Ciocolata neagră îmbunătăţeşte memoria şi reduce stresul

Consumul de ciocolată neagră, care conţine cel puțin 70% cacao, are efecte pozitive asupra stresului, stării de spirit, memoriei și imunităţii. Acestea sunt concluziile a două studii care au fost prezentate la reuniunea Experimental Biology 2018 din San Diego.

Cacaua este o sursă importantă de flavonoide. Pentru prima dată, efectul pe care îl are cacaua asupra oamenilor a fost studiat recent pentru înţelegerea modului cum aceasta poate sprijini sănătatea cognitivă, endocrină și cardiovasculară.

„Ani de zile s-a studiat influenţa pe care o are ciocolata neagră asupra funcțiilor neurologice din punctul de vedere al conținutului de zahăr. Concluzia a fost acea că ne simţim cu atât mai fericiţi cu cât conţinutul de zahăr al ciocolatei este mai ridicat.

Pentru prima dată am reuşit să înţelegem efectul în timp pe care îl are cacaua administrată sub formă de ciocolată asupra oamenilor şi rezultatele sunt încurajatoare.

Studiile noastre arată că cu cât concentrația de cacao este mai mare, cu atât mai benefice sunt efectele consumului de ciocolată asupra cogniției, memoriei, stării de spirit şi imunităţii“, a declarat Dr. Lee S. Berk, cercetător în cadrul Loma Linda University, şi autorul principal al ambelor studii.

Flavonoidele care se găsesc în cacao sunt antioxidanţi extrem de puternici cu efect antiinflamator şi rol benefic pentru creier şi sănătatea cardiovasculară.

Unul dintre cele două studii recente a examinat efectul pe care îl are consumul de ciocolată, care conţine cel puţin 70% cacao, asupra sistemului imunitar şi celulelor dendritice umane, concentrându-se în special asupra citokinelor proinflamatorii.

Ciocolata neagră

Credit: Sci-News.com.

Rezultatele arată că consumul de cacao reglează mai multe căi de semnalizare intracelulare având rol în activarea celulelor T, răspunsul imun celular şi genele implicate în semnalizarea neuronală şi percepția senzorială.

Al doilea studiu a evaluat efectul consumului a 48 g de ciocolată neagră (70% cacao) după 30 minute și după 120 min asupra frecvențelor undelor cerebrale din intervalul 0-40 Hz şi în mod special asupra frecvențelor gamma considerate benefice cuprinse în intervalul 25-40 Hz.

Rezultatele arată că ciocolata cu o concentraţie de minimum 70% cacao îmbunătățește neuroplasticitatea creierului, adică capacitatea creierului de a se restructura ca urmare a învăţării şi experienţei, şi are un rol benefic pentru sănătatea creierului.

„Aceste studii necesită investigații suplimentare, în special pentru înţelegerea efectelor induse de consumul de cacao asupra celulelor sistemului imunitar şi asupra creierului în general“, a declarat Dr. Berk.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *