Cultură

Un imens spaţiu gol a fost descoperit în Marea Piramidă din Giza

Timp de milenii, Marea Piramidă din Giza a fost cea mai înaltă structură realizată de om pe Pământ și, pe parcursul veacurilor trecute, aceasta a păstrat un secret care abia acum a fost descoperit.

Oamenii de știință tocmai au anunţat descoperirea unui imens spaţiu gol în cea mai mare piramidă egipteană, cunoscută sub numele de Marea Piramidă a lui Kheops. Chiar dacă deocamdată nu se ştie dacă este vorba despre o cameră sau mai multe şi nici scopul pentru care ar fi fost construită o posiblă cameră sau sală, mărimea acesteia sugerează că ea ar fi putut avea un rol important în mormântul faraonului.

O echipă internațională de cercetători implicați în proiectul ScanPyramids a detectat un spaţiu gol în Marea Piramidă în urma măsurătorilor efectuate aici încă din anul 2015.

Spațiul gol de deasupra Galeriei Mari din Marea Piramidă de la Giza

Spaţiul gol de deasupra Galeriei Mari din Marea Piramidă de la Giza. Credit: ScanPyramids

Aceeași echipă de cercetători a descoperit anterior anomalii termice în structura Marii Piramide și, de asemenea, a efectuat o analiză a Piramidei Înclinate de la sud de Cairo în urma căreia a reuşit să cartografieze structura internă a acestei piramide.

Utilizând aceeași tehnică de studiu, imagistica non-invazivă pe bază de miuoni, cercetătorii au reușit să cartografieze și interiorul Marii Piramide de la Giza. Miuonii apar atunci când radiaţiile cosmice din spațiu interacționează cu atomii din atmosfera Pământului, iar tehnicile de imagistică pe bază de miuoni se bazează pe faptul că aceste particule sunt doar parțial absorbite de piatră.

Această metodă de studiu, denumită radiografie cu miuoni, permite vizualizarea interiorului unor structuri, cum ar fi piramidele, și reconstrucția 3D a spațiului din interiorul acestora. Această caracteristică o diferențiază de termografia în infraroșu, care detectează variațiile de temperatură din interiorul piramidelor.

Imagistica pe bază de miuoni este o metodă care a mai fost folosită de-a lungul deceniilor. Diferența constă în faptul că cercetătorii din echipa ScanPyramids utilizează în prezent echipamente cu o sensibilitate mult mai mare.

Folosind trei metode diferite de detectare a miuonilor, care implică amplasarea unor dispozitive în interiorul Marii Piramide (în Camera Reginei) şi în afara ei, cercetătorii au identificat un imens spaţiu gol în interiorul acestei piramide.

Localizat deasupra Galeriei Mari, cea mai mare cameră cunoscută din piramidă, spațiul gol se întinde pe o lungime de cel puțin 30 de metri, având o secțiune transversală similară cu cea a Galeriei Mari de sub ea.

Galeria Mare din Marea Piramidă de la Giza

Galeria Mare din Marea Piramidă din Giza. Credit: ScanPyramids

„Deși în prezent nu există informații cu privire la rolul acestui spaţiu gol, aceste descoperiri arată modul prin care fizica modernă a particulelor permite studiul patrimoniului arheologic mondial”, afirmă autorii în lucrarea lor.

În prezent, cercetătorii din cadrul proiectului ScanPyramids nu se grăbesc să lanseze ipoteze asupra a ceea ce ar putea reprezenta acest spaţiu gol din Marea Piramidă în ceea ce privește semnificația sa arhitecturală și istorică, dar ei speră că descoperirea lor le va furniza egiptologilor datele necesare pentru înţelegerea rolului şi a semnificaţiei acestei camere sau poate a unor camere mai mici interconectate.

Cercetătorii recunosc că există încă multe lucruri necunoscute în legătură cu descoperirea lor. Deocamdată este încă neclar dacă spaţiul gol delimitează o cameră sau mai multe şi dacă ipotetica cameră este înclinată într-un unghi similar cu cel al Galeriei Mari de sub ea.

„Există atât de multe teorii despre cum au fost construite piramidele și cu privire la potențialele camere ascunse din interiorul lor. Problema este că toate acestea sunt doar nişte teorii”.

„De aceea, atunci când am lansat acest proiect… am vrut să fim agnostici în ceea ce priveşte teoria. Avem o tehnologie nouă… să o folosim fără să ţinem cont apriori de o anumită teorie și să vedem ce se află în interiorul acestei piramide”, au explicat cercetătorii la o conferință de presă în care au anunțat rezultatele studiului lor.

Cercetătorii au mai declarat că în prezent se desfășoară mai multe studii în legătură cu Marea Piramidă şi că mai multe anunțuri în legătură cu aceasta vor urma în curând. Ei cred că există totuşi un lucru pe care toți cercetătorii Marii Piramide de la Giza trebuie să-l recunoască: acest ciudat spaţiu gol nu a rezultat din întâmplare.

„Cunoașteți piramida și cunoașteți perfecțiunea acesteia. Din acest motiv este foarte ciudat să vă imaginați că spaţiul gol descoperit de noi a rezultat din întâmplare”, au declarat cercetătorii din echipa ScanPyramids.

Pe de altă parte, arheologul și fostul ministru egiptean al antichităţilor, Zahi Hawass, care conduce un comitet științific care supraveghează proiectul ScanPyramids, a declarat că „piramida este plină de goluri, că nu există nicio cameră secretă şi că, în consecinţă, nu poate fi vorba despre o nouă descoperire”.

Cercetătorii din echipa ScanPyramids au reacționat afirmând că ei nu au denumit ceea ce au găsit drept o „cameră”, deoarece nu au emis nicio ipoteză cu privire la scopul arhitectonic sau cultural al spațiului gol pe care instrumentele lor l-au detectat. Mai mult, aceştia au recunoscut că spaţiul gol detectat ar putea fi format din mai multe spații interconectate, mai mici.

Cu toate acestea, șeful consiliului guvernamental al antichităților din Egipt, Mustafa Waziri, a reiterat criticile lui Hawass privind anunțul cercetătorilor din echipa ScanPyramids.

„Proiectul trebuie să se desfășoare într-un mod științific, urmând pașii cercetării științifice și discuțiile pe această temă care au loc înainte de un anunţ în presă”, a declarat Mustafa Waziri.

Hawass a afirmat pentru Ahram Online că cei care au construit Marea Piramidă ar fi putut realiza, în mod intenționat, goluri și spații mari în beneficiul structurii generale a piramidei, ceea ce înseamnă că spaţiul gol identificat de cercetătorii ScanPyramids nu dovedește existența unei camere necunoscute în piramidă.

„Acest proiect ar trebui să fie unul științific și nu o căutare a unor pasaje și a unor camere ascunse pentru a atrage atenția publicului și a celor care doresc să pretindă că piramidele au fost construite de extratereştri”, a declarat Hawass.

De asemenea, Hawass a afirmat că comisia științifică care supraveghează proiectul ScanPyramids intenționează să publice propriile sale lucrări cu privire la noile descoperiri.

Studiul cercetătorilor din echipa ScanPyramids a fost publicat în revista Nature.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *