Astronomie

În jeturile de materie expulzate de găurile negre supermasive se nasc stele

Oamenii de știință au observat, pentru prima dată, stele foarte tinere în jeturile de materie expulzate de găurile negre supermasive aflate în centrul galaxiilor.

Jeturi de materie expulzate de o gaură neagră supermasivăCredit: ESO/M. Kornmesser

Chiar dacă găurile negre supermasive sunt de obicei asociate cu distrugerea obiectelor cerești care se apropie prea mult de ele, noile observații astronomice demonstrează că jeturile de materie expulzate de găurile negre au un rol important în redistribuirea materiei în Univers.

„Astronomii au bănuit de mai mult timp că jeturile de materie expulzate de găurile negre supermasive ar putea crea un mediu favorabil formării stelelor, dar până în prezent nimeni nu a putut observa acest lucru”.

„Observaţiile noastre sunt interesante, deoarece acestea arată, în mod evident, că stelele se pot forma în interiorul acestor jeturi violente de materie“, a declarat astrofizicianul Roberto Maiolino de la University of Cambridge din Marea Britanie.

Astronomii conduşi de Maiolino au observat stele tinere într-un jet expulzat de una dintre galaxiile, aflate în coliziune, care formează sistemul IRAS F23128-5919 ce se află la o distanță aproximativă de 600 de milioane de ani-lumină de Pământ.

Găurile negre supermasive produc jeturi care se formează atunci când materia din discul de acreție care le înconjoară se încălzeşte și este expulzată către exterior, în direcții opuse, sub forma unor vânturi puternice.

În general, jeturile de materie expulzate de găurile negre supermasive împiedică formarea stelelor în regiunile învecinate, dar se pare că aceste jeturi de materie pot conține ele însele stele tinere.

Cu ajutorul telescopului optic Very Large Telescope din Chile, operat de European Space Observatory, astronomii au identificat stele abia născute aflate în mijlocul unui jet de materie expulzat de sistemul IRAS F23128–5919. Conform cercetătorilor, populaţia stelară din acest jet este formată din stele care au o vârstă mai mică de câteva zeci de milioane de ani, ceea ce înseamnă că acestea pot fi considerate stele „nou-născute”.

De asemenea, astronomii au observat că aceste stele tinere sunt prezente într-un număr semnificativ, ceea ce sugerează că procesul de formare de noi stele în jeturile de materie expulzate de găurile negre supermasive este prolific. De asemenea, astronomii au constatat și că unele dintre aceste stele tinere se deplasează spre periferia galaxiei cu viteze de până la câteva sute de kilometri pe secundă.

„Stelele care s-au format in apropiere de centrul galaxiei ar putea încetini și chiar şi-ar putea schimba direcţia de deplasare către centrul galactic, în timp ce stelele formate la o distanță mare de gaura neagră ar putea fi aruncate în afara galaxiei”, explică Helen Russell, un membru al echipei de astronomi.

Descoperirea astronomilor arată că găurile negre supermasive pot fi răspunzătoare de formarea obiectelor cosmice și nu doar de distrugerea acestora.

„Dacă se confirmă că procesul de formare a stelelor are loc în majoritatea jeturilor expulzate de galaxii, atunci acest lucru deschide o perspectivă cu totul nouă privind înțelegerea evoluției galaxiilor“, a declarat Roberto Maiolino.

Rezultatele cercetătorilor au fost anunţate în revista Nature.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *