Medicină-Sănătate

Pandemia COVID-19 şi teoriile conspiraţiei

Noul coronavirus responsabil pentru pandemia Covid-19 continuă să se răspândească în întreaga lume, noi cazuri de infectare fiind raportate în permanenţă.

Se pare că la fel de repede se răspândesc şi diverse teorii ale conspirației conform cărora răspândirea virusului a fost pusă la cale de anumite forţe oculte. Din păcate, acest lucru ar putea fi la fel de periculos pentru societate precum focarul de infecţie.

Una dintre teoriile conspirației sugerează că coronavirusul este de fapt o armă biologică proiectată de CIA împotriva Chinei. Alte teorii susţin că guvernele din Marea Britanie și SUA au introdus coronavirusul ca o modalitate de a câştiga bani de pe urma unui potențial vaccin.

Advertisement

Cu toate că multe dintre aceste teorii ale conspirației sunt greu de crezut, convingerea că anumite puteri oculte, malefice, acţionează în secret este larg răspândită la nivel global.

Ca exemplu, în urma unui sondaj YouGov din anul 2019 s-a constatat că 16% dintre respondenții din Spania consideră că HIV a fost creat și răspândit în întreaga lume, în mod intenționat, de către un grup sau o organizație secretă. Mai mult, 27% dintre francezi și 12% dintre respondenții britanici sunt convinși că „adevărul despre efectele nocive ale vaccinurilor este ascuns, în mod deliberat, publicului”.

Răspândirea ştirilor false și a teoriilor conspirației în legătură cu noul coronavirus a devenit o problemă atât de serioasă încât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat o pagină web pentru a încerca să le combată.

Răspândirea teoriilor conspirative

Cercetările arată că teoriile conspirative apar, cu predilecţie, în momentele de criză din societate, cum ar fi atacurile teroriste, schimbările politice rapide sau crizele economice.

Teoriile conspirației se înmulţesc în perioadele de incertitudine și amenințare, în care căutăm să înțelegem o lume haotică. La fel se întâmplă şi în cazul epidemiilor, ceea ce explică răspândirea teoriilor conspirației privind noul coronavirus.

Condiții similare au apărut odată cu epidemia cu virusul Zika 2015-16. Teoriile conspirației au susţinut şi în acest caz că virusul este o armă biologică și nu o apariție naturală.

Analizând comentariile apărute pe Reddit în timpul epidemiei cu virusul Zika, s-a descoperit că discuțiile cu privire la teoriile conspirației au reprezentat o modalitate prin care oamenii au încercat să reziste în faţa incertitudinii şi temerii extreme pe care o simțeau în legătură cu acest virus.

Agenții sanitari stropesc cu dezinfectant ca măsură de precauție împotriva răspândirii coronavirusului în Thailanda. Credit: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Având încredere în recomandările medicilor și organizațiilor din domeniul sănătății putem face faţă unor situaţii de criza precum epidemiile. Cu toate acestea, oamenii care cred în teoriile conspirației nu au încredere, în general, în instituţiile şi organizaţiile pe care le consideră influente, inclusiv firmele producătoare de medicamente.

În aceste condiţii, este puțin probabil ca aceşti oameni să urmeze sfatul medical.

Cercetătorii au arătat că teoriile conspirației pot crește neîncrederea în autoritățile medicale, ceea ce poate afecta dorinţa oamenilor de a se proteja.

Persoanele care susțin teoriile conspirației sunt mai puțin dornice să se vaccineze sau să utilizeze antibiotice și preferă, în general, să folosească suplimente pe bază de plante sau vitamine. Mai mult, ele au încredere în sfaturile unor neprofesioniști, precum prietenii sau familia.

Consecințe grave

Cei care susțin teoriile conspirației despre noul coronavirus pot fi mai puțin dispuşi să urmeze unele sfaturi de sănătate, precum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau cu un dezinfectant pe bază de alcool sau să se autoizoleze la domiciliu, după întoarcerea din zonele de risc.

Credit: Angelina Bambina / Shutterstock

În schimb, aceste persoane pot avea o atitudine negativă față de comportamentul recomandat de prevenire a infecţiilor putând adopta tratamente alternative periculoase. Astfel, crește probabilitatea răspândirii virusului și tot mai multe persoane se pot afla în pericol.

Răspândirea teoriilor conspirației poate avea şi alte consecințe grave. De exemplu, în timpul pandemiei de ciumă, denumită „Moartea Neagră”, din Europa, evreii au fost consideraţi responsabili pentru pandemie. Aceste teorii ale conspirației au condus la atacuri violente și la masacre în rândul comunităților evreiești din toată Europa.

Răspândirea noului coronavirus la nivel mondial a provocat creşterea numărului de atacuri rasiste asupra persoanelor provenind din Asia de Est.

Advertisement

Cu toate acestea, putem acţiona pentru oprirea răspândirii teoriilor conspirației. Campaniile care promovează contraargumente la teoriile conspirației ar putea avea succes în schimbarea anumitor convingeri conspirative.

Teoriile conspirației pot fi foarte dăunătoare pentru societate. Ele pot influența opțiunile oamenilor cu privire la sănătate și pot creşte ostilitatea și violența față de cei care sunt considerați vinovaţi.

În afară de acțiunile pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, guvernele lumii ar trebui să acționeze, de asemenea, pentru a opri dezinformarea și teoriile conspirației legate de acest virus.

Traducere şi adaptare după Coronavirus is a breeding ground for conspiracy theories – here’s why that’s a serious problem

Advertisement
Share
Comentariu Facebook

Vezi comentarii

  • Iată pe scurt! câteva secvenţe din capitolul intitulat, „Enigma Covid-19 şi originea sa” inclus în cartea mea needitată, intitulată : ”Divina noastră planetă „
    Autor Nicolae Gheorghe
    Ccnt_nicolae@yahoo.com

    Atunci când este vorba de o pandemie sau de o altă primejdie care vine sau care ne poate afecta, părerile şi ipotezele oamenilor sunt foarte controversate, despre sursa principală care iniţiază, care produce sau care poate declanşa aceste incidente majore. Şi multă lume caută să găsească şi să dea vina pe ceva sau cineva care s-ar face vinovat de acea situaţie ameninţătoare, cum este şi acum cazul acestei pandemii Covid-19. Iată acum! şi părerea mea despre sursa principală care iniţiază un astfel de incident:
    De-a lungul timpului omul, plantele sau alte organisme vi, încearcă să se apere, să se acomodeze şi să convieţuiască atât cât pot, cu diversitatea de viruşi, de bacterii, de fungi sau de alte microorganisme patogene sau non-patogene, care se găsesc pe planeta noastră. Dar şocul pandemic pentru aceste organisme vii are loc atunci când apare pe neaşteptat un nou agent patogen străin şi cu însuşiri necunoscute, a cărui agresiune contagioasă pune în pericol viaţa omului, a unor plante sau a unor alte specii de organisme vi. Şi lumea nu ştie cum sau de unde apare el. Iată acum un astfel de exemplu noul, cazul Covid-19 care a lovit sever omul. Acest virus a apărut acum în peisajul planetei noastre, în acelaşi mod şi pe acelaşi circuit pe care au sosit în decursul a miliarde de ani pe planeta noastră tot felul de microorganisme patogene sau non-patogene. „Ca şi în multe alte pandemii, „rădăcina şi sămânţa” acestui virus Covid-19, are originea sa primordială, importată ca şi în alte cazuri tot din spaţiul extraterestru. Acest import de material biologic şi multe alte materiale importate planeta noastră din spaţiul interplanetar, a fost şi este un proces real, ce a făcut ca planeta noastră să ajungă la ce a ce este ea astăzi.” „La temperaturile scăzute ale spaţiului cosmic de aproape -270 °C, particule de praf stelar congelate pot conserva şi transporta la distanţă mare, în structura lor îngheţată, printre altele şi diverşi spori bacterieni. Şi astfel acest nou val de pulbere stelară achiziţionată în felul acesta de planeta noastră, poate să ajungă după o anumită perioadă în atmosfera Pământului sau pe suprafaţa lui. Iar “sămânţa” acestei specii de virus, sau o rudă de-a lui, a făcut parte şi ea dintr-un astfel de val sau filon de pulbere stelară, desprins dintr-o anumită cometă sau dintr-un alt corp ceresc. „
    „Filonul acestei pulbere stelară, care purta în structura ei “sămânţa” speciei acestui virus, a pătruns lent în atmosfera terestră prin straturile înalte ale ei şi el a înconjurat planeta noastră de mai multe ori. Iar praful acelui filon cu “sămânţa” acestui virus, persistă o anumită perioadă în atmosfera planetei noastre până când tot stocul lui să ajungă pe pământ”.
    „Condiţiile meteorologice pot influenţa dezvoltarea sau non-dezvoltarea acestor viruşi pandemici antrenaţi să reziste la temperaturi scăzute şi mai puţin la temperaturi mai ridicate.”
    „acest praf a fost răspândit de curenţii atmosferici în diverse zone marine, pe anumite zone continentale, pe diverse insule sau chiar şi pe unele vase plutitoare aflate în mijlocul oceanelor.”
    „Dar până să ajungă pe Pământ tot stocul acestui filon de praf stelar contaminat cu sporii acestui virus, el circulă prin atmosfera planetei noastre, iar acest proces de curăţire atmosferică poate dura o anumită perioadă de timp, mai mare sau mai mică. Iar acesta este „preludiul” critic de răspândire a pandemiei şi durează până când aerul atmosferei se curăţă de acest praf contaminat cu acei spori bacterieni în structura sa. Apoi sporii acestui virus din praful stelar s-au înfiripat şi adaptat aici la noi pe Pământ, acolo unde a găsit receptorii corespunzători şi acel climat favorabil pentru dezvoltarea lor. Iar apoi omul involuntar prin activitatea şi relaţiile lui, poate contribuii mai mult sau mai puţin la răspândirea acestor pandemii. Adică în primă fază are loc o infectare directă, când acest virus extrem de contagios poate leza direct omul. Sau infectarea indirectă are loc atunci, când acel virus dezvoltat pe o anumită specie de organisme vii, se transmite apoi la om.”
    „Iar oamenii au început să se acuze într-un mod fals şi ipotetic unii pe alţii, care dintre ei or fi mai vinovaţi de acest fenomen. Şi acum apar tot felul de ipoteze prin care se presupun că vinovaţii care a declanşat această pandemie de Covid-19, ar fi fost chinezii, iar ei ce să mai zică, dau vina şi ei pe alţii, fără ca nici unul din aceştia să ştie de unde a plecat rădăcina şi “sămânţa” acestui virus şi ce se poate face pentru a reduce efectele lui. Dar hai să fim serioşi! Pandemiile din secolele trecute, care au lovit grav la scară globală planeta noastră, nu chinezii sau altcineva le-au produs în vreun laborator. Este adevărat că necunoaşterea, poluarea, neglijenţa, condiţiile sociale precare, condiţiile meteorologice, anotimpul, migrarea, relaţiile şi modul nostru de socializare favorizează extinderea acestor pandemii. Dar acum pandemia provocată de Covid-19 este numai unul din şirul pandemiilor agresive care a lovit dea lungul istoriei, omul sau alte organisme vii de aici. În afara unor acţiuni de ameliorarea unor specii de organisme vii din cele existente în natură, omul nu este capabil actual să creeze el noi specii de organisme vii, mai complexe sau mai puţin complexe, cum este şi cazul acestor bacterii sau viruşi. Nu văd sensul omenesc al unor astfel de acţiuni. Nu este firesc să cred ca tu om să lucrezi de exemplu, pe un virus de rabie, şi să faci apoi ca turbarea produsă de el să fie mult mai turbată de cât este ea acum. Aşadar virusul Covid-19 este un agent patogen natural extrem de contagios, cărei rădăcină primordială de origine a lui, este importată tot din spaţiul extra terestru. Şi el apoi s-a adaptat, dezvoltat şi proliferat aici la noi pe Pământ, acolo unde a găsit locul sensibil.” Dar toate detaliile despre acest virus sau despre alte pericole ce pot ameninţa lumea sunt trecute în cartea mea intitulată ”Divina noastră planetă „
    Autor Nicolae Gheorghe
    Ccnt_nicolae@yahoo.com

  • Si are vanzare cartea?
    Dar despre HARP :arma cu care este dirijata natura si comportamentul oamenilor,stii dumneata ceva?
    La ce scrii in articolul de mai sus,ar trebui sa fim plini de virusi din spatiul cosmic,fiindca in fiecare clipa intra in atmosfera particule si corpuri straine de tera.
    Sau acolo sunt vamesii romani care pentru 10 euro mai lasa si ei sa treaca ceva.

Publicat de
Guest-author