Computer

Primul procesor cu 1.000 de nuclee a fost prezentat de oamenii de ştiinţă

Oamenii de știință au dezvăluit primul procesor cu 1.000 de nuclee, denumit KiloCore, care poate executa 1,78 trilioane de instrucțiuni în fiecare secundă.

Primul procesor cu 1.000 de nucleePrimul procesor cu 1.000 de nuclee. Credit: Andy Fell/UC Davis

Fiecare unitate centrală de procesare din cele 1.000 ale noului procesor poate rula în mod independent, astfel încât KiloCore poate executa sarcini intensive, cum ar fi cele de criptare şi cele privind prognoza meteo. Mai mult, consumul de energie al procesorului este extrem de redus, acesta putând fi alimentat de la o singură baterie de tipul AA.

Pentru că fiecare nucleu de procesare poate fi pornit şi oprit în mod independent de celelalte nuclee, noul procesor este de aproximativ 100 de ori mai eficient în rezolvarea sarcinilor de lucru în comparaţie cu procesoarele din laptopurile actuale, afirmă cercetătorii de la University of California şi IBM care au dezvoltat acest nou tip de procesor.

Cele mai performante smartphone-uri din prezent sunt echipate cu procesoare quad-core sau octa-core, ceea ce înseamnă că putem vorbi acum de o creștere de mai mult de 100 de ori a numărului de nuclee dintr-un procesor.

Un număr mai mare de nuclee înseamnă mai multe sarcini ce pot fi executate simultan, adică puterea de procesare la nivel de supercomputer va creşte în mod semnificativ.

„Acesta este primul procesor cu 1.000 de nuclee din lume şi el este şi procesorul cu cea mai mare frecvenţă de lucru care a fost proiectat vreodată într-o universitate”, a declarat cercetătorul principal Bevan Baas.

În timp ce procesoarele din laptopurile actuale sunt produse printr-un proces de fabricaţie la o scară de 14 nanometri, noul procesor cu 1.000 de nuclee a fost dezvoltat folosindu-se o tehnologie mai veche, la o scară de 32 de nanometri. Practic, cu cât procesul de fabricaţie este la o scară mai mică, cu atât mai multe tranzistoare pot fi înglobate în cip. Aceasta înseamnă că mai există încă loc pentru îmbunătățiri pentru KiloCore, chiar dacă în prezent acesta conţine 621 milioane de tranzistoare.

Din păcate, aceste tipuri de procesoare sunt de obicei create pentru proiecte de cercetare, astfel încât nu trebuie să ne aşteptăm să le găsim prea curând în interiorul calculatoarelor noastre.

Pentru comparație, procesoarele din Tianhe-2, unul dintre cele mai rapide supercomputere din lume, au 260 de nuclee, dar având în vedere că acest computer conţine 41.000 de procesoare de acest tip, rezultă că numărul nucleelor din acest supercomputer este de 10,66 milioane. Recent, Sunway TaihuLight a fost declarat cel mai rapid supercomputer din lume, acesta având o viteză de procesare de 93 petaflop/s.

Programele deja dezvoltate pentru KiloCore sunt destinate pentru codarea şi decodarea wireless, procesarea video, criptare, precum și pentru multe alte aplicații științifice.

Pentru creşterea vitezei de transfer a datelor, nucleele procesorului transferă datele între ele în mod direct, fără a folosi o memorie de tip cache.

KiloCore a fost prezentat la 2016 Symposium on VLSI Technology and Circuits din Honolulu, Hawaii.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *