Tehnologie

Sony a patentat lentile de contact care pot înregistra ce vede purtătorul lor

Sony a patentat lentilele de contact „inteligente” care încorporează camere video în miniatură ce pot înregistra şi reda imagini și secvenţe video.

Lentile de contactLentile de contact. Credit: Sergey Ryzhov/Shutterstock.com

Se pare că lentilele de contact inteligente vor deveni realitate din moment ce Google și Samsung şi-au depus deja propriile brevete de invenţie pentru lentile de contact care încorporează camere video miniaturizate. Acestea au potențialul de a schimba modul în care interacționăm unii cu alții, … atât în bine, cât şi în rău.

Tehnologia din spatele acestor noi „lentile inteligente” este incredibilă. Conform brevetului de invenție depus de compania Sony, aceste lentile de contact „simt” când purtătorul lor clipeşte în mod voluntar și activează funcţia de înregistrare video prin intermediul unor senzori încorporați în lentile care ştiu să detecteze diferenţa dintre clipitul voluntar și cel involuntar.

„Se ştie că durata normală a unui clipit este cuprinsă de obicei între 0,2 secunde şi 0,4 secunde, ceea ce înseamnă că în cazul în care durata de clipire depășește 0,5 secunde clipitul este conștient”, se afirmă în brevetul de invenţie.

Modelul de lentile de contact inteligente patentat de Sony este diferit de cel propus de Samsung. Diferenţa esențială este că lentilele celor de la Sony pot înregistra imagini şi secvenţe video pe un dispozitiv de stocare intern.

Lentilele de contact brevetate de Samsung transmit secvenţele filmate către un dispozitiv de stocare extern, cum ar fi un smartphone. Brevetul Sony descrie o tehnologie prin care înregistrările video sunt stocate chiar în lentile pentru un acces mai rapid şi mai simplu la acestea.

Lentile de contact inteligente SonyLentile de contact inteligente. Credit: Sony

Lentilele Sony vor fi echipate cu senzori piezoelectrici în miniatură care pot măsura variaţiile de presiune, accelerație, temperatură sau forță prin conversia acestora în semnale electrice. Acești senzori vor detecta mișcările oculare ale utilizatorului și vor porni înregistrarea video la dorinţa acestuia.

Alimentarea camerelor video se va face pe baza fenomenului de inducție electromagnetică, în care un curent electric de intensitate mică este generat prin deplasarea unui conductor într-câmp magnetic.

De asemenea, brevetul Sony descrie existenţa unor opţiuni suplimentare, cum ar fi controlul diafragmei, autofocus, stabilizarea imaginii, care pot fi activate printr-un senzor ce detectează mişcarea ochiului, pentru a elimina efectul de imagine neclară cauzat de mișcarea globului ocular.

Chiar dacă momentan această tehnologie există doar pe hârtie, indiferent că vorbim de Google, Samsung sau acum Sony, companiile care au depus brevete de invenţie pentru aşa-numitul „ochi inteligent” s-au gândit la această tehnologie timp de mai mulți ani, așa încât ne putem aştepta să nu renunțe la ea în curând.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *