Medicină-Sănătate

De ce tulpina britanică a SARS-CoV-2 ar putea fi mai mortală

Anunțul că tulpina de coronavirus care se răspândeşte în Marea Britanie ar putea fi mai mortală și mai transmisibilă a ridicat noi preocupări cu privire la virusul SARS-CoV-2 care s-a răspândit în zeci de țări.

Inițial, experții britanici au spus că dovezile lor sugerează că noua tulpină care circulă în Marea Britanie, una dintre cele care au apărut la nivel internațional în ultimele luni, este cu 50-70% mai transmisibilă.

Ulterior, oficialii britanici au declarat că noua variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea fi, de asemenea, cu 30-40% mai mortală, deși s-a subliniat că această evaluare are la bază un volum mic de date.

Ce s-a schimbat?

La mijlocul lunii ianuarie, două studii separate ale London School of Hygiene şi Tropical Medicine and Imperial College London au fost prezentate Grupului consultativ pentru amenințarea noului virus respirator din Marea Britanie (NERVTAG-New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group).

Din analiza datelor de la persoanele care au fost testate pozitiv cu acest virus, în comunitate şi mai puţin în ​​spital, cu datele privind rata deceselor s-a constatat o creștere cu aproximativ 30% a riscului de deces asociat cu noua tulpină de coronavirus.

Cele două grupuri de cercetători au folosit metode ușor diferite, dar ambele au analizat persoanele infectate cu noua tulpină cu cele infectate cu variantele mai vechi ale virusului, ţinând cont şi alte variabile precum vârsta, locul de reşedinţă și asistenţa medicală disponibilă în spitalele locale.

Alte studii, cum ar fi cele efectuate de Exeter University și Public Health England, au constatat, de asemenea, o creştere a ratei deceselor provocate de noua tulpină de coronavirus.

Pe baza acestor analize, NERVTAG a spus că există o „posibilitate reală” ca infecția cu noua variantă de coronavirus să fie asociată cu un risc crescut de deces în comparație cu variantele virusului care au circulat anterior.

Creșterea transmisibilității asociate tulpinii britanice a noului coronavirus a provocat deja teamă, deoarece cu cât virusul infectează mai mulți oameni, cu atât mai mulți oameni vor suferi boli grave și riscul lor de deces va fi mai mare.

„Din păcate, se pare că acest virus ar putea fi mai infecțios şi, de asemenea, mai mortal.

Așadar, din păcate este o schimbare serioasă în rău”, a declarat John Edmunds, profesor la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase al LSHTM.

 

Tulpina britanică a SARS-CoV-2 este mai mortală

SARS-CoV-2. Credit: NIAID

Cât de încredere sunt aceste constatări?

Cercetătorii au spus că există încă incertitudini în date și că situaţia reală va deveni mai clară în următoarele săptămâni.

Edmunds a declarat că aceste constatări sunt totuşi „semnificative din punct de vedere statistic”.

Cu toate acestea, Edmunds a spus că în timp ce studiile au folosit, în special, informații de la cei testați în comunitate, majoritatea oamenilor care au murit de COVID-19 au mers direct la spital, unde au și fost testați.

Cercetătorii nu au folosit informațiile de la persoanele spitalizate.

NERVTAG a declarat că această discrepanţă în date ar putea fi motivul pentru care studiile nu au găsit dovezi ale unei creșteri a spitalizărilor persoanelor cu noua variantă de COVID-19, ceea ce pare să fie în contradicție cu constatarea unei severități crescute a bolii.

De asemenea, s-a arătat că datele privind mortalitatea utilizate în cercetare acoperă doar 8% din totalul deceselor în perioada studiată și astfel rezultatele ar putea, prin urmare, să nu fie reprezentative pentru populația totală.

De ce mai mortal?

Cercetătorii cred că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea implica același set de mutații prin care virusul a devenit tot mai infecțios.

O mutație crește capacitatea virusului de a se agăța mai puternic de celulele umane, iar șeful NERVTAG, Peter Horby, care este şi profesor de boli infecțioase la Universitatea Oxford, a declarat că dovezile sugerează că acest lucru ar putea creşte riscul de infectare.

„Dacă virusul poate să se răspândească între celule mult mai repede în plămâni, atunci acest lucru poate crește rata inflamației, care poate progresa mai repede decât poate răspunde corpul dumneavoastră, ceea ce ar putea explica ambele caracteristici ale virusului”, a declarat Peter Horby.

Bjorn Meyer, virolog la Institutul Pasteur din Franța, a declarat pentru AFP că problema ar putea fi încărcătura virală.

„Este posibil ca virusul să nu fi evoluat pentru a fi mai mortal ca atare, dar ar fi putut evolua pentru a se răspândi mai bine, ceea ce ar putea provoca, în general, mai multe daune la un pacient”, a declarat Bjorn Meyer.

Noua tulpina SARS-CoV-2 afectează tratamentele?

Horby, care a identificat steroidul dexametazonă ca fiind eficient pentru pacienții spitalizați în stare gravă, a spus că nu există dovezi că tratamentele actuale ar funcționa mai puțin bine.

Antiinflamatoarele, cum ar fi dexametazona, „ar trebui să funcționeze la fel de bine, deoarece nu au legătură cu virusul, ci depind de răspunsul gazdei”, a spus Horby.

Horby a arătat că îmbunătățirile privind terapiile și tratamentele, incluzând aici şi strategiile mai bune pentru creşterea suportului pentru funcţia respiratorie în spitale, au scăzut ratele de mortalitate de la primul val al pandemiei și ar putea chiar să compenseze orice diferență cu această nouă variantă a virusului.

În ceea ce privește vaccinurile, un studiu preliminar efectuat în această lună în Marea Britanie și Olanda a constatat că noua tulpină a coronavirusului nu va putea anula efectul protector al vaccinurilor actuale.

Pfizer/BioNTech și Moderna au sugerat, de asemenea, că vaccinurile lor ar fi în continuare eficiente împotriva noii variante a virusului SARS-CoV-2.

Virusurile nu devin mai puţin periculoase pe măsură ce se răspândesc?

Oamenii de știință au contestat ideea că virusurile devin mai puțin virulente pe măsură ce evoluează pentru a deveni mai infecțioase.

„Virusul care cauzează COVID-19 este foarte eficient în a-şi mări capacitatea de răspândire.

În consecinţă, nu cred că putem presupune că vrea să fie mai puțin periculos”, a declarat Emma Hocroft, epidemiolog la Universitatea din Berna.

Emma Hocroft a menţionat boli precum rujeola și HIV care au rămas la fel de periculoase în timp.

Graham Medley, profesor la LSHTM, a declarat că, în ciuda incertitudinilor privind noua variantă a coronavirusului din Marea Britanie, noile studii ar trebui să risipească ideea că noul virus ar deveni mai puțin virulent.

„Cu siguranță, nu putem susţine că acesta este un virus mai benign”, a declarat el.

Traducere după Fact Check: Why The UK Variant of SARS-CoV-2 Could Be More Deadly

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *