Computer

Google va prezenta rezultatele căutărilor generate de inteligenţa artificială în noua eră pentru interogări online

Google a anunțat că va introduce rezultatele generate de inteligența artificială (IA) la interogările online, într-una dintre cele mai mari schimbări aduse motorului său de căutare din ultimii 25 de ani.

„Sunt încântat să anunț că vom începe să lansăm noua caracteristică „Rezumat IA” pentru toată lumea din SUA în această săptămână”, a declarat directorul executiv al Google, Sundar Pichai, la un eveniment din California.

Această schimbare a motorului de căutare Google se va răspândi în curând și în alte țări, a adăugat Sundar Pichai, făcând-o accesibilă pentru mai mult de un miliard de oameni.

Rezultatele căutării Google vor prezenta un rezumat generat de IA în partea de sus a paginii înainte de obişnuita desfășurare a link-urilor.

Informațiile IA generate de tehnologia Google Gemini vor oferi rezumate succinte asupra a ceea ce găseşte pe internet, cu link-uri către sursele online care au furnizat informațiile.

„Puteți întreba orice aveți în minte sau orice aveți nevoie să faceţi – de la cercetare, planificare şi până la brainstorming – iar Google se va ocupa de acest lucru”, a declarat șefa echipei de căutare Google, Liz Reid.

Schimbarea vine pe măsură ce Google simte o presiune tot mai mare din partea motoarelor de căutare bazate pe inteligența artificială, cum ar fi Perplexity, și din zvonurile repetate că OpenAI, creatorul ChatGPT, își construiește propriul instrument de căutare IA.

Căutările prin chat-urile IA au apărut și pe Facebook, Instagram și WhatsApp, utilizatorii putând obține informații de pe web fără Google.

Aceste alternative sunt lăudate de unii deoarece generează rezultate mai clare, mai puţin aglomerate decât în cazul unei interogări clasice.

În schimb, creatorii și micii editori sunt îngrijorați de această schimbare, temându-se că utilizatorii nu vor mai da clic pe site-urile web pentru a găsi informații.

Firma de cercetare Gartner estimează că traficul către web de la motoarele de căutare va scădea cu 25%, până în 2026, din cauza utilizării roboţilor de căutare (boţi) IA.

Google a respins sugestia că interacțiunile IA în stilul ChatGPT ar putea avea un impact asupra afacerii sale, care depinde aproape exclusiv de vânzările de publicitate din motorul său de căutare.

„Cu privire la Rezumat IA am descoperit că oamenii folosesc mai mult Căutarea Google și sunt mai mulțumiți de rezultatele lor.

Poți adresa cele mai complexe întrebări, cu toate nuanțele și avertismentele pe care le ai în minte, totul dintr-o singură mișcare”, afirmă Reid.

Compania a spus că astfel de instrumente generate de inteligența artificială fac viața mai ușoară utilizatorilor, fie că aceştia sunt în căutarea unui studio de yoga deschis duminică, planifică o excursie sau pregătesc o masă cu cerințe dietetice speciale.

De asemenea, Google va începe în curând să testeze aplicarea IA la căutările bazate pe conținut video ca sursă de interogare, potrivit Reid.

De exemplu, acest lucru ar permite utilizatorilor să solicite Google să diagnosticheze un aparat stricat filmându-l cu un smartphone și să primească sfaturi pentru a-l repara.

Google

Credit: Alain Jocard/Getty Images)

„Proiectul Astra”

Google a oferit, de asemenea, o privire asupra Proiectului Astra, care este dedicat construirii de asistenți digitali pentru a ajuta la rezolvarea unor sarcini mari sau mici.

„De mult timp am dorit să construim un agent IA universal care să poată fi cu adevărat util în viața de zi cu zi.

Este ușor să îți imaginezi un viitor în care poți avea alături un asistent expert, prin intermediul telefonului sau prin noi factori de formă interesanți, cum ar fi ochelarii”, a declarat șeful Google DeepMind, Demis Hassabis.

Abilităţile agenților IA vor debuta în produsele Google, cum ar fi aplicația Gemini sau Assistant, mai târziu în acest an, potrivit Hassabis.

Google se află într-o cursă acerbă în domeniul IA cu rivalii săi, inclusiv OpenAI, care a lansat versiunea GPT-4o a software-ului său emblematic.

GPT-4o poate genera conținut sau înțelege comenzi în voce, text sau imagini.

Noua actualizare a tehnologiei OpenAI s-a dovedit a fi extrem de conversațională – capabilă să facă glume, să scrie cântece și chiar să ajute un student la algebră.

Google, precum OpenAI, a prezentat și demonstrații în care a cerut inteligenței artificiale să recunoască împrejurimile prin intermediul camerei unui smartphone, demonstrând şi alte abilități asemănătoare unui asistent.

Aceste noi abilități sunt concepute pentru a fi „conversaționale, intuitive și utile”, potrivit Gemini Experiences și directorului general Asistent Google, Sissie Hsiao.

Crearea de asistenți digitali este considerată următoarea concurență acerbă pentru IA generativă, Apple fiind aproape de un acord cu OpenAI pentru a folosi puterile ChatGPT pe iPhone, potrivit rapoartelor din presa americană.

Acel acord ar putea face parte din anunțurile majore privind IA care sunt așteptate de la producătorul de iPhone la un eveniment din California luna viitoare, cu toți ochii pe o potențială actualizare a Siri, asistentul digital al Apple.

Traducere după Google Unveils AI-Generated Search Results în New Era For Online Queries

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *