Tehnologie

Telescopul spațial de neutrini Baikal-GVD din cel mai adânc lac al lumii

Oamenii de știință din Rusia au lansat unul dintre cele mai mari telescoape spațiale subacvatice din lume pentru a privi în adâncimile universului din apele curate ale lacului Baikal.

Telescopul subacvatic, aflat în construcție din anul 2015, este conceput pentru a observa neutrinii, cele mai mici particule cunoscute în prezent.

Supranumit Baikal-GVD, telescopul a fost scufundat la o adâncime de 750-1.300 metri, la aproximativ patru kilometri de țărmul lacului.

Neutrinii sunt particule foarte greu de detectat, iar apa este un mediu eficient pentru a face acest lucru.

Observatorul plutitor este format din șiruri de sticlă sferică și module din oțel inoxidabil atașate la ele.

Oamenii de știință au urmărit scufundarea cu atenţie a modulelor telescopului în apele înghețate ale lacului Baikal printr-o gaură dreptunghiulară din gheață.

Coborârea telescopului Baikal-GVD în apa lacului Baikal

Coborârea telescopului Baikal-GVD în apa lacului Baikal. Credit: Kirill Shipitsin/Sputnik Kirill Shipitsin/Sputnik/AFP

„Un telescop pentru neutrini care ocupă o jumătate de kilometru cub se află chiar sub picioarele noastre”, a declarat Dmitry Naumov de la Joint Institute for Nuclear Research pentru AFP în timp ce stătea pe suprafața înghețată a lacului.

În câțiva ani, telescopul va fi extins pe un kilometru cub, a declarat Naumov.

Telescopul Baikal va rivaliza cu Ice Cube, un observator gigant de neutrini îngropat sub gheața din Antarctica la o stație de cercetare americană de la Polul Sud, a adăugat Naumov.

Oamenii de știință ruși au declarat că telescopul Baikal este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică, iar lacul Baikal, cel mai mare lac de apă dulce din lume, este ideal pentru găzduirea observatorului plutitor.

„Desigur, Lacul Baikal este singurul lac în care se poate introduce un astfel de telescop pentru neutrini ca urmare a adâncimii sale.

Apa dulce este importantă în acest scop, dar şi claritatea acesteia. De asemenea, faptul că lacul este acoperit de gheață timp de două luni și jumătate este foarte important pentru misiunea telescopului”, a declarat Bair Shoibonov de la Joint Institute for Nuclear Research pentru AFP.

Telescopul Baikal este rezultatul unei colaborări între oamenii de știință din Cehia, Germania, Polonia, Rusia și Slovacia.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *