Cultură

Cum ne afectează tehnologia modernă abilitatea de comunicare faţă în faţă

Ca urmare a utilizării unor aplicaţii precum Facetime, Skype, Whatsapp și Snapchat, mulţi dintre noi conversăm tot mai puţin față în față cu persoanele cărora dorim să ne adresăm.

Aceste aplicații ne permit să comunicăm unii cu alţii rapid și ușor în pofida distanțelor sau a fusurilor orare care ne despart. Putem chiar să vorbim cu asistenți virtuali, precum ar fi Alexa, Cortana sau Siri, cerându-le informaţii meteo sau redarea unor melodii sau filme preferate.

Adeseori aceste moduri de comunicare reduc nevoia de a vorbi cu o altă ființă umană. Acest lucru a condus, de asemenea, la apariţia unor noi modalităţi de comunicare de zi cu zi, care în prezent se desfăşoară, în principal, prin intermediul dispozitivelor electronice.

Practic, nu mai trebuie să vorbim cu asistenții de vânzări din magazine, recepționiștii, șoferii de autobuz sau chiar cu colegii de serviciu. Putem transmite ceea ce vrem să spunem doar din faţa ecranului unui dispozitiv electronic.

Mesagerie instantanee

Mesagerie instantanee. Credit: Shutterstock

De fapt, în aceste situaţii avem tendința să vorbim cu alte persoane doar atunci când tehnologia digitală nu funcționează corespunzător.

Atunci când avem posibilitatea să comunicăm atât de repede și ușor cu alte persoane folosind doar dispozitivele electronice şi aplicațiile software nu este o surpriză faptul că tot mai mulţi oameni ignoră importanţa conversației față în față.

Semnale corporale

Conversația față în față este importantă deoarece poate consolida legăturile sociale cu vecinii, cu prietenii, cu colegii de muncă și cu alți oameni pe care îi întâlnim în timpul zilei.

Conversaţia faţă în faţă favorizează relaţiile interumane mult mai bine decât prin intermediul mesageriei instantanee și a mesajelor text. Ea reprezintă o experiență completă care implică amintiri, imagini mentale, idei sau alegerea unor răspunsuri.

Conversaţia faţă în faţă este, de asemenea, multisenzorială. Ea nu implică doar trimiterea sau primirea unor imagini prestabilite, cum ar fi like-uri, inimioare, emoticoane sau feţe zâmbitoare.

Comunicarea prin intermediul dispozitivelor electronice

Comunicăm tot mai rapid și mai ușor, dar pierdem contactul uman? Credit: Shutterstock

Atunci când avem o conversație video cu o persoană, putem vedea în principal doar fața acelei persoane ca o imagine plată pe un ecran.

În schimb, atunci când vorbim față în față cu cineva, putem să privim în ochii acelei persoane, putem să-i observăm poziția corpului sau gesturile pe care le foloseşte atunci când vorbește.

Toate aceste semnale corporale le putem interpreta şi ele contribuie la intensitatea și profunzimea senzorială a conversațiilor față în față pe care le avem în viața de zi cu zi.

Vorbind cu dispozitivele electronice

Sherry Turkle, profesor de studii sociale în domeniul științei și tehnologiei, avertizează că „atunci când vorbim prin intermediul unor dispozitive electronice uităm cât de esențială este conversația față în față pentru relațiile, creativitatea și capacitatea noastră de empatie”.

Mai mult, comunicarea prin intermediul unor dispozitive electronice se transformă practic într-o comunicare cu acestea.

În multe privințe, viața noastră de zi cu zi implică în prezent o combinație de forme de comunicare, față în față şi mediate prin intermediul unor dispozitive electronice.

De asemenea, este important să recunoaștem că sunt oameni care apreciază mai mult comunicarea online, deoarece se pot exprima astfel mai uşor decât printr-o conversație față în față.

Să privim mai puţin la telefon şi mai mult la ce se întâmplă în  jurul nostru

Gary Turk ilustrează în poezia “Look Up” ce se întâmplă atunci când comunicarea prin intermediul dispozitivelor electronice înlocuieşte dialogul față în față.

Turk atrage atenția asupra aspectelor valoroase, senzoriale, ale comunicării față în față şi subliniază importanţa acesteia în prietenie, relaţii sociale și intimitatea personală.

Ideea principală pe care o evocă poezia lui Turk este aceea că dispozitivele electronice pe care le folosim pentru comunicare ne distrag atenția de la aspectele importante ale vieţii, îndepărtându-ne de oamenii din jurul nostru.

Puteţi urmări videoclipul de mai jos.

O conversație față în față nu poate fi înlocuită complet printr-o comunicare bazată pe dispozitivele electronice.

Comunicarea și legătura pe care o stabilim cu oamenii din jurul nostru printr-un dialog faţă în faţă sunt mult mai valoroase decât cele care sunt stabilite cu ajutorul unor dispozitive electronice.

În concluzie, data viitoare când trebuie să vorbim cu cineva ar fi bine să ne reamintim de sfatul lui Turk şi, dacă este posibil, să alegem dialogul faţă în faţă în locul comunicării prin intermediul unui e-mail.

Traducere şi adaptare după The dying art of conversation – has technology killed our ability to talk face-to-face?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *