Medicină-Sănătate

Virusul SARS-CoV-2 rezistă câteva ore în aerosoli şi câteva zile pe suprafeţe

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, SARS-CoV-2, care a apărut în anul 2019 în Wuhan, China, a declanşat actuala pandemie.

Într-un nou studiu, o echipă de oameni de știință din SUA a analizat stabilitatea virusului SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19, în aerosoli și pe suprafețe și a comparat-o cu cea a coronavirusului SARS-CoV-1.

Cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2 rezistă în aerosoli până la 3 ore, pe cupru până la 4 ore, pe carton până la 24 de ore, iar pe plastic și oțel inoxidabil până la 2-3 zile.

Rezultatele oferă informații cheie privind stabilitatea SARS-CoV-2 și sugerează că oamenii se pot infecta cu noul virus prin aer și după atingerea unor obiecte contaminate.

Noul coronavirus pe suprafața unor celule

Noul coronavirus (galben), care provoacă COVID-19, pe suprafața unor celule (albastru/roz) cultivate în laborator. Credit: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH, CC BY

Myndi Holbrook de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, Hamilton din SUA și colegii săi au comparat modul cum afectează mediul înconjurător virusurile SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1.

SARS-CoV-1, care provoacă SARS, a apărut în China și a infectat peste 8.000 de persoane în anii 2002 și 2003.

SARS-CoV-1 a fost eradicat prin urmărirea intensivă a contactelor persoanelor infectate și prin măsuri de izolare a celor infectaţi, astfel încât din anul 2004 nu s-a mai detectat niciun caz de infecţie.

În studiul de stabilitate cele două virusuri s-au comportat similar, ceea ce, din păcate, nu explică de ce COVID-19 a devenit un focar mult mai mare.

Cercetătorii au încercat să simuleze modul cum ajunge virusul SARS-CoV-2 de la o persoană infectată pe suprafețele de zi cu zi dintr-o locuinţă sau spital, prin tuse sau atingerea unor obiecte. Ulterior, ei au investigat cât timp a rămas virusul infecțios pe acele suprafețe.

„Dacă viabilitatea celor două coronavirusuri este similară, atunci de ce SARS-CoV-2 provoacă mai multe cazuri de infecţie?

Dovezile de până acum sugerează că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 ar putea răspândi virusul fără să ştie, înainte de a recunoaște simptomele.

Acest lucru ar face ca măsurile de combatere a bolii care s-au dovedit eficiente împotriva SARS-CoV-1 să fie mai puțin eficiente împotriva succesorului său”, afirmă cercetătorii.

Spre deosebire de SARS-CoV-1, majoritatea cazurilor secundare de transmitere a virusului SARS-CoV-2 par să aibă o origine mai degrabă comunitară decât medicală.

Cu toate acestea, mediul sanitar este, de asemenea, vulnerabil la introducerea și răspândirea SARS-CoV-2, iar stabilitatea SARS-CoV-2 în aerosoli și pe suprafețe contribuie la transmiterea virusului.

Rezultatele studiului confirmă îndrumările oferite de profesioniștii din domeniul sănătății publice de a adopta măsuri de precauție similare cu cele pentru gripă și alte virusuri respiratorii pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2. Printre acestea se numără:

– Evitarea contactului cu persoanele bolnave;

– Evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii;

– Izolarea la domiciliu în caz de boală;

– Acoperirea gurii în caz de strănut sau tuse;

– Curățarea și dezinfectarea obiectelor și suprafețelor atinse frecvent.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în New England Journal of Medicine.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *