Cancerul incipient ar putea fi depistat printr-un simplu test de sânge

Gigantul american Illumina Inc. va forma o nouă companie, denumită Graal, pentru a dezvolta teste de sânge capabile să detecteze cancerul. Dacă va avea succes, atunci cancerul ar putea fi diagnosticat rapid și sigur fără proceduri invazive.

Cancerul incipient ar putea fi depistat de un test de sângeCancerul incipient ar putea fi depistat de un test de sange. Credit: Wikimedia Commons

Illumina Inc., cea mai mare companie de secvențiere a ADN-ului din lume, a format o nouă companie denumită Graal care va încerca să dezvolte teste de sânge care să detecteze mai multe forme de cancer înainte de apariția simptomelor.

Testele de sânge vor costa 1.000 dolari sau mai puțin.

Depistarea precoce a cancerului

Depistarea precoce a cancerului este vitală. Anumite tumori, atunci când sunt descoperite într-o formă incipientă, pot fi tratate prin intervenţii chirurgicale sau cu ajutorul radiaţiilor (radioterapie). Prin depistarea precoce a cancerului, pacientul are mai multe şanse să se vindece. Având în vedere acest lucru, posibilitatea de a se testa prezenţa cancerului doar printr-un simplu test de sânge ar constitui un progres revoluționar în ceea ce priveşte metodele de depistare a cancerului.

Exact aceasta este intenţia companiei Graal.

Testul de cancer este menționat ca o „biopsie lichidă”, adică ca un simplu test de sânge. Tehnica de secvenţiere rapidă a ADN-ului dezvoltată de Illumina Inc. permite analizarea sângelui unei persoane pentru identificarea unor urme de ADN tumoral de la celulele canceroase. Dacă se depistează urme de ADN tumoral atunci înseamnă că o tumoare este deja în faza de formare, chiar dacă este prea mică pentru a declanşa anumite simptome sau pentru a fi identificată prin imagistica medicală.

În prezent, singurul test de biopsie lichidă, prezent pe piața din SUA, pentru depistarea precoce a cancerului este cel de la Pathway Genomics şi acesta costă 699 dolari. Nu se cunoaşte cu precizie cât de sigur este acest test, compania producătoare primind o scrisoare de avertizare din partea Food and Drug Administration din SUA care pune la îndoială afirmațiile privind eficacitatea acestui test.

Pentru a se evita problemele pe care Pathway Genomics le-a întâmpinat și pentru a dovedi că depistarea precoce a cancerului este posibilă, Graal va cheltui milioane de dolari pentru organizarea unor studii clinice care implică mai mult de 30.000 de oameni. Rezultatele vor arăta dacă testele sunt într-adevăr în măsură să depisteze cancerul într-o fază incipientă.

Compania Graal a primit deja mai mult de 100 milioane de dolari de la Illumina Inc., Bill Gates, Bezos Expeditions și Arch Venture Partners.

Directorul executiv al Illumina Inc., Jay Flatley, afirmă că testele ar putea reprezenta un „punct de cotitură în războiul contra cancerului”.

Dacă vor avea succes, testele de sânge ar trebui să ajungă pe piață până în anul 2019.

Surse: Futurism, MIT Technology Review

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.