Cultură

Care este sensul vieţii?

Căutarea sensului în viață este o provocare familiară pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, unii oameni de știință și filosofi materialiști consideră că această preocupare este inutilă.

De exemplu, renumitul ateu Richard Dawkins susține că singurul scop al ființelor umane îl reprezintă supraviețuirea și replicarea genelor.

Din această perspectivă, chiar dacă ne creăm un alt sens în viaţă, prin religie sau altruism, de exemplu, tot ceea ce facem este să urmăm programarea noastră genetică și neurologică.

Chiar și conștiința, sentimentul de a avea propria experiență de viaţă în minte, s-ar putea să nu existe sau, dacă există, s-ar putea să fie doar o idee ce reflectă activitatea creierului.

În opinia mea, viața are sens. Aşa cum sugerez în cartea mea Spiritual Science, este absurd să reducem viața și comportamentul uman la factori pur genetici.

Nu suntem doar entități fantomă care trăiesc în corpuri asemănătoare unor mașini într-o lume indiferentă. Viața umană nu este un drum fără sens între naștere și moarte pe care îl parcurgem încercând să ne bucurăm și să uităm de situația noastră.

Sensul vieții

Credit: Shutterstock/LedyX

Cred că viața umană și lumea înseamnă mult mai mult decât atât, iar convingerea aceasta nu este determinată de faptul că sunt o persoană religioasă, deoarece nu sunt.

Punctul meu de vedere se bazează pe cercetările științifice, din ultimii 10 ani, pe care le-am efectuat asupra persoanelor care au trecut prin ceea ce eu numesc ”experiențe transformatoare induse de suferință”.

Printre aceste experiențe se numără diagnosticarea unui cancer terminal, pierderea cuiva apropiat, un handicap grav sau trăirile din apropierea morţii.

Toți acești oameni au simțit că s-au ”trezit” după ce au trecut printr-o suferință intensă. Ei au încetat să mai fie indiferenţi faţă de viață și ceilalți oameni și au dobândit un sentiment puternic de apreciere pentru tot ce-i înconjoară.

Ei au vorbit despre cât de mult au început să aprecieze viaţa, pe ceilalţi oameni și natura în ansamblu. Ei au simțit un nou sentiment de legătură cu ceilalţi oameni, cu lumea naturală și cu Universul.

Toţi aceşti oameni au devenit mai puțin materialişti și mai altruişti. Bunurile personale și avansarea în carieră şi-au pierdut valoarea, în timp ce iubirea, creativitatea și altruismul au devenit mult mai importante.

O femeie al cărei cancer era în remisiune mi-a spus: „Mă simt atât de norocoasă că trăiesc pe această planetă şi sunt privilegiată să primesc această conştientizare”.

Altcineva mi-a spus că se simte mai liniştit și mai sigur pe sine „știind că face parte din ceva mult mai minunat şi mult mai misterios”.

O altă persoană a descris dobândirea „unui sentiment intens de apreciere a lucrurilor mărunte şi chiar a celor mai neînsemnate obiecte”.

Un bărbat a simțit că viaţa sa a căpătat un nou sens, „de la dorinţa să aibă cât mai mulți bani până la dorinţa să fie cea mai bună persoană”. Tot acesta a adăugat: „Pot să spun că înainte nu aveam cu adevărat niciun sens al vieții. Cu toate acestea, acum simt că sensul vieții este acela de a învăța, crește și experimenta”.

Trezirea

Este important să subliniem că niciunul dintre acești oameni nu a fost sau a devenit religios. Ei nu au trăit o experienţă ca şi cum „s-ar fi născut din nou”, despre care vorbesc unii creștini, deși mulți se simțeau precum ar avea o nouă identitate.

De asemenea, aceste schimbări nu au fost temporare și, în cele mai multe cazuri, au rămas pe parcursul mai multor ani. În general, această transformare interioară poate fi descrisă prin găsirea unui nou sens al vieții.

Din fericire, nu trebuie să trecem printr-o suferință intensă pentru a experimenta aceste efecte. Există, de asemenea, anumite stări temporare pe care le-am numit ”experiențe de trezire” în urma cărora viaţa poate capăta un alt sens.

De obicei, aceste experiențe apar atunci când mintea noastră este liniștită, când suntem relaxaţi și ne simțim împăcaţi cu noi înșine.

În astfel de momente avem un sentiment de pace în privința tuturor lucrurilor ce ne înconjoară. Putem privi cerul de deasupra noastră și să simțim ceva binevoitor în el, o atmosferă armonioasă.

Putem simți o legătură între noi și ceilalți oameni, un sentiment de căldură și iubire. Suntem bucuroși că trăim și avem un sentiment puternic de apreciere și recunoștință pentru ceea ce simţim.

Cu alte cuvinte, găsim sensul vieții atunci când ne ”trezim” și experimentăm viața și lumea pe deplin.

În acești termeni, afirmaţia că viața este lipsită de sens reprezintă o viziune distorsionată și limitată pe care o avem atunci când suntem ”adormiți”.

În momentele când conștientizarea noastră se intensifică și simțurile noastre se deschid, percepem un sens al vieţii despre care simțim că a existat întotdeauna și pe care, cumva, l-am ratat până atunci.

Deci, care este sensul vieții? Mai simplu spus, sensul vieții este viața însăși.

Traducere şi adaptare după The meaning of life – a psychologist’s view

One thought on “Care este sensul vieţii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *