Computer

Cercetătorii au creat un nou material multiferoic la temperatura camerei pentru calculatoare mai performante cu un consum de energie de 100 de ori mai mic

Experții au creat un nou material pe baza căruia s-ar putea realiza o nouă generaţie de calculatoare cu o putere de calcul mai mare şi un consum de energie de 100 de ori mai mic decât al calculatoarelor din prezent.

Într-o lucrare publicată în Nature, cercetătorii de la Cornell University şi de la University of Michigan au anunţat realizarea unui material multiferoic magnetoelectric la temperatura camerei.

Un sandviş la scara atomică

Noul material constă din straturi succesive de atomi care formează o peliculă subțire a cărei polaritate magnetică poate fi inversată de la pozitiv la negativ sau invers cu ajutorul unor impulsuri electrice de mică intensitate. În viitor, dispozitivele electronice ar putea folosi această proprietate pentru a stoca informaţia digitală sub formă binară, 0 și 1, care stă la baza funcţionarii calculatoarelor electronice.

Aşa cum se arată într-un comunicat al University of Michigan, cercetătorii au folosit compusul LuFeO3, tocmai pentru că acesta este format din straturi alternative de oxid de fier şi oxid de luteţiu.

Material multiferoic magnetoelectricCredit: Emily Ryan and Megan Holtz/Cornell

Obținerea unor materiale multiferoice la temperatura camerei reprezintă un obiectiv major în domeniul electronicii, deoarece acestea necesită mult mai puțină energie pentru citirea și scrierea datelor în comparaţie cu materialele semiconductoare utilizate în dispozitivele electronice actuale. În plus, datele stocate nu se pierd atunci când dispozitivul este oprit.

Noile dispozitive electronice care vor fi dezvoltate cu noul material multiferoic realizat de cercetători, care are proprietăţi electrice şi magnetice la temperatura camerei, nu vor mai avea nevoie de un flux constant de energie electrică, ci doar de impulsuri scurte de energie electrică, ceea ce înseamnă că vor consuma o cantitate de energie de până la 100 de ori mai mică decât a dispozitivelor electronice actuale.

Cu toate că deocamdată nu se cunoaşte când dispozitivele pe bază de materiale multiferoice la temperatura camerei vor apărea pe piaţă, studiul cercetătorilor oferă o nouă perspectivă pentru dezvoltarea unor componente electronice mai rapide şi cu un consum redus de energie.

Așa cum afirmă şi Ramamoorthy Ramesh, director în cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory, acest lucru devine tot mai important: „În prezent aproximativ 5% din consumul total de energie la nivel mondial provine din industria produselor electronice. Se preconizează că acest consum va creşte cu până la 50% până în anul 2030, dacă vom continua în ritmul actual și dacă nu se vor înregistra progrese majore în acest domeniu care să reducă consumul de energie”.

Surse: Michigan News, Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *