Aurore spectaculoase au fost observate pe planeta Jupiter cu ajutorul telescopului spaţial Hubble

Telescopul spaţial Hubble a capturat noi imagini uimitoare, în ultraviolet, ale aurorelor din atmosfera celei mai mari planete din Sistemul Solar.

Aurore pe planeta JupiterO imagine compozit ce prezintă aurorele de pe Jupiter în ultraviolet. Credit: NASA/ESA.

Aurorele polare sunt fenomene spectaculoase care pot fi observate adeseori în regiunile din apropierea zonelor polare. Ele se formează ca urmare a pătrunderii particulelor din vântul solar în câmpul magnetic al unei planete.

Pe planeta noastră, dar şi pe giganții de gaz, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, aurorele polare sunt produse de particulele încărcate electric, electroni, protoni sau ioni, din vântul solar care se deplasează de-a lungul liniilor de câmp magnetic.

Aurorele lui Jupiter au fost descoperite de sonda spaţială Voyager 1 în anul 1979.

Un inel subțire de lumină aflat deasupra emisferei nordice a planetei Jupiter arată ca o auroră de pe Pământ, dar la o scară mult mai mare. Mai târziu s-a descoperit că aurorele lui Jupiter pot fi observate mult mai bine în ultraviolet.

„Aceste aurore sunt foarte spectaculoase și ele se numără printre cele mai active pe care le-am văzut vreodată”, a declarat Dr. Jonathan Nichols de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, cercetătorul principal al noului studiu.

„Este ca şi cum pe Jupiter s-ar desfăşura o petrecere cu focuri de artificii cu ocazia sosirii iminente a sondei spaţiale Juno”, a adăugat Dr. Jonathan Nichols.

Pentru a evidenția modificările aurorelor de pe planeta Jupiter, telescopul spaţial Hubble le-a observat zilnic timp de aproximativ o lună.

Cu ajutorul imaginilor obţinute, oamenii de știință au creat clipuri video care demonstrează mișcarea aurorele lui Jupiter, care se se întind pe o suprafaţă mult mai mare decât aurorele de pe Pământ.

Aurorele de pe Jupiter sunt uriașe şi de sute de ori mai energice decât aurorele de pe Pământ. Spre deosebire de cele de pe planeta noastră, aurorele de pe Jupiter nu încetează niciodată.

Noile observații și măsurători realizate cu ajutorul telescopului spaţial Hubble și sondei spaţiale Juno vor ajuta la o mai bună înţelegere a modul prin care Soarele și alte surse influenţează aurorele polare.

Sursă: Sci-News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *