Fizică

De unde provin elementele chimice din tabelul periodic al lui Mendeleev?

Elementele chimice din tabelul periodic al lui Mendeleev pot fi clasificate în mai multe categorii în funcție de originea acestora: Big Bang, raze cosmice, stele mari, stele mici, supernove și acceleratoare de particule realizate de om.

Puteți vedea această clasificare în imaginea de mai jos.

 De unde provin elementele chimice din tabelul periodic

Clasificarea elementele chimice în funcție de originea lor. Credit: NASA Astronomy Picture of The Day

În partea cea mai de sus a tabelului lui Mendeleev avem hidrogenul. Aşa cum puteţi vedea, hidrogenul (H) și heliul (He) sunt singurele elemente chimice care sunt încadrate în categoria „Big Bang”, adică au fost produse în urma evenimentului Big Bang.

Există, de asemenea, 3 elemente chimice care au fost încadrate în categoria „raze cosmice”: litiul (Li), beriliul (Be) și borul (B). Se crede că aceste elemente se formează în spațiul interstelar sub acțiunea razelor cosmice.

Carbonul din corpul nostru a rezultat în urma procesului de fuziune nucleară din stele, la fel şi oxigenul. Din acest motiv se afirmă adeseori că suntem formaţi din pulbere de stele, adică din rămăşiţele unor stele care au existat cu mult timp în urmă.

Deşi o mare parte din fierul aflat în corpul nostru s-a format în urma exploziilor de supernovă, noi nu suntem „praf de stele”. Până în prezent oamenii de ştiinţă nu au reuşit să dezlege misterul apariţiei vieţii.

Aurul din bijuteriile noastre s-a format, probabil, în stelele neutronice ca urmare a unor coliziuni cosmice. Acestea s-ar fi putut observa de pe Pământ sub forma unor explozii, de scurtă durată, de raze gamma.

Tabelul periodic al lui Mendeleev, așa cum îl știm astăzi, nu reprezintă prima încercare de clasificare a elementelor chimice. A fost o vreme când se credea că toate lucrurile din Univers s-au format din patru elemente primordiale: pământ, foc, apă şi aer.

Care este originea elementelor chimice?Care este originea elementelor chimice? Credit: Cmglee

În prezent tabelul periodic al elementelor este mult mai cuprinzător decât a fost atunci când a fost dezvoltat pentru prima oară. Acest lucru s-a datorat şi faptului că, în acel moment, multe elemente chimice nu erau încă descoperite. În schimb, acum cunoaştem mult mai multe elemente, ceea ce înseamnă că cele mai multe dintre elementele chimice care apar, în mod natural, pe planeta Pământ au fost deja descoperite, iar tabelul periodic a fost completat în cea mai mare parte a lui.

Atunci când este descoperit un nou element, acesta este, în general, obţinut prin fuziune nucleară în acceleratoarele moderne de particule, acolo unde fizicienii ciocnesc atomii între ei pentru a studia rezultatul acelor coliziuni. În acest fel oamenii de ştiinţă au obţinut elemente care nu există în mod natural.

Tabelul periodic al elementelor a fost completat recent cu patru elemente chimice super-grele de către oameni de ştiinţă din Rusia, America şi Japonia.

Sursa: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *