Terra

Schimbările climatice perturbă ciclul apei în natură

Schimbările climatice afectează ciclul apei în natură. Cele mai recente date din satelit arată că apele dulci devin mai dulci, iar apele sărate devin mai sărate într-un ritm din ce în ce mai rapid, în întreaga lume. Dacă acest proces continuă, atunci frecvenţa apariţiei furtunilor va creşte.

Cercetătorii au descoperit o accelerare pronunţată a ciclului global al apei, o schimbare care nu este uşor de observat prin măsurătorile directe ale salinității apei la geamandurilor oceanice acolo unde se măsoară, de obicei, salinitatea puțin sub suprafața oceanului. Cu toate acestea, perturbarea ciclului global al apei a fost prezisă în modelele climatice.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, climatologii se așteaptă la o evaporare mai intensă la suprafața oceanelor, ceea ce înseamnă că straturile superioare ale oceanelor vor fi mai sărate, iar umiditate din atmosferă va creşte. Acest lucru, la rândul său, va determina creșterea precipitațiilor în alte părți ale lumii şi, în consecinţă, o reducere a concentraţiei de sare în acumulările de apă la nivel planetar.

Acest model înseamnă că regiunile umede vor deveni tot mai umede, iar cele aride tot mai aride, ceea ce este un adevărat motiv de îngrijorare. Dacă ciclul apei se accelerează odată cu încălzirea globală, atunci acest lucru ar putea avea un impact profund asupra societății moderne, provocând secetă și penurie de apă, precum și furtuni și inundații tot mai mari.

De asemenea, topirea gheţarilor s-ar putea accelera, deoarece precipitațiile au crescut în regiunile polare.

„Această cantitate mai mare de apă care circulă în atmosferă ar putea explica și creșterea precipitațiilor care sunt detectate în unele zone polare. Faptul că acolo plouă în loc să ningă accelerează topirea gheţarilor”, a explicat matematicianul Estrella Olmedo din cadrul Institutului de Științe Marine din Barcelona.

În regiunile nordice și sudice extreme al planetei există mai puține geamanduri oceanice care măsoară direct salinitatea la suprafața oceanului, dar o nouă analiză prin satelit oferă în premieră o perspectivă globală asupra problemei ciclului apei în natură.

„Acolo unde vântul nu este atât de puternic, apa de suprafață se încălzește fără să existe un schimb de căldură cu apa din adânc, ceea ce înseamnă că apa de la suprafaţă devine mai salină decât straturile inferioare. Efectul evaporării poate fi observat prin măsurători din satelit.

Acest lucru ne arată că atmosfera și oceanul interacționează într-un mod mai puternic decât ne-am imaginat, cu consecințe majore pentru zonele continentale și polare”, a explicat fizicianul Antonio Turiel de la Institut de Ciències del Măr din Spania.

Uraganul Dorian în 2019

Uraganul Dorian în 2019. Credit: Roberto Machado Noa/Getty Images

Modelele climatice recente prevăd că pentru fiecare grad Celsius de încălzire ciclul apei Pământului s-ar putea intensifica cu până la 7%. Practic, aceasta înseamnă că, în medie, regiunile umede ar putea deveni cu 7% mai umede, iar regiunile aride cu 7% mai aride.

Datele obţinute din satelit susțin în prezent aceste predicții. În regiunile tropicale și la latitudine medie cercetătorii au descoperit diferențe semnificative între măsurătorile salinității efectuate cu ajutorul geamandurilor oceanice și cele efectuate cu ajutorul sateliţilor.

Ultimele măsurători din satelit au indicat mai evident schimbările din ciclul apei pe Pământ.

„Mai exact, în Pacific am observat că salinitatea la suprafață scade mai lent decât salinitatea în straturile de sub suprafaţă și, în aceeași regiune, am constatat o creștere a temperaturii la suprafaţa oceanului și o scădere a intensității vântului și a adâncimii stratului de amestec”, a declarat Estrella Olmedo.

Autorii studiului susțin că viitoarele modele oceanice ar trebui să includă datele privind salinitatea oceanelor obţinute prin satelit, deoarece se pare că acestea descriu fidel procesele de evaporare și precipitațiile la nivel planetar.

Singura modalitate prin care ne putem asigura că valurile de căldură, secetele și furtunile nu se vor intensifica în viitor este prin limitarea încălzirii globale și mai sunt multe lucruri pe care omenirea le poate face în acest sens.

Cel mai recent raport al Grupului Internațional pentru Schimbări Climatice estimează că, dacă putem menține încălzirea globală la 2°C, fenomenele meteorologice extreme vor fi cu 14% mai puternice decât erau la începutul Revoluției Industriale. Aceasta este o estimare îngrijorătoare.

În 2021, Națiunile Unite a avertizat că în deceniile următoare se vor produce, probabil, secete catastrofale, iar dacă ţinem cont şi de faptul că aproape un sfert din populaţia lumii se confruntă deja cu lipsuri de apă, atunci ne putem aştepta la consecințe grave.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Traducere după A Concerning Change Is Happening to Earth’s Water Cycle, Satellite Data Reveal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *