Astronomie

Stelele în 15 imagini de neuitat

Încă din zorii umanității oamenii au privit spre cer și s-au minunat de luminile strălucitoare de deasupra lor.

Odată cu apariția telescoapelor moderne, oamenii de știință au înțeles complexitatea evoluției stelare și modul cum aceste uriaşe sfere de foc se nasc, cresc și mor.

Imaginile spectaculoase ale stelelor și fenomenelor lor conexe provoacă în continuare uimire.

Frumusețea stelelor

Credit: C. Padilla – ALMA (ESO/NA/NRA)

În continuare puteţi vedea câteva imagini de neuitat ale stelelor care au fost obţinute de oamenii de ştiinţă în ultimii ani.

Râul de stele

Râul de stele

Credit: Astronomy & Astrophysics

Un râu de stele lung de 1.300 de ani-lumină și lat de 160 de ani-lumină din Calea Lactee poate fi observat în această fotografie incredibilă.

Imaginea, care a fost obţinută cu ajutorul satelitului Gaia de cartografiere stelară 3D al Agenției Spațiale Europene, arată un curent stelar (în roșu) care a fost observat abia după lansarea misiunii Gaia.

Frumusețe ascunsă

Câmpul magnetic al Soarelui

Credit: Solar Dynamics Observatory, NASA

Această imagine frumoasă dezvăluie liniile de câmp magnetic, invizibile pentru ochii noştri, care erup din Soare.

Imaginea a fost obţinută de Solar Dynamics Observatory al NASA folosind modele computerizate care evidenţiază energia solară nevăzută responsabilă de apariția erupţiilor şi protuberantelor solare, dar și a altor fenomene similare.

Stele hiper-rapide

Stele hiper-rapide

Credit: ESA/Marchetti 2018/NASA/ESA/Hubble, CC BY-SA 3.0 IGO

În imaginea de mai sus sunt reprezentate schematic 20 de stele hiper-rapide care se îndreaptă spre galaxia noastră cu o viteză de milioane de mile pe oră.

Mai mult, aceste stele provin dintr-o galaxie îndepărtată şi se îndreaptă spre Calea Lactee printr-un proces necunoscut.

Bule spațiale

Bule spațiale

Credit: NASA/CXC/University of Michigan

Galaxia NGC 3079, aflată la o distanţă de 67 milioane de ani-lumină de Pământ, formează bule spațiale.

Aceste structuri sferice, care au fost observate în raze X şi lumină vizibilă, se formează atunci când undele puternice de șoc împing gazele eliberate de stele la mare distanţă în spațiul cosmic.

Este posibil ca aceste bule spaţiale să trimită radiaţii cosmice de mare energie în direcția Pământului.

Bolta cerească

Bolta cerească

Credit: R. White (STScI) şi PS1 Science Consortium

Patru ani de observații astronomice au fost necesari pentru realizarea acestei uimitoare hărți a bolţii cereşti care prezintă discul galaxiei Calea Lactee și peste 800 de milioane de stele.

Harta a fost realizată cu ajutorul datelor obţinute de Observatorul Pan-STARRS din Maui, Hawaii, iar baza de date utilizată în acest scop a fost una din cele mai mari din domeniul astronomiei, însumând 1,6 petabytes de date (1,6 milioane de gigabyte) sau echivalentul a aproximativ 2 miliarde de selfie-uri.

Eta Carinae

Eta Carinae

Credit: ESO

Una dintre cele mai bizare apariţii pe cerul nopții este Eta Carinae, o stea atât de masivă și de strălucitoare încât radiaţia acesteia expulzează straturile exterioare ale stelei într-o formă ciudată de clepsidră.

Această imagine, obţinută cu ajutorul Very Large Telescope al European Southern Observatory, arată structura bipolară a stelei, precum și jeturile care ies din centrul acesteia.

Centura lui Orion

Centura lui Orion

Credit: JCMT Transient Survey Team

În „sabia” constelației Orion, aflată la o distanță de aproximativ 1.500 ani-lumină de Pământ, astronomii au observat o erupţie de plasmă şi radiaţii a unei stele care a fost de 10 miliarde de ori mai puternică decât oricare altă erupţie solară observată vreodată.

Erupţia stelară a fost observată cu ajutorul telescopului James Clerk Maxwell Telescope de pe Mauna Kea din Hawaii, atunci când steaua a devenit busc mai strălucitoare decât aproape orice altceva din jurul ei.

Această erupţie stelară violentă a fost marcată cu un cerc alb în imaginea de mai sus.

O stea masivă și o stea minusculă într-o pepinieră stelară

O stea masivă și o stea minusculă într-o pepinieră stelară

Credit: JD Ilee, University of Leeds

Această imagine artistică prezintă o stea tânără, denumită MM 1a, dintr-o pepinieră stelară a unei galaxii aflată la o distanţă mai mare de 10.000 ani-lumină.

Surprinzător, astronomii au descoperit în apropierea acesteia o stea mai mică, formată din praful și gazele expulzate care înconjoară steaua MM 1a.

Polul nord solar

Polul nord solar

Credit: ESA/Royal Observatory of Belgium

Această imagine compozit a polului nord al Soarelui a fost realizată pe parcursul a câteva zile folosind satelitul Proba-2 al Agenţiei Spaţiale Europene.

Se poate vedea un vortex întunecat care se învârte în jurul polului nord solar. Aceasta este o gaură coronală, adică o regiune mai rece de pe suprafața Soarelui care ejectează particule cu energie mare în spaţiul cosmic.

Fenomenul STEVE

Fenomenul STEVE

Credit: Ryan Sault / Alberta Aurora Chasers

Fenomenul STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) a fost descoperit în iulie 2016, atunci când inițial s-a crezut că este o manifestare rară a aurorelor polare obișnuite.

Aurorele polare se produc atunci când particulele încărcate electric din vântul solar interacționează cu câmpul magnetic al planetei.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că fenomenul STEVE nu este consecinţa particulelor încărcate electric care trec prin atmosfera Pământului şi care generează aurorele polare.

Fenomenul STEVE nu este încă pe deplin explicat.

Coroana solară

Coroana solară

Credit: Predictive Science, Inc.

Înainte de faimoasa eclipsă totală de Soare din 21 august 2017 cercetătorii au realizat această imagine uimitoare a coronei solare care arată liniile de câmp magnetic ce emană de pe suprafața Soarelui.

Eclipsă solară totală

Eclipsă solară totală

Credit: John Mitchell

În timpul aceleaşi eclipse de Soare, fotografi amatori, cum ar fi John Mitchell, au putut, de asemenea, să surprindă petele sau erupţiile solare, aşa cum se poate observa din imaginea de mai sus.

Vânt stelar în spirală

Vânt stelar în spirală

Credit: ALMA (ESO/NA/NRAO) /L. Decin

În imagine se poate observa gazul și praful care emană în spirală de la o stea aflată la sfârşitul vieţii.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul telescopului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array Telescope din Chile.

În mod normal, stelele aflate în această etapă a vieţii lor produc emisii în formă de scoică, ceea ce sugerează că această stea ciudată are un însoțitor care modifică vântul stelar.

Strălucirea atmosferei Pământului pe un fundal de stele

Strălucirea atmosferei Pământului pe un fundal de stele

Credit: NASA

Un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale a surprins această fotografie superbă în care se observă o strălucire portocalie deasupra planetei noastre pe un fundal frumos de stele.

Acest fenomen este creat de reacțiile chimice din atmosfera înaltă a Pământului, deși culoarea galbenă nu este întotdeauna atât de intensă.

Sursă: Live Science

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *