Medicină-Sănătate

Consumul zilnic de cafea, chiar și cu zahăr adăugat, reduce riscul de mortalitate

Consumul alimentar moderat (1,5 până la 3,5 căni pe zi) de cafea neîndulcită sau îndulcită cu zahăr este asociat cu un risc de mortalitate mai scăzut, potrivit unui articol publicat în revista Annals of Internal Medicine.

Cafeaua este cea mai des consumată băutură din lume. Aceasta conține cofeină, care este un stimulent al sistemului nervos central.

Studiile observaționale anterioare au sugerat o asociere între consumul de cafea și reducerea riscului de mortalitate, dar acele studii nu au făcut distincție între cafeaua consumată cu zahăr sau îndulcitori artificiali și cafeaua consumată fără zahăr sau îndulcitori.

Într-un nou studiu, Chen Mao, cercetător în cadrul Southern Medical University și colegii săi au folosit date de la Biobank din Marea Britanie pentru a evalua care este legătura dintre consumul de cafea îndulcită cu zahăr, îndulcită artificial și neîndulcita cu rata mortalităţii.

La acest studiu au participat 171.616 de persoane cu vârsta medie de 55,6 ani din Regatul Unit, fără boli cardiovasculare sau cancer la momentul iniţial, cărora le-au fost adresate mai multe întrebări legate de dietă pentru a determina obiceiurile de consum ale acestora în privinţa cafelei.

Cafea

Liu și colaboratorii au constatat în cazul adulților care au băut cantități moderate (1,5 până la 3,5 căni pe zi) de cafea neîndulcită sau cafea îndulcită cu zahăr un risc mai mic de mortalitate pe parcursul unei perioade de urmărire de 7 ani, în comparație cu cei care nu au consumat cafea. Credit: Sci-News.com.

Cercetătorii au descoperit că, în timpul unei perioade de urmărire de 7 ani, participanții care au consumat orice cantitate de cafea neîndulcită au prezentat un risc de mortalitate cu 16-21% mai mic decât al participanților care nu au băut cafea.

De asemenea, cercetătorii au constatat un risc de mortalitate mai scăzut cu 29-31% în cazul participanților care au băut 1,5 până la 3,5 cești zilnic de cafea îndulcită cu zahăr, în comparaţie cu participanții care nu au băut cafea.

Autorii studiului au observat că adulții care au băut cafea îndulcită cu zahăr au adăugat, în medie, doar aproximativ 1 linguriță de zahăr la fiecare ceașcă de cafea. În această privinţă, rezultatele au fost însă neconcludente în cazul participanților care au folosit îndulcitori artificiali în cafea.

„Pe baza datelor, medicii le pot spune pacienților că nu este nevoie să elimine băutura preferată din dieta lor, ci să fie precauți cu privire la consumul de cafea cu un conţinut ridicat de calorii”, au afirmat oamenii de știință.

Traducere după Drinking Coffee Daily, Even with Sugar Added, Reduces Mortality Risk: Study

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *