Tehnologie

Nou record în fuziunea nucleară stabilit cu ajutorul reactorului Tokamak Alcator C-Mod

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au stabilit un nou record pentru presiunea plasmei dintr-un reactor de fuziune nucleară. Noul record a fost obţinut cu ajutorul reactorului Alcator C-Mod, un reactor experimental de fuziune de tipul Tokamak.

Chiar dacă reactorul Alcator C-Mod urmează să fie scos din funcţiune după mai bine de 23 de ani de utilizare, experimentele privind reacţia de fuziune nucleară care s-au desfăşurat cu ajutorul său ne-au adus mai aproape de visul de a obţine energie curată, aproape nelimitată.

Stabilizarea reacţiei de fuziune nucleară

Deşi primele reactoare de fisiune nucleară au fost construite în urmă cu mai bine de 50 de ani, deocamdată nu s-a reuşit valorificarea eficientă a energiei din reacția de fuziune nucleară.

O reacţie de fuziune nucleară stabilă se produce atunci când densitatea particulelor din plasmă, timpul de confinare a plasmei şi temperatura plasmei ating o anumită valoare. Plasma trebuie să fie extrem de fierbinte (mai mult de 30 de milioane de grade Celsius), stabilizată în condiții de presiune ridicată şi menţinută într-un volum fix.

Dintre toate aceste cerinţe, creșterea presiunii plasmei de fuziune reprezintă cea mai mare provocare pentru cercetători şi în prezent, datorită oamenilor de știință care lucrează la reactorul de fuziune Tokamak Alcator C-Mod de la MIT, suntem cu un pas mai aproape de îndeplinirea acestei cerinţe.

Reactorul de fuziune Alcator C-ModReactorul de fuziune Alcator C-Mod. Credit: Bob Mumgaard/Plasma Science and Fusion Center

Cercetătorii de la MIT au reușit să stabilească un nou record mondial pentru presiunea plasmei din interiorul reactorului Alcator C-Mod, ajungând, pentru prima dată, la o presiune de peste 2 atmosfere şi o temperatură de peste 35 de milioane de grade Celsius. Recordul a fost stabilit în reactorul Alcator C-Mod care urmează să fie scos din funcţiune după mai bine de 23 de ani de utilizare.

Pe parcursul celor 23 de ani în care reactorul Alcator C-Mod a fost în funcțiune la MIT, s-a reuşit în mod repetat depăşirea recordului pentru presiunea plasmei dintr-un dispozitiv de confinare magnetică. Recordul anterior de 1,77 atmosfere a fost stabilit în anul 2005 tot de către Alcator C-Mod. Noul record de 2,05 atmosfere reprezintă o îmbunătăţire a vechiului record de 15%, iar temperatura din interiorul Alcator C-Mod a ajuns la peste 35 de milioane de grade Celsius, adică o temperatură aproximativ dublă faţă de cea din centrul Soarelui.

Fostul director adjunct al Princeton Plasma Physics Laboratory, Dale Meade, afirmă că această reuşită ne duce cu un pas mai aproape de realizarea unui reactor de fuziune funcţional.

„Această presiune record a plasmei validează soluţia utilizării unor câmpuri magnetice intense pentru confinarea plasmei şi obţinerea practică a energiei din reacţia de fuziune”, a declarat Dale Meade, potrivit MIT News.

Reactorul Alcator C-Mod, al cărui interior amintește de nava spaţială Millennium Falcon din serialul Star Wars, este un reactor de fuziune compact de tipul Tokamak care foloseşte câmpuri magnetice puternice pentru confinarea plasmei supraîncălzite într-o cameră în formă de tor.

Energie curată

Reactorul de fuziune nucleară este considerat de mulţi oameni de ştiinţă drept soluţia pentru obţinerea de energie nelimitată, curată şi sigură, care va încheia practic dependența omenirii de combustibilii fosili.

Spre deosebire de reactoarele nucleare pe bază de fisiune care generează deșeuri radioactive, reactoarele de fuziune sunt practic nepoluante. Modalitatea de utilizare a acestora pentru generarea de energie electrică reprezintă însă un subiect care este încă în curs de cercetare.

Realizarea cercetătorilor de la MIT va fi prezentată în data de 17 octombrie la Fusion Energy Conference organizată de International Atomic Energy Agency (IAEA) în Kyoto, Japonia de către Earl Marmar, cercetătorul principal şi conducătorul echipei de oameni de ştiinţă implicaţi în proiectul Alcator.

Sursă: MIT News, Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *