Astronomie

Teoria gravitaţiei a lui Einstein pusă sub semnul întrebării de o nouă descoperire a astronomilor

Corectitudinea teoriei gravitaţiei a lui Einstein s-ar putea să fie repusă în discuţie, după ce o echipă de astronomi de la University of St Andrews a descoperit un inel, având un diametru de 10 milioane de ani-lumină, format din mai multe galaxii mici care se îndepărtează de Calea Lactee mult mai repede decât prezice teoria lui Einstein.

Galaxii spiraleDouă galaxii spirale, denumite NGC 5426 și NGC 5427, a căror apropiere aminteşte de cea dintre galaxiile Calea Lactee şi Andromeda. Credit: ESO.

Inelul de galaxii recent descoperit se extinde rapid, ca un mini Big Bang, afirmă astronomii Indranil Banik și Dr. Hongsheng Zhao. Ei cred că într-un trecut îndepărtat Andromeda, galaxia noastră vecină, a trecut foarte aproape de Calea Lactee, ceea ce a perturbat mişcarea galaxiilor pitice de la periferia acestor galaxii spirale de mari dimensiuni.

„Dacă teoria gravitației a lui Einstein este corectă, atunci galaxia noastră nu s-ar fi putut apropia atât de mult de Andromeda pentru a împrăștia aceste galaxii cu o viteză atât de mare”, a spus Dr. Zhao.

Noua descoperire a astronomilor poate pune sub semnul întrebării actuala înţelegere a gravitației și chiar a Universului, din moment ce un astfel de eveniment cosmic se poate produce doar dacă gravitaţia scade mult mai lent decât sugerează teoriile actuale atunci când galaxiile Calea Lactee şi Andromeda se îndepărtează una de alta.

„Această distribuţie a galaxiilor sub formă de inel este foarte ciudată. Micile galaxii sunt ca nişte picături de ploaie aruncate de pe o umbrelă aflată în rotaţie”.

„Există o şansă de 1 la 640 ca galaxiile distribuite aleator să se alinieze sub această formă și am descoperit că acest eveniment s-a produs atunci când vârsta Universului era jumătate din cea actuală” , a declarat Banik.

Acest „tsunami” cosmic a fost cauzat, probabil, de apropierea galaxiei Andromeda de Calea Lactee.

Cele două galaxii spirale, care orbitează dintotdeauna una în jurul celeilalte într-un plan, se rup reciproc datorită forţelor mareice dintre ele şi împrăştie micile galaxii din calea lor. Astronomii cred că astfel se explică de ce micile galaxii aflate în acelaşi plan cu Andromeda şi Calea Lactee se deplasează cu mare viteză.

„În contextul teoriei gravitației a lui Einstein, pentru explicarea acestor observaţii astronomice se invocă întotdeauna prezenţa materiei întunecate, care este doar ipotetică”.

„Pentru ca aceste galaxii să se deplaseze cu o viteză atât de mare ar trebui ca masa stelelor din Andromeda şi Calea Lactee să fie de 60 de ori mai mare decât masa pe care o putem observa în prezent”.

„Interacţiunea dintre halourile uriașe, formate din materie întunecată, ale acestor galaxii ar fi provocat mai degrabă unirea acestor galaxii şi nu îndepărtarea lor până la o distanţă de 2,5 milioane de ani – lumină”, a declarat Banik.

O simulare a ciocnirii dintre Calea Lactee şi Andromeda. Credit: Hubble.

„Știința progresează prin căutarea răspunsului la astfel de întrebări, iar acest inel gigantic reprezintă o provocare serioasă pentru modelul standard al gravitaţiei”, a declarat Dr. Marcel Pawlowski, un astronom de la University of California, Irvine.

Descoperirea astronomilor va fi anunţată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Sursă: Sci-News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *