Astronomie

Terra ar putea fi unică în Univers

Un nou model al Universului cunoscut a arătat că numărul exoplanetelor similare Pământului ar putea fi mai mic decât s-a crezut inițial.

O echipă de cercetători din Suedia şi din SUA au creat un model computerizat al Universului cunoscut care poate să estimeze numărul de planete capabile să susțină viața. Cu ajutorul modelului, cercetătorii au constatat că este posibil ca numărul planetelor similare Pământului să fie mai mic decât au crezut iniţial astronomii.

Recensământul planetar

Pentru a crea modelul, cercetătorii au introdus mai întâi datele de intrare care descriu ceea ce se ştie în prezent despre Universul timpuriu. În continuare oamenii de știință au adăugat datele despre exoplanetele cunoscute (sau „planetele extraterestre”, așa cum sunt acestea cunoscute în mod obișnuit). Modelul computerizat a inclus, de asemenea, informații care descriu legile cunoscute ale fizicii şi modul cum au evoluat componentele Universului timp de aproximativ 13,8 miliarde de ani.

În cele din urmă, cercetătorii au întocmit un recensământ virtual și au descoperit că modelul lor a „creat” aproximativ 700 cvintilioane de planete. Partea cea mai surprinzătoare nu a fost acest număr imens, ci faptul că cercetătorii au constatat că marea majoritate a planetelor sunt mult mai bătrâne decât planeta Pământ.

ExoplanetăO reprezentare artistică a unei exoplanete. Credit: NASA

De ce este Terra atât de specială în Univers? Deocamdată nu se ştie răspunsul, dar modelul cercetătorilor indică faptul că marea majoritate a planetelor din Univers sunt mai vechi şi mai mari decât Pământul. În consecinţă, este improbabil ca aceste planete să găzduiască viaţa.

„Ar trebui să acceptăm că am ajuns aici în urma unei loterii improbabile. Este această loterie mai complicată decât am crezut?”, afirmă cercetătorii în lucrarea publicată în The Astronomical Journal.

Terra, o planetă unică

Oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că modelul lor se bazează pe date care sunt doar parțial înțelese. Prin urmare, nu este clar cât de exact este modelul lor. Dacă acesta este corect, atunci el sugerează că Pământul este o planetă unică în Univers, contrar rezultatelor obţinute în ultimele decenii pe baza altor modele de Univers.

Dacă viața a apărut mai întâi pe alte planete, atunci se poate presupune că aceste forme de viaţă au ajuns la un nivel de dezvoltare ce le-ar permite să ne observe. Pentru că nu s-au descoperit dovezi în acest sens, s-ar părea că viața inteligentă există doar pe Pământ (ceea ce pare puțin probabil), sau, pur și simplu, noi nu suntem suficient de aproape de alte potenţiale civilizaţii.

De asemenea, modelul cercetătorilor sugerează că cele mai multe exoplanete se află, probabil, în interiorul unor galaxii care sunt mult mai mari decât Calea Lactee şi că acele planete orbitează stele care sunt diferite faţă de Soare.

Oamenii de știință au identificat până în prezent aproximativ 2.000 de exoplanete, ceea ce este, în mod evident, un eşantion foarte mic din numărul total al exoplanetelor din Univers, dacă noul model este corect.

„Ori suntem rezultatul unei loterii improbabile, ori nu înţelegem cum funcţionează loteria”, afirmă Erik Zackrisson de la Uppsala University.

Sursă: Futurism, Sciencealert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *