Cultură

Cum să studiem fără să fim distraşi, conform ştiinţei

Viața modernă este plină de distrageri, iar unele dintre ele pot avea efect negativ asupra capacității noastre de concentrare atunci când studiem.

Problema este că de multe ori subestimăm cât de mult suntem distrași de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Iată cum putem beneficia la maxim de studiile noastre, ţinând cont de ce se întâmplă în jurul nostru.

Când citim auzim adeseori televizorul sau diverse conversaţii ale prietenilor sau colegilor, iar atunci când vrem să ne concentrăm asupra unei sarcini toate acestea devin enervante.

De obicei, nu ne dăm seama cât de mult suntem distraşi de aceste sunete din jurul nostru. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat că studiul personal este, de obicei, afectat de conversaţiile irelevante din fundal.

De exemplu, cercetătorii au înregistrat mișcările ochilor participanților la un studiu recent în timp ce aceştia citeau și ascultau, în acelaşi timp, o discuţie de fond irelevantă.

Rezultatele au arătat că cititul presupune, în aceste condiţii, un efort mai mare, deoarece participanţii la experiment au fost distraşi şi s-au întors mai des la unele cuvinte citite anterior pe care le-au reanalizat.

Această distragere repetată este o consecință a faptului că cei care citesc au tendinţa să asculte şi să înţeleagă discuţiile din jurul lor, chiar dacă acestea nu au nicio legătură cu ceea ce citesc.

Ascultarea muzicii este o altă distragere des întâlnită în rândul studenților.

În urma unui sondaj recent cercetătorii au descoperit că 62% dintre studenți ascultă muzică în timp ce studiază, în condiţiile în care înregistrarea mișcărilor ochilor a sugerat că ascultarea muzicii reduce eficiența lecturii într-un mod similar cu conversaţiile irelevante din fundal.

Cum să studiem fără să fim distrași

Credit: Flamingo Images/Shutterstock

Nu trebuie să ne surprindă această constatare, deoarece muzica conține limbaj sub formă de versuri pe care cititorii încearcă să-l urmărească şi să-l înţeleagă.

Numeroase studii pe această temă au sugerat că ascultarea muzicii lirice poate fi la fel de dăunătoare pentru înțelegerea textului citit ca și ascultarea unor conversaţii irelevante din fundal.

Cu toate acestea, se pare că ascultarea muzicii instrumentale, fără versuri, nu are efect negativ asupra înțelegerii textului citit. Așadar, dacă vă place să ascultați muzică în timp ce studiați, este mai bine să ascultați muzică clasică şi nu cele mai recente hituri pop.

Evitați distragerile externe atunci când studiați

Dacă puteți, evitați tehnologia modernă atunci când studiaţi. Credit: I Kruk/Shutterstock

Problema multitasking-ului

Chiar dacă sunteţi singuri într-o cameră și vă scoateți căștile de pe cap, smartphone-urile și social media reprezintă o potenţială distragere de la studiul personal.

Într-un studiu recent, cercetătorii au constatat scăderea atenţiei şi eficienţei învăţării, adică dobândirea de cunoștințe și consolidarea memoriei, în cazul studenților care, în timp ce studiază, utilizează telefonul mobil, ascultă muzică sau accesează Internetul în alte scopuri decât obiectul studiului.

Astfel de activități efectuate în paralel sunt, de obicei, asociate cu performanțe mai slabe de studiu.

Într-un alt studiu s-a descoperit că studenții cărora li s-a permis să trimită mesaje text în timpul unui curs au înţeles mai puţin tema cursului în comparaţie cu studenţii care au avut telefoanele mobile oprite.

Într-un alt sondaj recent s-a descoperit că utilizarea excesivă a Facebook-ului este asociată, de asemenea, cu o creștere a distragerii de la studiu şi cu reducerea performanței academice.

Studenții nu sunt întotdeauna conștienți de acest lucru, deoarece tind să-şi supraestimeze capacitatea de efectuare a mai multor activităţi în paralel.

De exemplu, într-un studiu cercetătorii le-au cerut participanților să efectueze o sarcină sau două sarcini în același timp. Sarcinile au constat în stabilirea corectitudinii unor enunțuri și analiza formei unor obiecte.

Deși adolescenții şi tinerii şi-au exprimat încrederea în capacitatea lor de a îndeplini sarcini multiple, performanța lor efectivă a fost aproape întotdeauna mai slabă în comparație cu a celor care au efectuat doar o singură sarcină.

În general, aceste rezultate sugerează faptul că utilizarea mass-mediei în timpul studiului ar trebui să fie limitată din cauza scăderii performanței în cazul efectuării unor sarcini multiple.

O strategie pentru a evita efectele negative ale multitasking-ului media este să facem pauze scurte în timpul cărora putem accesa Internetul, dar apoi să renunţăm complet la utilizarea acestuia pentru restul perioadei de studiu.

Printre alte opțiuni se numără evitarea utilizării smartphone-urilor și a altor dispozitive mobile înainte de finalizarea studiului sau păstrarea dispozitivelor mobile în afara spațiului de studiu pentru a nu fi distraşi de acestea.

Așadar, chiar dacă credeţi că puteți studia într-o cafenea aglomerată, cu televizorul pornit şi utilizând telefonul mobil care vă ține conectatat la toată lumea, adevărul este că, cel mai probabil, nu vă veți îndeplini, în aceste condiţii, sarcinile aşa cum credeți.

Prin planificarea unor perioade de studiu într-un mod care să reducă la minimum distragerile externe, ne putem îmbunătăți concentrarea și performanța generală.

Traducere şi adaptare după How to avoid distractions while studying, according to science

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *