersul pe scări în loc să luați liftul, jocul cu copiii și animalele de companie, exerciţiile yoga sau dansul, activităţile casnice, mersul pe jos și mersul cu bicicleta sunt toate modalități prin care oamenii pot fi mai activi. Dacă nu puteţi să vă alocaţi imediat cele 30-40 de minute, spun cercetătorii, începeți cu mai puțin.

A face recomandări pentru toate persoanele, indiferent de vârsta, este o sarcină dificla, deși 40 de minute alocate activităţilor fizice se potrivește cu cercetările anterioare.

Pe măsură ce sunt publicate mai multe date, ar trebui să învățăm mai multe despre cum să rămânem sănătoși, chiar dacă trebuie să petrecem perioade lungi de timp la birou.

Alergare

Credit: Jack Atkinson/Unsplash

„Deși noile linii directoare reflectă cele mai bune cunoştinţe disponibile în prezent, există încă unele lacune în ştiinţa noastră.

Încă nu suntem siguri, de exemplu, cum să stabilim limita pentru „prea multă ședere”. Acesta este un domeniu de cercetare cu ritm rapid și sperăm că vom avea răspunsuri în câțiva ani”, a spus Stamatakis.

Traducere după Scientists Calculated How Much Exercise We Need to ‘Offset’ a Day of Sitting

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *