Medicină-Sănătate

Ciocolata menţine sănătatea vaselor de sânge ale inimii

O nouă revizuire sistematică a unor studii anterioare sugerează că consumul de ciocolată, cel puțin o dată pe săptămână, este asociat cu o scădere a riscului de boală coronariană.

Studiile clinice au arătat că consumul de ciocolată are efecte favorabile asupra tensiunii arteriale și a funcției endoteliale.

Revizuirea unor studii anterioare a arătat că multe alimente recomandate în dietă, inclusiv ciocolata, par să fie benefice pentru bolile cardiovasculare

Advertisement
.

Cu toate acestea, nu se cunoaște beneficiul potențial al unui consum crescut de ciocolată privind reducerea riscului de boală coronariană.

Dr. Chayakrit Krittanawong de la Colegiul de Medicină din Baylor, SUA și colegii săi și-au propus să exploreze legătura dintre consumul de ciocolată și boala coronariană.

„În trecut, studiile clinice au arătat că ciocolata este benefică atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru protecţia vaselor de sânge.

Am vrut să vedem dacă ciocolata are vreun efect asupra arterelor coronare, vasele de sânge care hrănesc muşchiul cardiac, furnizându-i oxigen și nutrienți.

Dacă există un astfel de efect, este acesta benefic sau dăunător?”, a declarat Dr. Krittanawong.

Cercetătorii au analizat 6 studii prospective cu un număr total de 336.289 participanți (266.264 de persoane din SUA, 68.809 persoane din Suedia și 1.216 persoane din Australia) care au furnizat date privind consumul de ciocolată.

În medie, într-o perioadă de 8,78 ani, 14.043 participanți au dezvoltat boala coronariană, 4.667 au avut infarct miocardic, 2.735 au avut accidente vasculare cerebrale și 332 au avut insuficiență cardiacă.

În comparație cu un consum de ciocolată mai mic de o dată pe săptămână, un consum de ciocolată mai mare de o dată pe săptămână a fost asociat cu o scădere a riscului de boală coronariană cu 8%.

Krittanawong și colaboratorii au descoperit că un consum de ciocolată mai mare de o dată pe săptămână sau mai mare de 3,5 ori pe lună este asociat cu un risc redus de boală coronariană. Credit: Sci-News.com.

„Ciocolata conține nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi flavonoide, metilxantinele, polifenoli și acid stearic, care pot reduce inflamația și măresc colesterolul bun.

Nu am examinat dacă un anumit tip de ciocolată este mai benefic decât altul și dacă există o anumită cantitate ideală de ciocolată care poate fi consumată în siguranţă.

Ciocolata pare să fie promițătoare în prevenirea bolii coronariene, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a preciza cât de multă și ce fel de ciocolată ar putea fi recomandată”, a declarat Dr. Krittanawong.

Advertisement

Deși nu se cunoaşte cantitatea optimă de ciocolată ce poate fi consumată în siguranţă, autorii studiului avertizează împotriva unui consum exagerat de ciocolată.

„O cantitate moderată de ciocolată pare să protejeze arterele coronare, dar este posibil ca o cantitate mare să nu mai fie benefică.

Trebuie să ţinem cont de caloriile, zahărul, laptele și grăsimile din produsele disponibile în comerț, în special la diabetici și persoanele obeze”, a declarat Dr. Krittanawong.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

Sursă: Sci-News

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro