Consumul excesiv de cafea este asociat cu un volum cerebral mai mic şi un risc crescut de demență

Cafeaua este o băutură foarte populară la nivel mondial ce conține cofeină, care este un stimulent al sistemului nervos central.

Într-un studiu realizat pe 398.646 de participanți din Marea Britanie, consumul ridicat de cafea (mai mult de șase căni de cafea pe zi) a fost asociat cu un volum total mai mic al creierului și cu un risc de demență cu 53% mai mare.

„Cafeaua se numără printre cele mai populare băuturi din lume. Cu toate acestea, având în vedere consumul global de peste nouă miliarde de kilograme pe an, este esențial să înțelegem orice implicații potențiale ale cafelei asupra sănătății.

Aceasta este cea mai extinsă investigație a conexiunilor dintre cafea, volumul creierului, riscul de demență și riscul de accident vascular cerebral. Este, de asemenea, cel mai amplu studiu care ţine cont de datele volumetrice obţinute prin imagistica creierului și de o gamă largă de factori de analiză.

Având în vedere toate situaţiile posibile, am constatat, în mod constant, că un consum ridicat de cafea a fost semnificativ asociat cu un volum mai mic al creierului. În esență, consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi poate fi un risc de boli ale creierului, cum ar fi demența și accidentul vascular cerebral”, a declarat Kitty Pham din cadul Australian Centre for Precision Health al University of South Australia.

Pham și colegii săi au efectuat analize prospective ale consumului obișnuit de cafea la 398.646 de participanți din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani, incluzând 17.702 de participanți cu informații RMN.

Ei au examinat corelaţiile dintre volumul creierului, riscul de demență (4.333 de cazuri incidente) și accident vascular cerebral (6.181 cazuri incidente).

Cafeaua și sănătatea creierului

Cercetătorii au studiat dacă consumul obișnuit de cafea este corelat cu diferențe în volumul creierului, risc de demență sau accident vascular cerebral. Credit: Sci-News.com.

Cercetătorii au identificat corelaţii liniare inverse între consumul obișnuit de cafea și volumul total al creierului, al substanţei cenușii, al substanţei albe și hipocampului.

Corelaţia dintre consumul de cafea și demență a fost neliniară, existând riscuri mai mari în cazul celor care consumă cafea decofeinizată sau care beau mai mult de șase căni de cafea pe zi, comparativ cu consumatorii de cafea având o concentraţie mai mică de cofeină.

După ajustarea covariabilă completă, consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc de demență cu 53% mai mare comparativ cu consumul a una sau două căni de cafea  pe zi, existând puține dovezi pentru o asociere cu accidentul vascular cerebral.

„Deși această ştire poate fi un motiv de îngrijorare pentru iubitorii de cafea, este vorba despre găsirea unui echilibru între ceea ce bem și ceea ce este bun pentru sănătatea noastră.

Această cercetare oferă informații esențiale despre consumul intens de cafea și sănătatea creierului, dar la fel ca în multe alte lucruri din viață, moderaţia este cheia.”

Împreună cu alte dovezi genetice şi un studiu randomizat controlat aceste date sugerează cu tărie că un consum ridicat de cafea poate avea un efect negativ asupra sănătăţii creierului.

Deși mecanismele exacte nu sunt cunoscute, un lucru simplu pe care îl putem face este să ne menținem hidrataţi și să ne amintim să bem puțină apă alături de ceașca de cafea.

Consumul obişnuit zilnic de cafea este undeva între una și două căni standard de cafea. Desigur, deși măsurile unitare pot varia, câteva căni de cafea pe zi sunt în general în regulă.

Cu toate acestea, dacă descoperiți că aveţi tendinţa să beţi mai mult de șase căni pe zi, atunci ar fi bine să vă amintiţi de concluziile acestui studiu”, a declarat profesorul Elina Hyppönen, cercetător în cadrul Australian Centre for Precision Health al University of South Australia şi South Australian Health and Medical Research Institute.

Cercetarea a fost publicată în revista Nutritional Neuroscience.

Traducere după Excessive Coffee Consumption is Associated with Smaller Brain Volumes, Increased Odds of Dementia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *