Fizică

Bananele sunt cu adevărat ”radioactive”? Un expert clarifică neînțelegerile despre radiații

Simpla mențiune a cuvântului ”radiații” stârneşte adesea frică în anumite persoane. Pentru altele, este distractiv să credem că o mică expunere la radiații ne-ar putea transforma în următorul supererou, la fel ca Hulk.

Este adevărat că totul din jurul nostru este radioactiv, chiar și alimentele pe care le mâncăm? Poate ați auzit că bananele sunt ușor radioactive, dar ce înseamnă asta de fapt? Și în ciuda faptului că nu suntem supereroi, corpurile umane sunt radioactive?

Ce este radiația?

Radiația este energia care călătorește dintr-un punct în altul, sub formă de unde sau particule. Suntem expuși la radiații din diverse surse, naturale și artificiale, în fiecare zi.

Radiația cosmică de la Soare și din spațiul cosmic, radiația de la roci și din sol, precum și radioactivitatea din aerul pe care îl respirăm și din hrană sau apă sunt toate surse de radiații naturale.

Bananele sunt un exemplu obişnuit de sursă naturală de radiații. Ele au un conţinut ridicat de potasiu, iar o cantitate mică din acesta este radioactivă. Nu este însă nevoie să renunţaţi la smoothie-ul cu banane, deoarece cantitatea de radiații este extrem de mică și mult mai mică decât ”radiația de fundal” naturală la care suntem expuși în fiecare zi.

Sursele artificiale de radiații includ tratamentele medicale, razele X sau radiaţia X, telefoanele mobile și liniile electrice. Există o concepție greșită că sursele artificiale de radiații sunt mai periculoase decât radiațiile naturale. Acest lucru nu este adevărat pur și simplu.

Nu există proprietăți fizice prin care radiațiile artificiale să fie diferite sau mai dăunătoare decât radiațiile naturale. Efectele nocive sunt legate de doză și nu de unde provine expunerea.

Radioactivitate

Credit: Allexxandar/Shutterstock

Care este diferența dintre radiație și radioactivitate?

Cuvintele ”radiație” și ”radioactivitate” sunt adesea folosite în mod interschimbabil. Deși cele două sunt legate, ele nu sunt chiar același lucru.

Radioactivitatea se referă la un atom instabil care suferă o dezintegrare radioactivă. Energia este eliberată sub formă de radiație pe măsură ce atomul încearcă să atingă stabilitatea sau să devină non-radioactiv.

Radioactivitatea unui material descrie viteza cu care se dezintegrează și procesul (procesele) prin care se produce acest lucru. Astfel, radioactivitatea poate fi considerată ca fiind procesul prin care elementele și materialele încearcă să devină stabile, iar radiația ca fiind energia eliberată ca urmare a acestui proces.

Radiații ionizante și neionizante

În funcție de nivelul de energie, radiațiile pot fi clasificate în două tipuri.

Radiația ionizantă are suficientă energie pentru a îndepărta un electron dintr-un atom, ceea ce poate modifica compoziția chimică a unui material. Exemple de radiații ionizante includ razele X și radonul (un gaz radioactiv găsit în roci și sol).

Radiațiile neionizante au mai puțină energie, dar pot excita totuși moleculele și atomii, ceea ce le face să vibreze mai repede. Sursele obișnuite de radiații neionizante includ telefoanele mobile, liniile electrice și razele ultraviolete (UV) de la Soare.

Spectrul electromagnetic

Spectrul electromagnetic include toate tipurile de radiații electromagnetice. Credit: brgfx/Shutterstock

Toate radiațiile sunt periculoase? Nu chiar

Radiațiile nu sunt întotdeauna periculoase, gradul de periculozitate depinde de tipul, puterea și de cât timp suntem expuşi la radiaţii.

Ca regulă generală, cu cât nivelul de energie al radiației este mai mare, cu atât este mai probabil să provoace rău. De exemplu, știm că supraexpunerea la radiațiile ionizante, cum ar fi gazul radon natural, poate deteriora țesuturile umane și ADN-ul.

De asemenea, știm că radiațiile neionizante, cum ar fi razele UV de la Soare, pot fi dăunătoare dacă persoana este expusă la niveluri de intensitate suficient de ridicate, provocând efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi arsuri, cancer sau orbire.

Deoarece toate aceste pericole sunt bine cunoscute și înțelese, ne putem proteja împotriva lor. Organismele internaționale și naționale de experți oferă linii directoare pentru a asigura siguranța și protecția împotriva radiațiilor a oamenilor și a mediului.

Pentru radiațiile ionizante, aceasta înseamnă menținerea dozelor peste radiația naturală de fond la un nivel cât mai scăzut posibil. De exemplu, prin efectuarea radiografiilor medicale doar pe partea necesară a corpului, menținerea dozei scăzute și păstrarea copiilor de imagini pentru a evita examenele repetate.

Pentru radiațiile neionizante, aceasta înseamnă menținerea expunerii sub limitele de siguranță. De exemplu, echipamentele de telecomunicații utilizează radiații neionizante de radiofrecvență și trebuie să funcționeze în aceste limite de siguranță.

În plus, în cazul radiațiilor UV de la Soare, știm să ne protejăm împotriva expunerii folosind protecție solară și îmbrăcăminte adecvată atunci când nivelul radiaţiei atinge valoarea 3 sau mai mult pe indicele UV.

Radiația în medicină

Deși există riscuri evidente atunci când ne expunem la radiații, este, de asemenea, important să recunoaștem beneficiile. Un exemplu obişnuit în acest sens este utilizarea radiațiilor în medicina modernă.

Imagistica medicală utilizează tehnici de radiații ionizante, cum ar fi raze X și scanări CT, precum și tehnici de radiații neionizante, cum ar fi ultrasunetele și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Aceste tipuri de tehnici de imagistică medicală permit medicilor să vadă ce se întâmplă în interiorul corpului și adesea conduc la diagnostice timpurii și mai puțin invazive. Imagistica medicală poate ajuta, de asemenea, la excluderea unei boli grave.

Radiația poate ajuta, de asemenea, la tratarea anumitor afecțiuni. Aceasta poate ucide țesutul canceros, poate micșora o tumoare sau chiar poate fi folosită pentru a reduce durerea.

În concluzie, corpurile noastre sunt radioactive? Răspunsul este da. Ca tot ce ne înconjoară și noi suntem într-adevăr puțin radioactivi. Acesta nu este însă un motiv de îngrijorare.

Corpurile noastre au capacitatea de a face faţă unei cantități mici de radiații, de aceea nu există niciun pericol în cazul dozelor la care suntem expuși în viața noastră obişnuită de zi cu zi.

Să nu vă așteptați ca această radiație să vă transforme într-un supererou în curând, pentru că este cu siguranță science-fiction.

Traducere după Are bananas really ‘radioactive’? An expert clears up common misunderstandings about radiation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *