Economie

Norocul, nu talentul, reprezintă factorul esenţial pentru succesul financiar, afirmă oamenii de ştiinţă

Dacă vă întrebați de ce foştii colegi par să fie mult mai prosperi decât dumneavoastră, atunci trebuie să ştiţi că acest lucru nu este o consecinţă a faptului că sunt mai talentaţi şi mai buni la locul de muncă.

Potrivit unui nou model computerizat de simulare a bogăției, şansa sau norocul reprezintă factorul esenţial ce contribuie la succesul financiar.

O simulare computerizată detaliată a reprodus cu exactitate modelul de distribuție a bogăției în lumea reală, dar a constatat că cei care s-au îmbogăţit au fost cei mai norocoși, nu cei mai talentați.

Scopul studiului efectuat de cercetătorii de la University of Catania din Italia a fost acela de a înțelege de ce bogăţia nu este distribuită aproximativ egal în rândul populaţiei, dacă talentul, inteligența, dorința de a munci și alți factori care ne ajută, în mod obișnuit, în viață sunt distribuiți relativ egal între oameni.

Secretul succesului

Credit: Paramount Picture

Aproximativ 10% dintre oameni deţin 85% din bogăţia materială a lumii, dar talentul și inteligența nu sunt concentrate în aceeași măsură la un număr limitat de oameni.

Care este atunci factorul decisiv care conduce la acest rezultat?

„Simularea noastră arată clar că factorul decisiv este şansa”, afirmă cercetătorii.

Cercetătorii au simulat pe computer 1.000 de persoane, deși modelul computerizat poate fi adaptat pentru orice număr de persoane. Talentul a fost distribuit aproximativ în mod egal, în limita unei anumite abateri standard faţă de o valoare medie, şi la început toată lumea a avut același nivel al veniturilor.

Simularea bogațieiPersoanele din simularea computerizată au experimentat diferite evenimente norocoase (cercurile verzi) și ghinioniste (cercurile roșii). Credit: University of Catania

Ulterior, cercetătorii au introdus în simularea computerizată diferite evenimente aleatorii pe care persoanele din simulare le-au folosit pentru a-și mări averea, dacă au avut noroc.

Când s-au analizat rezultatele finale, distribuția averilor a fost asemănătoare cu cea din lumea reală, cu aproximativ 20% dintre persoane deţinând 80% din averea lumii. Simularea a fost repetată de mai multe ori pentru a verifica corectitudinea rezultatelor.

„Succesul maxim nu coincide niciodată cu talentul maxim și invers”, potrivit cercetătorilor.

De fapt, talentul în rândul celor care au acumulat cele mai mari averi a fost undeva în apropierea mediei generale. Conform simulării, oamenii din vârful piramidei bogăției au avut parte de cele mai norocoase evenimente în timpul vieții lor, în timp ce cei de la baza piramidei au avut parte de ghinion.

„Studiul bazat pe simularea computerizată a distribuţiei bogăţiei prezintă o nouă perspectivă asupra modului de evaluare a meritelor pe baza succesului obținut în viaţă și subliniază riscurile privind acordarea excesivă a unor onoruri persoanelor care, în cele din urmă, ar fi putut fi doar mai norocoase decât altele”, afirmă cercetătorii în lucrarea lor.

Cercetătorii intenţionează să exploreze cum poate fi utilizat modelul lor computerizat pentru a maximiza investițiile. De exemplu, dacă norocul are un rol atât de important, poate că este mai înțelept ca investiţiile să fie distribuite în mod egal între companii, decât acestea să fie direcţionate în special asupra celor care au avut cel mai mare succes în trecut.

Chiar dacă studiul de faţă trebuie să fie verificat şi de alţi cercetători înainte de a putea susţine o concluzie generală, acesta oferă o explicație interesantă pentru o problemă care a nedumerit oamenii de știință o lungă perioadă de timp.

„Chiar dacă se spune că un anumit grad de talent este necesar pentru a avea succes în viață, cei mai talentați oameni nu ajung aproape niciodată în vârful piramidei succesului, fiind depăşiţi de indivizi mediocri, dar cu mult mai norocoși”, concluzionează cercetătorii.

Puteți citi rezultatele studiului pe arXiv.org.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *