Imprimarea 4D

Imprimarea 4D reprezintă o tehnologie de ultimă oră care adaugă o nouă dimensiune imprimării 3D. Cea de-a patra dimensiune este timpul, astfel încât se pot obţine structuri imprimate ce-şi modifică forma în timp. ARC Centre of Excellence for Electromaterials Science (ACES) din cadrul University of Wollongong contribuie la implementarea acestei tehnologii în producţie.

Imprimanta 4DO altă dimensiune: Profesorul Marc in het Panhuis și doctorandul Shannon Bakarich construiesc obiecte utilizând imprimarea 4D, unde timpul este cea de-a patra dimensiune. Credit: University of Wollongong/Paul Jones)

Aşa cum imprimarea 3D a început să se infiltreze tot mai mult în industrie și în casele noastre (în multe moduri), cercetătorii au început deja să dezvolte materiale imprimate 3D ce se pot transforma în noi structuri, post-producţie, sub influența unor stimuli externi, cum ar fi apa sau căldura, de aici venind numele aceste tehnologii: imprimarea 4D.

Astfel, la fel ca într-o imprimare 3D, o structură este construită strat cu strat în forma dorită, dar noile materiale sunt capabile să se transforme dintr-o formă în alta, similar unei jucării Transformer.

Această știință inovatoare promite noi progrese în numeroase domenii de activitate precum medicină, construcţii, automatică și robotică, pentru a numi doar câteva. Cercetătorii ACES şi-au îndreptat atenţia spre domeniul medical, construind în acest sens o supapă care acționează ca răspuns la temperatura apei din jurul ei. Profesorul Marc in het Panhuis din cadrul ACES a declarat că realizarea acestei supape reprezintă un lucru remarcabil.

„Este interesant că acest dispozitiv funcționează imediat cum îl iei din imprimantă”, a spus el. „Nu este nevoie de un alt montaj”.

Supapa, o structură imprimată 3D, conține materiale speciale care își modifică forma și care se activează în principal în contact cu apa.

Imprimare 4DMateriale imprimate 4D. Credit: MIT

„În concluzie, aceasta este o supapă autonomă, singura intrare necesară este pentru apă. Supapa se închide atunci când detectează apa caldă”, a spus el.

Profesorul Marc in het Panhuis a declarat că ACES a realizat pentru prima dată o imprimare 4D utilizând patru cartușe diferite, în mod simultan, folosind în acelaşi timp geluri dure care încorporează materiale speciale ce își modifică forma în anumite condiții.

Traducere şi adaptare după Forget 3D Printed Constructs: 4D Printing is Becoming All the Rage

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *