O nouă specie de dinozaur dromaeosaurid (raptor), Boreonykus certekorum, a fost descoperită într-o regiune izolată din Canada.

Boreonykus certekorumO pereche de dinozauri Boreonykus certekorum mănâncă un dinozaur erbivor Triceratops. Credit: University of New England

Dr. Phil Bell de la University of New England şi Dr. Philip Currie de la University of Alberta au anunţat descoperirea lui Boreonykus certekorum în Journal of Vertebrate Paleontology.

Potrivit cercetătorilor, noul dinozaur a trăit în urmă cu aproximativ 72 de milioane de ani (în Cretacicul Târziu).

Boreonykus certekorum avea gheare cu ajutorul cărora vâna și era rudă cu Velociraptor, un mic dinozaur carnivor care a devenit celebru datorită filmelor Jurassic Park.

Rămășițele fosilizate ale acestui animal au fost descoperite în formaţiunea geologică Wapiti din apropiere de orașul Grande Prairie, aflat în partea de nord-vest a provinciei Alberta, Canada.

„Oasele pe care le avem arată că Boreonykus certekorum avea gheare mari la mâini şi la picioare, adevărate gheare ucigătoare”, au spus paleontologii.

„Se pare ca ghearele erau folosite pentru a vâna prada”.

„Avem şi câţiva dinți care sunt ca niște cuțite zimţate de tăiat friptura. Aceşti dinozauri au fost animale sălbatice de pradă”.

Cercetătorii estimează că Boreonykus certekorum avea, aproximativ, 2 m lungime și era la fel de înalt ca un câine.

„Pielea dinozaurului era, probabil, acoperită cu pene, pentru a păstra căldura corpului în iernile întunecate şi reci din nordul Canadei”, a spus Dr. Bell şi Dr. Currie.

Descoperirea lui Boreonykus certekorum este importantă, deoarece aceasta adăuga noi informaţii importante cu privire la modul în care dinozaurii de tip raptor s-au răspândit și s-au adaptat la mediu.

„Cei mai apropiați strămoși ai săi se aflau în Mongolia, ceea ce înseamnă că această specie a traversat, probabil, podul terestru dintre nordul Asiei şi America de Nord”, au spus oamenii de știință.

Sursă: Sci-news