Computer

Computerul cuantic al Google este de 100 de milioane de ori mai rapid decât un computer personal

Google susține că un computer cuantic pe care l-a cumpărat în anul 2013 este de 100 de milioane de ori mai rapid decât un computer obişnuit.

Google a anunţat că D-Wave 2X, un calculator controversat pe care l-a achiziționat în anul 2013, utilizează fizica cuantică pentru a rezolva algoritmi de calcul mult mai rapid decât calculatoarele obișnuite. De asemenea, cercetătorii au observat că algoritmii de calcul pe care îi rezolvă D-Wave 2X sunt cruciali pentru dezvoltarea inteligenței artificiale.

Computerul cuantic D-Wave

Computerul cuantic D-Wave. Credit: NASA

Companii precum Microsoft, IBM și Google, dar şi unele agenţii guvernamentale, au încercat să dezvolte computere cuantice care folosesc mecanica cuantică pentru a prelucra datele de calcul. Se crede că computerele cuantice vor putea conduce la dezvoltarea inteligenței artificiale. De asemenea, NASA are aşteptări mari de la computerele cuantice pentru programarea lansării rachetelor spaţiale şi pentru simularea viitoarelor misiuni spaţiale. „Este o tehnologie cu adevărat inovatoare care ne-ar putea schimba modul în care lucrăm”, a declarat Deepak Biswas, director la Ames Research Center al NASA din Mountain View, California.

Spre deosebire de calculul clasic, în care biţii unui calculator există sub o formă binară („1/0″, „da/nu” sau „adevărat/fals”), qubiţii pe care îi utilizează computerele cuantice se pot afla într-o superpoziţie de stări cuantice. Datorită acestei proprietăţi, computerele cuantice au o putere uriaşă de calcul, dar tot această proprietate este cea care le conferă qubiţilor un caracter instabil. Prin interacţiunea cu mediul înconjurător, starea cuantică a qubiţilor se poate modifica necontrolat. Puteți citi mai multe informaţii în articolul Primul dispozitiv cuantic care-și detectează și corectează propriile erori.

Puteţi urmări în clipul video de mai jos o prezentare a modului de funcţionare a computerelor cuantice

Google a cumpărat computerul D-Wave de la producătorul canadian D-Wave Systems și acesta este comercializat ca „primul calculator cuantic comercial din lume”. Computerul se află la Ames Research Center al NASA din Mountain View, California şi foloseşte un cip superconductor denumit „quantum annealer” care utilizează algoritmi pentru rezolvarea unor probleme de optimizare.

Cipurile utilizate de D-Wave sunt controversate în rândul fizicienilor deoarece nimeni nu a fost în măsură să demonstreze, în mod concludent, că acestea folosesc fizica cuantică pentru a depăşi performanţele calculatoarelor convenționale. Cu toate acestea, Hartmut Neven, şeful Quantum AI Lab al Google din Los Angeles, susține că echipa sa de cercetători are acum dovada faptului că D-Wave utilizează într-adevăr principiile mecanicii cuantice.

Cercetătorii au testat viteza de lucru a calculatorul D-Wave în comparaţie cu cea a unui calculator convențional având un singur procesor. Pentru aceasta ei au utilizat un algoritm denumit Quantum Monte Carlo, care emulează modul de calcul al sistemelor cuantice, pe procesoare clasice, binare. Ulterior, cercetătorii au executat algoritmul pe computerul D-Wave. „… pentru rezolvarea unui anumit tip de problemă, computerul cuantic s-a dovedit mai rapid de 100 de milioane de ori faţă de un computer obişnuit”, a spus Neven.

În viitor se vor căuta soluţii hardware cuantice care să nu fie limitate doar la rezolvarea unor probleme de optimizare. „Computerul cuantic universal” ar trebui să poată rezolva orice problemă.

John Giannandrea, şeful departamentului de inteligenţă artificială de la Google, a declarat că tehnica „quantum annealer” ar putea fi utilizată pentru dezvoltarea software-ului Google privind inteligența artificială dacă aceasta ar fi mai uşor de aplicat.

„Am întâmpinat deja probleme privind rezolvarea unor probleme cu ajutorul calculatoarelor existente, și noi avem o mulțime de computere”, a spus el. Giannandrea a adăugat și că „s-ar putea să treacă mai mulți ani înainte ca această cercetare să conducă la o îmbunătăţire a produselor Google”.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *