Medicină-Sănătate

Cum ne protejăm acasă de COVID-19 și ce facem dacă cineva din familie a fost expus la virus

Pe măsură ce noul coronavirus se răspândește în întreaga lume, statele au închis şcolile și întreprinderile neesențiale și au interzis întâlnirile de grup. Din acest motiv, mulți dintre noi stăm în această perioadă acasă şi petrecem mai mult timp în apropierea membrilor familiei.

Cum ne putem proteja de infectarea cu noul coronavirus în această situație?

Iată în continuare răspunsul experților în sănătate din Școala de Sănătate Publică a UNLV (University of Nevada, Las Vegas).

1. Cum ne protejăm în familie?

Ideea din spatele distanțării sociale este aceea de a crea o separare fizică care reduce riscul de infecție al fiecărui individ.

Atunci când stăm acasă este evident că nu putem evita în totalitate contactul cu ceilalţi membri ai familiei, dar trebuie să adoptăm măsuri rezonabile şi adecvate pentru siguranţa familiei.

Cum ne păzim de noul coronavirus

Credit:Getty Images/Ezra Shaw

Dacă în casă există o persoană cu un sistem imunitar slăbit, atunci ceilalți membri ai familiei ar trebui să acționeze ca și cum ar fi un risc de infecție pentru acea persoană. Ei ar trebui să limiteze, cât mai mult posibil, contactul direct cu acea persoană și să se spele pe mâini înaintea oricărui contact, așa cum procedează personalul medical.

De asemenea, persoana cu un sistem imunitar slăbit ar trebui să mențină o distanţă de 2 metri față de ceilalţi membri ai familiei, să rămână acasă și să permită altor membri ai familiei să-i cumpere mâncare sau medicamente.

În această perioadă incertă și stresantă este important să păstrăm legătura cu alte persoane, dar nu printr-un contact direct. În acest sens, putem utiliza în continuare mesaje text, apeluri telefonice sau videochat-ul.

Cu toate acestea, nu este momentul potrivit pentru a ne vizita rudele sau prietenii, pentru a petrece sau a forma grupuri. De asemenea, nu este momentul să ne vizităm acei membri ai familiei care sunt în vârstă sau care prezintă un risc ridicat de boală.

2. Ce facem dacă cineva din familie a fost expus la virus?

Doar pentru că o persoană a fost expusă la virus nu înseamnă că se va îmbolnăvi. Scopul izolării la domiciliu este ca oamenii expuși să stea departe de cei sănătoşi, astfel încât, dacă se îmbolnăvesc, să nu răspândească boala.

Înainte de închiderea școlilor și a întreprinderilor, persoanele aflate în carantină au rămas acasă, în timp ce familia acestora și-a continuat viața normală. Dacă toată lumea rămâne acasă, atunci este evident că ne vom afla mai mult timp în apropierea unor persoane care au fost expuse la noul coronavirus.

Persoanele infectate pot răspândi virusul înainte de apariția simptomelor, dar specialiștii încă nu știu care este riscul ca aceste persoane să infecteze alte persoane și când vor deveni infecțioase.

Acesta este motivul pentru care este important ca o persoană expusă la virus să limiteze contactul cu celelalte persoane din locuinţă.

În timp ce ceilalți membri ai familiei nu trebuie să facă nimic în mod special, persoanele care se află în autoizolare trebuie să ţină cont de următoarele indicaţii:

  • Păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane din locuinţă, ceea ce înseamnă să stați la cel puțin 2 metri distanță de ei. Dacă este posibil, stați într-o cameră separată;
  • Menţineţi o igienă bună și spălați-vă regulat pe mâini;

Cum să ne spălăm corect pe mâini

  • Evitați să utilizaţi în comun articole de uz casnic sau tacâmuri;
  • Curățați regulat suprafețele pe care le atingeţi des, inclusiv telefonul, controlerele de joc, telecomenzile, întrerupătoarele de lumină, robinetele și mânerele de la toaletă.

Atenție însă la utilizarea substanțelor chimice în spațiile închise, deoarece unele dintre ele pot provoca iritații ale ochilor, gâtului sau probleme de respirație dacă sunt utilizate în mod necorespunzător.

Dacă persoana expusă nu se îmbolnăveşte în termen de 14 zile de la expunere, atunci riscul a trecut și persoana respectivă nu mai trebuie să se autoizoleze.

3. Unul dintre noi este bolnav. Ce putem face?

Dacă trebuie să aveţi grijă de un membru bolnav al familiei, trebuie să vă protejaţi.

Iată ce puteţi face pentru amândoi pentru a vă proteja sănătatea:

  • Izolați bolnavul de alte persoane din locuinţă într-o cameră separată, dacă este posibil,
  • Un singur membru al familie trebuie să aibă grijă de acea persoană pentru a minimiza riscul pentru ceilalți membri ai familiei;
  • În afara faptului că toate persoanele din locuinţă trebuie să se spele des pe mâini, persoana care are grijă de bolnav trebuie să se spele pe mâini după fiecare contact direct cu acesta.
  • Bolnavul trebuie să-și acopere gura și nasul cu o batistă sau şerveţel de unică folosinţă atunci când tuşeşte sau strănută;
  • Nu utilizaţi în comun obiecte de uz casnic sau tacâmuri;
  • Dacă vremea permite, deschideți ferestrele pentru o mai bună aerisire a locuinţei;

Toate aceste practici trebuie să continue până când persoana bolnavă nu mai este infecțioasă. Deoarece testarea este dificilă, aceste măsuri pot fi oprite după 72 de ore de la trecerea simptomelor și după ce au trecut cel puțin 7 zile de la apariția simptomelor.

4. Ce facem dacă nu putem respecta aceste indicații?

Multe dintre aceste acțiuni, cum ar fi spălarea mâinilor și curățarea suprafeţelor atinse frecvent, pot fi realizate de oricine, chiar dacă mai multe persoane locuiesc într-o locuinţă mică.

Deși izolarea unei rude bolnave într-o cameră separată este ideală, s-ar putea ca acest lucru să nu fie posibil în cazul unui spaţiu locativ mic. În acest caz, bolnavul trebuie să stea la cel puțin 2 metri distanță față de toți ceilalți.

Bolnavul trebuie să poarte o mască pentru limitarea răspândirii infecției. Dacă nu aveți o mască, atunci puteți folosi un bandaj sau o eșarfă pentru o protecție împotriva răspândirii bolii și altor membri ai familiei.

Traducere şi adaptare după How do we protect ourselves at home during coronavirus, and what if someone has been exposed? 4 questions answered

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *