Un nou raport al Common Sense Media, o organizaţie nonprofit care relatează despre tehnologia dedicată copiilor, arată că mai mult de jumătate dintre copiii din SUA au propriul smartphone până la vârsta de 11 ani.

Până la vârsta de 12 ani, mai mult de două treimi dintre copiii din SUA au propriul smartphone, în timp ce aproape 20% dintre copiii sub 8 ani au propriul smartphone!

Inevitabil, ne întrebăm: care este vârsta potrivită a unui copil pentru a primi un smartphone?

Vârsta potrivită a unui copil pentru a primi un smartphone

Credit: Syda Productions/Shutterstock.com

Pe baza efectelor tehnologiei asupra copiilor pot afirma că nu există un singur răspuns corect la această întrebare. Cel mai bun răspuns pe care îl pot oferi este acesta: atunci când copilul şi părinții săi simt că este momentul potrivit.

Iată în continuare câteva cerinţe care v-ar putea ajuta să luați această decizie.

Responsabilitate

Copilul a dovedit că este, în general, responsabil? Păstrează evidența lucrurilor importante? Înțelege valoarea banilor și economiseşte pentru a-şi cumpăra lucrurile pe care le doreşte?

Toate acestea sunt indicii că s-ar putea să fie pregătit pentru a avea un telefon. Dacă nu, poate ar fi înțelept să mai aşteptaţi puţin achiziţia unui telefon mobil pentru copilul dumneavoastră.

Siguranță

Copilul merge singur la școală? În acest caz telefonul mobil devine o necesitate şi nu mai reprezintă o simplă dorinţă.

Părinții, la rândul lor, se simt mai liniștiți atunci când știu că pot comunica rapid cu copiii în caz de nevoie.

Maturitate socială

Copilul dumneavoastră îşi tratează prietenii cu bunătate și respect? Înțelege faptul că orice ajunge pe Internet nu mai poate fi niciodată șters?

Înainte de a deține un smartphone, este foarte important ca copilul dumneavoastră să înţeleagă aceste lucruri.

Cu toții ne enervăm și uneori facem afirmaţii dureroase pe care le putem regreta, dar copilul trebuie să știe că atunci când postează ceva pe Internet acest lucru poate avea efecte nocive reale și de durată.

În era smartphone-urilor, s-a înregistrat o creștere a cazurilor de cyberbullying (harțuirea online).

Utilizați inteligent telefonul mobil

Cum îți vei folosi smartphone-ul? Credit: Twin Design/Shutterstock.com

Fii inteligent cu smartphone-ul tău

Dacă decideți că este momentul potrivit pentru a face acest pas, iată câteva sfaturi pentru o utilizare sănătoasă a smartphone-ului de către copilul dumneavoastră.

Părinții ar trebui să modeleze un comportament bun!

Părinții au cea mai importantă influență în viața unui copil şi reprezintă un model inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei mobile.

Dacă părinții sunt în permanenţă atraşi de telefoanele lor, atunci probabil că şi copiii se vor comporta la fel.

De asemenea, dacă părinții renunţă la utilizarea telefonului în timpul meselor și nu trimit mesaje în timp ce sunt la volan, atunci acest lucru îi va ajuta pe copii să-şi dezvolte comportamente similare sănătoase.

Copiii și părinții lor trebuie să discute împreună despre importanța stabilirii unor reguli de utilizare a telefonului mobil, inclusiv a limitei de folosire a acestuia.

Copilul tău este pregătit pentru a avea telefon mobil

Copilul tău este pregătit pentru a avea telefon mobil? Credit:  1shostak/Shutterstock.com

Înțelegerea motivelor pentru care sunt stabilite aceste reguli îl poate ajuta pe copil să utilizeze în mod adecvat smartphone-ul pe care și l-a dorit.

Traducere şi adaptare după How old should kids be to get phones?