Tehnologie

Apple s-a alăturat parteneriatului pentru inteligenţa artificială

Apple s-a alăturat alianţei pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale din care mai fac parte Amazon, Facebook, Google, Microsoft şi IBM. Printre obiectivele acestei colaborări se numără stabilirea unor norme comune privind dezvoltarea inteligenţei artificiale care să garanteze că aceasta este utilizată în folosul oamenilor şi societăţii.

În absența unor reglementări în domeniu, marile firme din tehnologia informaţiei vor lucra împreună pentru a stabili practici comune privind dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale.

Inteligenţa artificială devine tot mai prezentă în societatea noastră şi marile companii din domeniul tehnologiei informaţiei încearcă să găsească modalități noi și interesante de utilizare a acesteia.

Alianţa Parteneriat pentru Inteligenţa Artificială (Partnership on AI to Benefit People and Society) a fost creată în septembrie 2016 şi membrii săi fondatori au fost Amazon, Facebook, Google, IBM și Microsoft. Recent s-a anunţat oficial că şi Apple s-a alăturat acestui parteneriat ca membru fondator.

Reprezentantul Apple în această colaborare este Tom Gruber, cofondatorul companiei Siri Inc. care a creat asistentul personal inteligent de pe telefoanele Apple. Având în vedere popularitatea și reputația companiei Apple, această alianţă ar putea conduce la progrese importante în dezvoltarea inteligenţei artificiale.

Asistentul vocal Siri

Asistentul vocal Siri. Credit: Apple

Dezvoltarea inteligenței artificiale necesită elaborarea unor norme de etică privind această tehnologie, pentru a ne asigura că toată lumea beneficiază de pe urma ei.  Arătând că acționează în mod responsabil în cadrul acestui parteneriat, marile companii din domeniul tehnologiei informaţiei pot câştiga încrederea oamenilor.

Apple nu putea rata această oportunitate dacă îşi dorește să atragă unii dintre cei mai buni ingineri din domeniul inteligenţei artificiale. De altfel, compania americană a anunţat că le va permite cercetătorilor săi să publice lucrări ştiinţifice despre inteligenţa artiificială.

Deşi inteligenţa artificială are potențialul să schimbe lumea în care trăim, pe măsură ce tot mai multe companii dezvoltă şi utilizează această tehnologie, este important să existe o formă de supraveghere etică şi anumite reguli care să ne asigure că progresele din acest domeniu al cercetării vor schimba în bine viaţa oamenilor.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *