Cultură

Este adevărat că mamele au o legătură mai puternică cu copiii lor decât taţii?

Mamele sunt de cele mai multe ori percepute ca având acea „legătură specială” cu copiii lor. Din acest motiv se consideră în general că este mai bine ca mamele să-şi ia concediu pentru creșterea copilului.

Cu toate acestea, ţinând cont că trăim într-o societate care se schimbă rapid, există într-adevăr un motiv întemeiat pentru a considera că mamele sunt mai potrivite decât taţii pentru îngrijirea propriilor copii?

Mama și copilulSunt mamele mai potrivite decât taţii pentru îngrijirea propriilor copii? Credit: Evgeny Atamanenko/shutterstock

Unii vor susține că femeile au acel „instinct matern” pe care bărbaţii nu-l au. Sarcina, hormonii sau experienţele parentale creează într-adevăr o legătură mai puternică cu copiii în cazul mamelor? Haideţi să vedem ce dovezi științifice există în acest sens.

Unii cercetători susțin că relația dintre părinți și copii poate începe înainte de naștere. Aceștia susțin că o astfel de „legătură prenatală”, adică sentimentul de legătură cu copilul nenăscut, este o predicţie importantă cu privire la viitoarea relaţie dintre sugar şi mamă. Cu toate acestea, dovezile în acest sens nu sunt evidente, deoarece nu este clar cum sau dacă aceste sentimente influențează într-adevăr relația ulterioară dintre mamă şi copil.

Atașamentul față de copilul nenăscut

Nu doar femeile însărcinate simt o legătură cu copilul nenăscut. Credit:  Lopolo/shutterstock

Chiar dacă se va dovedi că această ipoteză este reală, ne confruntăm cu problema faptului că majoritatea cercetărilor din acest domeniu s-au concentrat asupra mamelor. Abia recent s-a dovedit că şi tații simt o legătură cu copilul nenăscut. Chiar dacă bărbaţii nu trăiesc efectiv experienţa sarcinii, aceasta nu înseamnă că relațiile lor ulterioare cu copilul sunt compromise,  aşa cum de altfel ştiu cei care au adoptat un copil.

Şi taţii se schimbă

Se ştie că în timpul nașterii și al alăptării se eliberează o cantitate mare de oxitocină, hormonul ataşamentului, care determină creşterea sentimentului matern la mamifere. Cu toate acestea, mai puțin cunoscut este faptul că nivelul de oxitocină din sânge creşte în egală măsură şi la taţi ca urmare a relaţiei pe care o au cu copiii lor. Există, totuși, diferențe între mame și tați în ceea ce priveşte tipurile de relaţii care produc aceste creșteri ale nivelului de oxitocină. În cazul mamei, nivelul de oxitocină creşte atunci când aceasta vorbeşte cu copilul, când se uită în ochii acestuia sau când îl atinge cu afecţiune. În cazul tatălui, acelaşi efect se produce atunci când acesta îşi plimbă copilul sau când îi arată acestuia diverse obiecte.

Înţelegerea diferențelor și a asemănările dintre tați și mame în ceea ce priveşte îngrijirea copilului este îngreunată de faptul că există puţine cercetări în care taţii şi mamele au fost comparaţi în situaţii similare. Acest lucru se datorează şi faptului că mamele stau mai mult timp acasă cu copiii decât tații, iar cercetătorilor nu le este uşor să găsească un număr suficient de mare de familii în care tații au un rol principal în creşterea copiilor.

Tatăl și copilulTatăl şi copilul. Credit: Shutterstock

Cât de buni sunt tații în ceea ce priveşte înțelegerea nevoilor copilului în comparaţie cu mamele? Un studiu a examinat capacitatea mamelor și a taților de a recunoaşte plânsul propriului copil de cel al altor copii și a constatat că această capacitate este direct legată de cât timp a petrecut părintele respectiv cu copilul său. Alte studii au constatat că există o fluctuație a nivelului de hormoni la tați în momentul în care aud plânsul unui sugar şi că nivelurile de hormoni influențează modul în care tații răspund la plânsul sugarului.

De asemenea, știm că există unele diferențe subtile în ceea ce priveşte modul în care mamele și tații înțeleg gândurile și reacţiile copiilor, iar această capacitate este cea care contribuie la apropierea lor în viitor.

Deși avem nevoie de mai multe cercetări, probele de până acum sugerează că argumentul că mamele au o legătură mai puternică cu copiii lor decât taţii este dificil de dovedit. Legătura dintre părinte și copil este influenţată de numeroşi alţi factori, precum ar fi ataşamentul prenatal, hormonii, experiența și chiar propria noastră copilărie.

Chiar dacă relaţia dintre părinte şi copil este complexă şi noi nu avem încă toate răspunsurile privind modul cum se formează aceasta, putem începe prin a încerca să răspundem cât mai bine nevoilor reale ale copilului.

Traducere şi adaptare după Do mothers really have stronger bonds with their children than fathers do?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *