Cultură

Laureaţii Premiului Nobel 2016

Premiile Nobel se decernează din anul 1901, cu excepţia celui pentru economie, care a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală din Suedia cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament. Premiile se acordă pentru beneficiile aduse umanităţii.

Premiul NobelPremiul Nobel. Credit: Wikipedia

Premiul Nobel pentru Medicină 2016

 Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină pe anul 2016 a fost acordat profesorului japonez Yoshinori Ohsumi, de la Tokyo Institute of Technology, pentru descoperirea mecanismului autofagiei celulare.

Yoshinori OhsumiYoshinori Ohsumi

Autofagia celulară este cunoscută încă de acum cinci decenii, dar importanţa sa fundamentală în fiziologie şi medicină a fost recunoscută abia odată cu cercetările lui Yoshinori Ohsumi din anii 1990.

Profesorul Yoshinori Ohsumi a început să cerceteze mecanismul autofagiei în urmă cu 26 de ani la Universitatea din Tokyo. Acesta a folosit drojdia dintr-o brutărie pentru a identifica genele esenţiale în mecanismul autofagiei. Experimentele sale au fost considerate „geniale” de către Comitetul Nobel, care l-a  premiat pentru rezultatul cercetărilor sale privind modul cum celulele corpului se detoxifică şi se repară singure.

Prin intermediul proceselor autofage organismul elimină toxinele şi reciclează componentele celulelor deteriorate. Se crede că mutaţiile din cadrul unor gene implicate în autofagia celulară determină apariţia bolii Parkinson, a diabetului de tipul 2, a cancerului şi a altor afecţiuni care apar odată cu îmbătrânirea, precum boala Parkinson.

Premiul Nobel pentru Medicină este acordat de obicei pentru descoperiri medicale care contribuie la  îmbunătăţirea sau salvarea vieţii a sute de mii de pacienţi.

Premiul Nobel pentru Fizică 2016

 Câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 2016 sunt David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane şi J. Michael Kosterlitz, a anunţat Comitetul Nobel de la Stockholm. Premiul a fost acordat pentru „descoperirile teoretice privind tranziţiile topologice de fază ale materiei”.

David J Thouless-F. Duncan M. Haldane-J. Michael KosterlitzDavid J. Thouless            F. Duncan M. Haldane    J. Michael Kosterlitz

În comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial www.nobelprize.org se precizează că oamenii de ştiinţă au dezvăluit secretele materiei exotice.

Laureaţii de anul acesta ai Premiului Nobel pentru Fizică au deschis o nouă perspectivă către o lume necunoscută în care materia poate avea stări neobişnuite. Cei trei laureaţi au folosit metode matematice avansate pentru a studia fazele sau stările neobişnuite ale materiei ce pot fi întâlnite în cazul superconductorilor, superfluidelor sau a peliculelor magnetice subţiri.

„Le mulţumim pentru studiile lor de pionierat, acum aşteptăm să găsim alte stadii exotice ale materiei”, declară membrii Academiei Regale Suedeze de Ştiinţă, potrivit Reuters.

Studiile cercetătorilor privind fazele materiei exotice ar putea conduce în viitor la dezvoltarea unor noi aplicaţii în ştiinţa materialelor şi în electronică.

Premiul Nobel pentru Chimie 2016

Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2016 a fost atribuit cercetătorilor Jean-Pierre Sauvage, de la Universitatea din Strasbourg (Franța), Sir J. Fraser Stoddart de la  Northwestern University (SUA)  și Bernard L. Feringa de la Universitatea din Groningen (Olanda) „pentru conceperea și sinteza de mașini moleculare”, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Jean Pierre Sauvage-Sir J Fraser Stoddart-Bernard L FeringaJean-Pierre Sauvage     Sir J. Fraser Stoddart     Bernard L. Feringa

O mașină moleculară sau o nanomaşină este un sistem format dintr-un anumit număr de componente moleculare care produc mișcări cvasimecanice ca răspuns la anumiţi stimuli specifici.

Primul pas spre proiectarea unei maşini moleculare a fost făcut de Jean-Pierre Sauvage în 1983, atunci când acesta a reușit să lege două molecule de formă circulară una de cealaltă, formând un lanț sau o catenă. În mod normal, moleculele se leagă una de alta prin legături covalente puternice în care atomii își pun în comun electronii, însă în acest lanț moleculele erau conectate printr-o legătură mecanică mai liberă. Pentru ca o mașină să poată funcționa este necesar ca părțile sale componente să se poată mișca relativ unele față de celelalte, iar lanțul format din cele două molecule de formă circulară a reușit să satisfacă această cerință.

Al doilea pas a fost făcut de către Fraser Stoddart în anul 1991,atunci când acesta a dezvoltat structuri de molecule interconectate denumite „rotaxane”. El a reușit să „înfileteze” un inel molecular pe un ax molecular subțire și a demonstrat că respectivul inel se poate deplasa de-a lungul axului. Printre invențiile bazate pe „rotaxane” se numără liftul molecular sau cipul molecular de calculator.

Bernard Feringa este prima persoană care a creat un motor molecular. În anul 1999 el a reușit să facă o pală de motor molecular să se rotească continuu în aceeași direcție. Folosind motoare moleculare, el a rotit un cilindru de sticlă care este de 10.000 de ori mai mare decât motorul şi, de asemenea, a proiectat o nanomaşină.

Maşinile moleculare vor fi folosite, cel mai probabil, pentru crearea de noi materiale, senzori şi sisteme de stocare a energiei.

Deoarece nanomaşinile proiectate de laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie sunt de mii de ori mai subţiri decât un fir de păr, ele oferă noi posibilităţi de administrare a medicamentelor în interiorul corpului uman.

Premiul Nobel pentru Pace 2016

 Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2016 a fost acordat lui Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei, pentru eforturile acestuia de a pune capăt războiului civil din Columbia care a durat 50 de ani.

Juan Manuel SantosJuan Manuel Santos

În urma războiului civil din Columbia au pierit peste 220.000 de oameni, iar aproximativ 6 milioane de oameni au fost strămutaţi.

„Premiul ar trebui să fie considerat un omagiu adus poporului columbian care, în pofida greutăţilor şi abuzurilor, nu şi-a pierdut speranţa într-o pace justă, dar şi tuturor celor care au contribuit la procesul de pace”, se mai afirmă în comunicatul dat publicităţii de Comitetul Nobel.

Preşedintele Santos a iniţiat negocierile care au condus la semnarea unui acord de pace între Guvernul columbian şi gherilele comuniste FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia). El a depus eforturi constante pentru ca procesul de pace să continue.

Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace lui Juan Manuel Santos, Comitetul Nobel doreşte să-i încurajeze pe toţi cei care depun eforturi pentru pace, reconciliere şi dreptate în Columbia.

Premiul Nobel pentru Economie 2016

 Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2016 a fost acordat economiștilor Oliver Hart și Bengt Holmström pentru contribuţia lor la teoria contractelor.

„Munca lor a pus bazele pentru conceperea de politici și instituții în multe domenii, de la legislația falimentului la politici constituționale”, a explicat juriul Comitetului Nobel.

Bengt Holmstrom și Oliver HartBengt Holmstrom                                    Oliver Hart

Oliver Hart de la Universitatea Harvard şi Bengt Holmström de la Universitatea Massachusets au primit Premiul Nobel pentru explicarea diferitelor tipuri de contracte, de la cele comerciale la cele din domeniul sănătăţii sau din domeniul social.

Premiul Nobel pentru Literatură 2016

Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2016 a fost acordat de  Academia Regală Suedeză de Ştiinţe celebrului cantautor folk american Bob Dylan pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

Bob Dylan

Bob Dylan

Bob Dylan este cunoscut marelui public mai ales datorită cântecelor lui, însă el este în egală măsură autorul unor versuri de mare sensibilitate.

„Răspunsul, prieteni, e vânare de vânt” este probabil unul dintre cele mai cunoscute versuri puse în cântec de Bob Dylan.

„Timp de 54 de ani s-a reinventat. Un exemplu extraordinar este modul său de a face rime, de a compune refrene, cât și modul de a gândi”, a declarat Sara Danils, un oficial al Academiei Suedeze.

Versurile sale au fost traduse în limba română de scriitorul Mircea Cărtărescu.

Laureaţii Premiului Nobel vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători din fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo în data de 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *