Medicină-Sănătate

Fumatul accelerează îmbătrânirea

Prin utilizarea unor modele de predicție a vârstei biologice, care au fost dezvoltate folosind tehnici de învățare profundă, o echipă de cercetători de la Insilico Medicine Inc. a constatat că fumătorii prezintă rate de îmbătrânire mai mari decât în cazul nefumătorilor.

Insilico Medicine Inc. utilizează tehnicile de învățare profundă, o ramură din știința învățare mașină care reprezintă cel mai avansat domeniu al inteligenţei artificiale, pentru descoperirea unor noi medicamente, dezvoltarea biomarkerilor, medicinei digitale și cercetările privind îmbătrânirea, numărându-se printre liderii în acest domeniu.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

Fumatul și îmbătrânirea

Vârsta biologică a fumătorilor este mai mare decât vârsta lor cronologică. Credit: Insilico Medicine.

Fumatul afectează sănătatea generală a oamenilor în diferite moduri.

Cercetătorul principal Polina Mamoshina şi colegii săi din cadrul Insilico Medic şi-au propus să determine diferenţa de vârstă biologică între fumători şi nefumători şi să evalueze impactul fumatului asupra sănătăţii pe baza analizei biochimice a sângelui şi progreselor recente din domeniul inteligenţei artificiale.

Utilizând modele de predicţie a vârstei, cercetătorii au examinat datele de la 149.000 de persoane, dintre care 49.000 fumători. Numărul de femei şi bărbați, fumători și nefumători, din cadrul fiecărui grup de vârstă a fost comparabil. Vârsta medie a fost de 55 de ani.

Cercetătorii au analizat o serie de markeri biochimici, inclusiv hemoglobina glicată, uree, glucoză și feritină.

În cazul fumătorilor, bărbaţi şi femei, cercetătorii au constatat o rată de îmbătrânire mai mare şi o vârstă biologică de două ori mai mare decât vârsta cronologică în comparație cu nefumătorii.

Rezultatele au sugerat, de asemenea, că inteligenţa artificială poate fi utilizată pentru identificarea efectelor provocate de fumat și evaluarea influenței altor factori de viață și de mediu asupra îmbătrânirii.

„Studiul nostru oferă dovezi ştiinţifice că fumatul accelerează îmbătrânirea.

Fumatul este o problemă reală care distruge sănătatea oamenilor, provoacă deces prematur și este adeseori cauza multor boli grave.

Cu ajutorul inteligenţei artificiale am dovedit că fumatul creşte semnificativ vârsta biologică”, a declarat Dr. Mamoshina.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *